MALZEMELER
·
4 su bardağı (470 gr) un
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
2/3 su bardağı (135 ml) ılık süt
·
2/3 su bardağı (135 ml) ılık su
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya
·
1,5 yemek kaşığı (25 gr) toz şeker
·
½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
·
Hamura sürmek için: 50 gr tereyağı (oda
sıcaklığında)
· Üstü için: 1 adet yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı süt ve çörek otu
YAPILIŞI
·
Bir kaba 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya, 1,5
yemek kaşığı (25 gr) toz şeker, 2/3 su bardağı (135 ml) ılık su, 2/3 su bardağı
(135 ml) ılık süt ve ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ koyup karıştırın.
·
Büyük bir karıştırma kabına 4 su bardağı (470
gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla orta
kısmını havuz şeklinde açın ve hazırladığınız sıvı karışımı havuza aktarın.
Kenarlardaki unu sıvı karışıma kısım kısım ilave edin ve pürüzsüz bir hamur
yoğurun.
·
Kabın içini sıvı yağ ile yağlayın. Hamurunuzu
kaba aktarıp üzerini örtün ve 45 dakika mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru 6 eşit parçaya
bölün ve yuvarlayıp beze haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini
örtün.
·
Bezelerin üzerine parmaklarınızla bastırıp dışa
doğru esneterek her biri yaklaşık 23 cm çapında yuvarlak hamurlar açın. Oda
sıcaklığında yumuşamış 50 gr tereyağını hamurların üzerine paylaştırıp sürün ve
yine parmaklarınızla esnetme işlemine devam edip hamurları inceltin.
·
Hamurları önce yarım ay şeklinde ikiye katlayın
ve sonra da rulo halinde sarın. Ruloları iki ucunda tutup burgu şeklinde kıvırın
ve hafifçe çekerek uzatın (38 – 40 cm uzunluğunda). Simit şekli verin ve uçlarını
birleştirip yapıştırın. Fırın tepsisine yerleştirin, üzerini örtün ve tepsi
mayası için 20 dakika kadar bekletin.
·
1 yumurtanın sarısını, 1 tatlı kaşığı süt ile
karıştırıp açmaların üstlerine sürün ve çörek otu serpin.
·
Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 15 – 20
dakika pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.