Lor peynirli ve üzümlü çörek tarifi

 

MALZEMELER

Hamur malzemeleri:

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt

·        3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker

·        2,5 yemek kaşığı (40 gr) eritilmiş ılık tereyağı (ya da margarin)

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1 adet büyük boy yumurta

·        3 su bardağı (340 gr) elenmiş un

Dolgu malzemeleri:

·        2 su bardağı (200 gr) tuzsuz lor peyniri

·        1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı ya da margarin ( oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1 adet yumurta sarısı

·        2,5 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 adet limon kabuğu rendesi

·        3 yemek kaşığı (40 gr) kuru üzüm

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) mısır nişastası

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt 

YAPILIŞI                        

·        Karıştırma kabına 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya,  1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, yarım çay bardağı (50 ml) ılık süt koyup karıştırın ve mayanın aktif hale gelmesi için 5 dakika bekletin.

·        Başka bir kaba 1 adet büyük boy yumurta,  3 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker, 1 çay kaşığı (2 gr) tuz, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt ve hazırladığınız mayalı karışımı koyup karıştırın.

·        Eritilip ılık hale gelmiş 2,5 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (ya da margarin) ekleyin ve önceden elediğiniz 3 su bardağı kadar (340 gr) elenmiş unu kısım kısım ilave edip, hamur kıvamını alıncaya kadar yoğurun.

·        Kabın içini sıvı yağ ile yağlayıp, hamuru kaba aktarın ve üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu arada dolgu malzemesini hazırlamaya başlayın.

·        Bir kaba 3 yemek kaşığı kadar (40 gr) yıkanmış, süzülmüş ve kurulanmış kuru üzüm koyun ve üzerine 1 tatlı kaşığı (5 gr) mısır nişastası ekleyip karıştırarak, üzümlerin nişastaya iyice bulanmasını sağlayın.

·        Karıştırma kabına 2 su bardağı (200 gr) tuzsuz lor peyniri ve oda sıcaklığında yumuşamış 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı ya da margarin koyup bir çatal ile ezerek karıştırın. 1 adet yumurta sarısı, 2,5 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 adet limon kabuğu rendesi ilave edip karıştırın. Nişastaya buladığınız kuru üzümleri de ekleyip dolgunun içinde eşit şekilde dağılmasını sağlayın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine aktarıp pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurun.

·        Hamurunuzu 10 eşit parçaya bölün, avucunuzda yuvarlayıp bezeler haline getirip, kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Merdane ile her bir bezeden 15-16 cm çapında yuvarlak hamurlar açın. Hamurların her iki tarafında, kenardan içe doğru yaklaşık 2 parmak mesafede olmak üzere yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda 2 adet kesik oluşturun ve kesiklerin arasına, hazırladığınız dolgu malzemesinden 2 yemek kaşığı kadar bölümünü yerleştirin. Hamuru iki kenarından tutup dolgu malzemesinin üzerine kapatın ve parmağınızla bastırarak yapıştırın. Kesik kısımların orta bölümde üst üste gelmesine ve parmağınızla biraz aralayarak dolgu malzemesinin dışarıdan görünecek şekilde hazırlanmasına dikkat edin.

·        Çöreklerinizi pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirip üstlerini örtün ve tepsi mayası için 15-20 dakika bekletin.

·        1 adet yumurta sarısı ile 1 tatlı kaşığı sütü karıştırıp çöreklerin üzerine sürün ve önceden 190 dereceye ısıtılan fırında 20 – 25 dakika (üstleri kızarıncaya kadar) pişirin.

                    Afiyet olsun.