LAHANALI ve KIYMALI BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER

·        Yarım çay bardağı (50 ml) zeytinyağı

·        1 adet büyük boy kuru soğan (minik doğranmış)

·        1 adet havuç (rendelenmiş)

·        250 gr orta yağlı dana kıyma

·        500 gr lahana (ince kıyılmış)

·        Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

·        3 adet yufka

·        2 adet yumurta

·        1 çay bardağı (100 gr) yoğurt

·        1,5 su bardağı (300 ml) süt

·        3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı (küp küp kesilmiş)


YAPILIŞI

·        Büyük bir tavaya, yarım çay bardağı (50 ml) zeytinyağı ve minik doğranmış 1 adet büyük boy kuru soğan koyup, soğanlar sararıp yumuşayıncaya kadar kavurun. Rendelenmiş 1 adet havuç ilave edin. Havuçlar da kavrulup yumuşayınca, 250 gr orta yağlı dana kıymayı ekleyin. Kıyma, suyunu salıp rengi dönünceye kadar kavurma işlemine devam edin. Son olarak ince kıyılmış 500 gr lahanayı kısım kısım ilave edin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ile tatlandırıp bir süre daha kavurun ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

·        Bir kaba 2 adet yumurta, 1 çay bardağı (100 gr) yoğurt ve 1,5 su bardağı (300 ml) süt koyup çırpın.

·        25 x 35 cm ölçülerindeki bir fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin. Her biri yarım ay şeklinde katlanmış 3 adet yufkayı üst üste koyun. Tepsiyi yufkaların üzerine koyup, tepsinin kenarlarından 15-20 cm kadar dışarı taşacak şekilde (dikdörtgen biçiminde) yufkaları kesin. Kenardan çıkan parçaları, 3-4 parmak eninde parçalar halinde kesip bir kenara ayırın.

·        Yufkalardan 2 adedini, kenarlar dışa taşacak şekilde tepsinin içine yerleştirin. Soğuyan iç malzemesinin yarısını yufkaların üzerine yayın. Parçalara böldüğünüz yufka kenarlarını sütlü karışıma batırıp, döşediğiniz iç malzemesinin üzerini örtecek şekilde tepsiye yerleştirin. Kalan iç malzemesini de yufka parçalarının üzerine yayın ve son kat yufkayı da malzemenin üzerine yayın.

·        Yufkaların, tepsinin dışına taşan kenarlarını, en üstteki yufkadan başlayarak, içe doğru bohça şeklinde katlayın. Her katladığınız parçanın üzerine sütlü karışımdan sürün ve kalan karışımı da üzerine döküp yayın.

·        Küçük küpler halinde kesilmiş 3 yemek kaşığı (50 gr) kadar tereyağı parçalarını böreğin üzerine yerleştirin. Susam ve çörek otu serpiştirin. Bir bıçakla böreğinizi dilimler halinde kesin ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 1 saat kadar pişirip servis yapın.

                     Afiyet olsun.