MALZEMELER
(12 – 13 adet çi börek için)
Hamur
malzemeleri:
·
4,5 su bardağı (500 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1,5 su bardağı (300 ml) su
·
1,5 yemek kaşığı (15 ml) sirke
·
½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
İç
malzemeleri:
·
350 gr orta yağlı dana kıyma
·
1 adet büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
1 çay kaşığı (2 gr) karabiber
·
¾ çay bardağı su
YAPILIŞI
·
Karıştırma kabına 4,5 su bardağı (500 gr) unu ve
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
Ortasını havuz şeklinde açın ve 1,5 su bardağı
(300 ml) suyu, 1,5 yemek kaşığı (15 ml) sirkeyi ve ½ çay bardağı (50 ml)
zeytinyağını orta kısmına dökün.
·
Kenarlardaki unu kısım kısım ortadaki sıvı
karışıma aktarıp yoğurmaya başlayın. Yumuşak, pürüzsüz ve esnek bir hamur oluşana
kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakıp, iç
harcını hazırlamaya başlayın.
·
1 adet büyük boy kuru soğanı rendeleyin.
·
350 gr dana kıymayı bir kaba koyun ve
rendelediğiniz soğanı suyu ile birlikte kıymaya ekleyin. 1 çay kaşığı (3 gr)
tuz, 1 çay kaşığı (2 gr) karabiber ve ¾ çay bardağı su ilave edip iyice karıştırın.
·
Hazırladığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde
parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayıp bezeler oluşturun.
·
Tezgaha biraz un serpin. Bezelerin üstlerine
hafifçe bastırıp yassı hale getirin ve merdane ile yuvarlak ince hamurlar açın
(yaklaşık 20 – 22 cm çapında).
·
Her bir hamurun yarı bölümüne hazırladığınız
kıymalı iç harcından 1 yemek kaşığı kadar koyup yayın. Harç koymadığınız kısmı
harcı yerleştirdiğiniz diğer kısmın üzerine katlayın ve kenarlarını bastırıp
yapıştırın. Bir rulet ya da bıçak yardımıyla kenarları keserek daha düzgün bir
görünüm sağlayabilirsiniz. Böreklerinizi iki mutfak bezi arasına
yerleştirirseniz kızartma öncesinde hamurun kurumasını önleyebilirsiniz.
·
Bol miktarda kızgın yağda her iki tarafını
çevire çevire kızartın ve sıcak servis yapın.