Muzlu ve Karamelli Tart Tarifi

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

(28 cm çapında tart kalıbı için)

·        1,5 su bardağı (150 gr) yulaf ezmesi

·        2 + ¼ su bardağı (225 gr) tam buğday unu (elenmiş)

·        1 çay bardağı (75 gr) esmer toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozu

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        250 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        2 adet yumurta

Dolgu malzemeleri:

·        4 adet büyük boy muz

·        150 gr tuzsuz tereyağı

·        1 dolu su bardağı (155 gr) esmer toz şeker

·        2 su bardağı (400 ml) süt kreması

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        2 yemek kaşığı (30 gr) badem kırığı ( tercihe bağlı)

Üzeri için:

·        2 paket (150 gr) toz kremşanti

·        1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt

·        1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

HAZIRLANMASI:

Hamurun hazırlanması:

·        Mutfak robotuna, 1,5 su bardağı (150 gr) yulaf ezmesi, 2 + ¼ su bardağı (225 gr) elenmiş tam buğday unu, 1 çay bardağı (75 gr) esmer toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuz koyun ve robotu kısa aralıklarla çalıştırıp malzemelerin öğütülüp karışmasını sağlayın.

·        Küçük küpler halinde kesilmiş 250 gr soğuk tereyağını karışıma ekleyip, yine robot ile tereyağı parçaları görünmeyecek hale gelinceye kadar öğütmeye devam edin. Son olarak da 2 adet yumurtayı ekleyin ve biraz daha karıştırıp hamuru tezgaha aktarın.

·        Hamuru avucunuzda top haline getirin ve buzdolabı poşetine sarıp, sertleşmesi için 30 dakika buzdolabında bekletin.

·        Buzdolabından çıkardığınız hamuru 2 adet buzdolabı poşeti arasına yerleştirip, merdane ile tart kalıbının çapından yaklaşık 3 parmak kadar büyük (32 cm)  ve 5-6 mm kalınlığında bir hamur açın. Tart kalıbının içine biraz un serpin, hamurun üzerindeki poşeti sıyırıp, hamuru avucunuzda ters çevirin ve alttaki poşet üste gelecek şekilde kalıba aktarın. Üstte kalan poşeti de sıyırıp çıkarın. Hamurun, önce kenarlardan başlayarak kalıbın şeklini alacak şekilde yerleştirilmesinden sonra kenarlardan taşan hamur parçalarını kesip çıkarın. Bu parçalar daha sonra tekrar yoğurulup küçük tartoletler yapılmasında değerlendirilebilir.

·        Hamurun üzerinde bir çatal ile minik delikler oluşturun ve sertleşmesi için hamurunuzu 30 dakika daha buzdolabında bekletin.

·        Buzdolabından çıkarıp kalıbı bir fırın tepsisine oturtun ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika kadar  (kenarları hafif kahverengileşene kadar) pişirin. Fırından çıkarıp oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin. Bu arada tartın üzerinde kullanılacak olan krem şantiyi hazırlamaya başlayın.

Üst malzemelerin hazırlanması:

·        Bir karıştırma kabına 2 paket (150 gr) toz kremşanti, 1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt, 1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyun ve mikserin önce düşük, sonra da hızlı devrinde tamamen koyulaşana kadar karıştırın.

·        Karışımı krema sıkma torbasına doldurun ve soğuması için buzdolabında bekletin.

Dolgunun hazırlanması:

·        4 adet büyük boy muzu kalın dilimler halinde kesin ve soğumuş olan tart hamurunun üzerine birbirine bitişik olarak yerleştirin. Tercihinize bağlı olarak, bu aşamada muzların üzerine badem kırığı serpiştirebilirsiniz.

·        Pişirme kabına 150 gr tuzsuz tereyağı ve 1 dolu su bardağı (155 gr) esmer toz şeker koyun ve orta ateşte karıştırarak eritin. Kaynama başlayıp, kenarlarda kabarcıklar oluştuğunda, 2 su bardağı (400 ml) süt kreması, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuz ilave edin. Koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ancak fazla kaynatıp karamelin koyu bir renk almamasına dikkat edin.

·        Karameli ocaktan alın ve ilk sıcaklığının geçmesinden sonra, muzların üzerini kapatacak şekilde tartın üzerine yayıp düzeltin.

·        Önce oda sıcaklığında, sonra da en az bir saat buzdolabında soğutun.

Tartın tamamlanması:

·        Soğuyan kremşantiyi tartın üzerini tamamen kapatacak şekilde karamel dolgusunun üzerine sıkın.

·        Tercihinize bağlı olarak üzerini badem, fıstık, muz gibi malzemelerle süsleyebileceğiniz tartınızı, servis yapmadan önce en az bir gece buzdolabında bekletin.

     Afiyet olsun.