MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
(28 cm çapında
tart kalıbı için)
·
1,5 su bardağı (150 gr) yulaf
ezmesi
·
2 + ¼ su bardağı (225
gr) tam buğday unu (elenmiş)
·
1 çay bardağı (75 gr)
esmer toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (5 gr)
hamur kabartma tozu
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
250 gr soğuk tereyağı
(küp küp kesilmiş)
·
2 adet yumurta
Dolgu malzemeleri:
·
4 adet büyük boy muz
·
150 gr tuzsuz tereyağı
·
1 dolu su bardağı (155 gr) esmer toz şeker
·
2 su bardağı (400 ml)
süt kreması
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
2 yemek kaşığı (30 gr)
badem kırığı ( tercihe bağlı)
Üzeri için:
·
2 paket (150 gr) toz kremşanti
·
1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt
·
1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri
·
1 paket (5 gr) toz
vanilya
HAZIRLANMASI:
Hamurun hazırlanması:
·
Mutfak robotuna, 1,5 su
bardağı (150 gr) yulaf ezmesi, 2 + ¼ su bardağı (225 gr) elenmiş tam buğday unu,
1 çay bardağı (75 gr) esmer toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma
tozu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuz koyun ve robotu kısa aralıklarla çalıştırıp
malzemelerin öğütülüp karışmasını sağlayın.
·
Küçük küpler halinde
kesilmiş 250 gr soğuk tereyağını karışıma ekleyip, yine robot ile tereyağı
parçaları görünmeyecek hale gelinceye kadar öğütmeye devam edin. Son olarak da
2 adet yumurtayı ekleyin ve biraz daha karıştırıp hamuru tezgaha aktarın.
·
Hamuru avucunuzda top
haline getirin ve buzdolabı poşetine sarıp, sertleşmesi için 30 dakika
buzdolabında bekletin.
·
Buzdolabından
çıkardığınız hamuru 2 adet buzdolabı poşeti arasına yerleştirip, merdane ile
tart kalıbının çapından yaklaşık 3 parmak kadar büyük (32 cm) ve 5-6 mm kalınlığında bir hamur açın. Tart
kalıbının içine biraz un serpin, hamurun üzerindeki poşeti sıyırıp, hamuru
avucunuzda ters çevirin ve alttaki poşet üste gelecek şekilde kalıba aktarın.
Üstte kalan poşeti de sıyırıp çıkarın. Hamurun, önce kenarlardan başlayarak
kalıbın şeklini alacak şekilde yerleştirilmesinden sonra kenarlardan taşan
hamur parçalarını kesip çıkarın. Bu parçalar daha sonra tekrar yoğurulup küçük
tartoletler yapılmasında değerlendirilebilir.
·
Hamurun üzerinde bir
çatal ile minik delikler oluşturun ve sertleşmesi için hamurunuzu 30 dakika
daha buzdolabında bekletin.
·
Buzdolabından çıkarıp
kalıbı bir fırın tepsisine oturtun ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında
30-35 dakika kadar (kenarları hafif
kahverengileşene kadar) pişirin. Fırından çıkarıp oda sıcaklığında tamamen
soğumasını bekleyin. Bu arada tartın üzerinde kullanılacak olan krem şantiyi hazırlamaya
başlayın.
Üst malzemelerin hazırlanması:
·
Bir karıştırma kabına 2 paket (150 gr) toz
kremşanti, 1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt, 1 yemek kaşığı (15 gr) pudra
şekeri ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyun ve
mikserin önce düşük, sonra da hızlı devrinde tamamen koyulaşana kadar
karıştırın.
·
Karışımı krema sıkma torbasına doldurun ve
soğuması için buzdolabında bekletin.
Dolgunun hazırlanması:
·
4 adet büyük boy muzu
kalın dilimler halinde kesin ve soğumuş olan tart hamurunun üzerine birbirine
bitişik olarak yerleştirin. Tercihinize bağlı olarak, bu aşamada muzların
üzerine badem kırığı serpiştirebilirsiniz.
·
Pişirme kabına 150 gr
tuzsuz tereyağı ve 1 dolu su bardağı (155 gr) esmer toz şeker koyun ve orta
ateşte karıştırarak eritin. Kaynama başlayıp, kenarlarda kabarcıklar
oluştuğunda, 2 su bardağı (400 ml) süt kreması, 1
paket (5 gr) toz vanilya ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuz ilave edin. Koyulaşana
kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ancak fazla kaynatıp karamelin koyu bir
renk almamasına dikkat edin.
·
Karameli ocaktan alın ve
ilk sıcaklığının geçmesinden sonra, muzların üzerini kapatacak şekilde tartın
üzerine yayıp düzeltin.
·
Önce oda sıcaklığında,
sonra da en az bir saat buzdolabında soğutun.
Tartın tamamlanması:
·
Soğuyan kremşantiyi tartın üzerini tamamen kapatacak
şekilde karamel dolgusunun üzerine sıkın.
·
Tercihinize bağlı olarak üzerini badem, fıstık, muz
gibi malzemelerle süsleyebileceğiniz tartınızı, servis yapmadan önce en az bir
gece buzdolabında bekletin.