MALZEMELER:
(28 cm çapında tart kalıbı için)
Hamur malzemeleri:
·
3 su bardağı (335 gr) elenmiş un
·
1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker
·
2 yemek kaşığı (25 gr) esmer şeker
·
¾ çay
bardağı (45 gr) badem unu
·
1 çay kaşığı (3 gr) kabartma tozu
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
225 gr tereyağı (küp küp doğranmış)
Dolgu malzemeleri:
·
400 gr taze meyve (nektarin ve kayısı) -
küp küp doğranmış
·
¾ çay bardağı (80 ml) süt kreması
·
½
çay bardağı (50 gr) toz şeker
·
2 yemek kaşığı (18 gr) un
·
2 yemek kaşığı (15 gr) badem unu
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 büyük boy yumurta
·
1 yumurta sarısı
Sos malzemeleri:
·
3 büyük yumurta sarısı
·
½ çay bardağı (50 gr) toz şeker
·
1,5 su bardağı (300 ml) tam yağlı süt
·
¾ çay bardağı (75 ml) süt kreması
·
2 defne yaprağı
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
HAZIRLANMASI:
·
Karıştırma kabına 3 su bardağı (335 gr) elenmiş
un, 1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker, 2 yemek kaşığı (25 gr) esmer şeker,
¾ çay bardağı (45 gr) badem unu, 1 çay
kaşığı (3 gr) kabartma tozu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuz koyup karıştırın. Küçük
küpler halinde kesilmiş 225 gr tereyağını da ekleyip karıştırarak, tereyağı
küplerinin unlu karışıma bulanmasını sağlayın. Karışımı mutfak robotuna
aktarıp, ekmek kırıntısı kıvamına gelinceye kadar öğütün.
·
Hazırlanan hamur karışımının 2 su bardağı
(240 gr) kadar bölümünü, pişirme kağıdı yerleştirilen fırın tepsisine aktarıp
yayın. Kalan kısmını ise, tabanı çıkarılabilen 28 cm çapında bir tart kalıbına
döküp, parmaklarınızla bastırarak hamurun sıkışmasını ve kalıbın şeklini almasını
sağlayın. Sıkıştırma işlemini, önce kalıbın iç kenarlarından başlamak, sonra da
kalan hamuru kalıbın tabanına yayıp, parmaklarınız ve avucunuzla bastırmak
suretiyle gerçekleştirin. Bir bardağın altı ile bastırıp, hamurun tabana iyice sıkışmasını
ve her tarafına eşit yükseklikte dağılmasını sağlayın.
·
Gerek tepsiye yaydığınız hamur
kırıntılarını, gerekse tart kalıbındaki hamuru, önceden 180 dereceye ısıtılan
fırında 20 – 25 dakika kadar pişirip, tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında
bekletin. Tamamen soğumasının ardından tepsiye yaydığınız kırıntı hamurlar
birbirine yapışmış olabileceğinden, avucunuzda ufalayıp tekrar ekmek kırıntısı görünümü
almasını sağlayın.
·
Tartın dolgusunu hazırlamak için,
karıştırma kabına ¾ çay bardağı (80 ml) süt kremasını ve
½ çay bardağı (50 gr) toz şekeri koyup
karıştırın. 2 yemek kaşığı (18 gr) un, 2 yemek kaşığı (15 gr) badem unu, 1
paket (5 gr) toz vanilya, büyük boy 1 adet yumurta ve 1 yumurtanın da sadece
sarısını ilave edip, tel çırpıcı ile iyice karıştırın.
·
Toplamı 400 gr kadar nektarin ve kayısıyı küçük
küpler halinde doğrayın ve una bulayın. Tercihinize bağlı olarak, belirtilen
taze meyvelerin yerine, dondurulmuş böğürtlen, ahududu ya da çekirdeği
çıkarılmış vişne de kullanabilirsiniz.
·
Meyveleri tart hamurunun üzerine
serpiştirin ve hazırladığınız dolguyu meyvelerin üzerine yayıp düzeltin. Son
olarak, tepsideki kırıntı görünümündeki tart hamurunuzu, dolgunun üzerini
tamamen kaplayacak şekilde serpiştirip düzeltin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında
üzeri hafif kızarıncaya kadar, 25 – 30
dakika pişirip önce oda sıcaklığında, sonra da buzdolabında soğumaya bırakın.
Dolgunun tam kıvamını alması için en az 4-5 saat, tercihen 1 gece buzdolabında
bekletin.
·
Tartınızın ikramı sırasında, dilimlerin
üzerine akıtılacak olan özel sosu hazırlamak için, pişirme kabına 1,5 su
bardağı (300 ml) tam yağlı süt ile ¾ çay
bardağı (75 ml) süt kreması koyup karıştırın. Sosa özel bir aroma sağlamak için,
2 adet defne yaprağı ekleyip orta ateşte kaynatmaya başlayın. Bu arada başka
bir kaba 3 adet büyük boy yumurta sarısı ve ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker
koyup iyice çırpın. Süt kaynama noktasına gelmeden önce (kenarlarında
kabarcıklar oluşmaya başlayınca), ısı dengelemesi yapmak için, 1-2 kepçe sütü
yumurta/şeker karışımına yavaş yavaş aktarıp karıştırın ve tekrar pişirme
kabındaki süte ekleyip, tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatmaya devam edin. Karışım
tahta kaşığın arkasına yapışmaya başlayan bir kıvam alınca, 1 paket (5 gr) toz
vanilya ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
·
Karışımı süzgeçten geçirip bir kaba
aktarın ve üzerine değecek şekilde bir streç film yerleştirip soğumaya bırakın.
Daha sonra da buzdolabında bekletin.
·
Kalıptan çıkarıp dilimlediğiniz tartınızın
üzerine hazırladığınız özel sosu gezdirerek dökün ve birkaç parça meyve dilimi ile
süsleyip servis yapın.