Kurabiye gibi ağızda dağılan hamuru ve özel sosu ile Meyveli Crumble Tart Tarifi

 

MALZEMELER:

 

(28 cm çapında tart kalıbı için)

Hamur malzemeleri:

·        3 su bardağı (335 gr) elenmiş un

·        1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker

·        2 yemek kaşığı (25 gr) esmer şeker

·        ¾  çay bardağı (45 gr) badem unu

·        1 çay kaşığı (3 gr) kabartma tozu

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        225 gr tereyağı (küp küp doğranmış)

Dolgu malzemeleri:

·        400 gr taze meyve (nektarin ve kayısı) - küp küp doğranmış

·        ¾ çay bardağı (80 ml) süt kreması

·        ½  çay bardağı (50 gr) toz şeker

·        2 yemek kaşığı (18 gr) un

·        2 yemek kaşığı (15 gr) badem unu

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 büyük boy yumurta

·        1 yumurta sarısı

Sos malzemeleri:

·        3 büyük yumurta sarısı

·        ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker

·        1,5 su bardağı (300 ml) tam yağlı süt

·        ¾  çay bardağı (75 ml) süt kreması

·        2 defne yaprağı

·        1 paket (5 gr) toz vanilya


HAZIRLANMASI:                   

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (335 gr) elenmiş un, 1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker, 2 yemek kaşığı (25 gr) esmer şeker, ¾  çay bardağı (45 gr) badem unu, 1 çay kaşığı (3 gr) kabartma tozu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuz koyup karıştırın. Küçük küpler halinde kesilmiş 225 gr tereyağını da ekleyip karıştırarak, tereyağı küplerinin unlu karışıma bulanmasını sağlayın. Karışımı mutfak robotuna aktarıp, ekmek kırıntısı kıvamına gelinceye kadar öğütün.

·        Hazırlanan hamur karışımının 2 su bardağı (240 gr) kadar bölümünü, pişirme kağıdı yerleştirilen fırın tepsisine aktarıp yayın. Kalan kısmını ise, tabanı çıkarılabilen 28 cm çapında bir tart kalıbına döküp, parmaklarınızla bastırarak hamurun sıkışmasını ve kalıbın şeklini almasını sağlayın. Sıkıştırma işlemini, önce kalıbın iç kenarlarından başlamak, sonra da kalan hamuru kalıbın tabanına yayıp, parmaklarınız ve avucunuzla bastırmak suretiyle gerçekleştirin. Bir bardağın altı ile bastırıp, hamurun tabana iyice sıkışmasını ve her tarafına eşit yükseklikte dağılmasını sağlayın.

·        Gerek tepsiye yaydığınız hamur kırıntılarını, gerekse tart kalıbındaki hamuru, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 20 – 25 dakika kadar pişirip, tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin. Tamamen soğumasının ardından tepsiye yaydığınız kırıntı hamurlar birbirine yapışmış olabileceğinden, avucunuzda ufalayıp tekrar ekmek kırıntısı görünümü almasını sağlayın.

·        Tartın dolgusunu hazırlamak için, karıştırma kabına ¾ çay bardağı (80 ml) süt kremasını ve ½  çay bardağı (50 gr) toz şekeri koyup karıştırın. 2 yemek kaşığı (18 gr) un, 2 yemek kaşığı (15 gr) badem unu, 1 paket (5 gr) toz vanilya, büyük boy 1 adet yumurta ve 1 yumurtanın da sadece sarısını ilave edip, tel çırpıcı ile iyice karıştırın.

·        Toplamı 400 gr kadar nektarin ve kayısıyı küçük küpler halinde doğrayın ve una bulayın. Tercihinize bağlı olarak, belirtilen taze meyvelerin yerine, dondurulmuş böğürtlen, ahududu ya da çekirdeği çıkarılmış vişne de kullanabilirsiniz.

·        Meyveleri tart hamurunun üzerine serpiştirin ve hazırladığınız dolguyu meyvelerin üzerine yayıp düzeltin. Son olarak, tepsideki kırıntı görünümündeki tart hamurunuzu, dolgunun üzerini tamamen kaplayacak şekilde serpiştirip düzeltin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar,  25 – 30 dakika pişirip önce oda sıcaklığında, sonra da buzdolabında soğumaya bırakın. Dolgunun tam kıvamını alması için en az 4-5 saat, tercihen 1 gece buzdolabında bekletin.

·        Tartınızın ikramı sırasında, dilimlerin üzerine akıtılacak olan özel sosu hazırlamak için, pişirme kabına 1,5 su bardağı (300 ml) tam yağlı süt ile ¾  çay bardağı (75 ml) süt kreması koyup karıştırın. Sosa özel bir aroma sağlamak için, 2 adet defne yaprağı ekleyip orta ateşte kaynatmaya başlayın. Bu arada başka bir kaba 3 adet büyük boy yumurta sarısı ve ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker koyup iyice çırpın. Süt kaynama noktasına gelmeden önce (kenarlarında kabarcıklar oluşmaya başlayınca), ısı dengelemesi yapmak için, 1-2 kepçe sütü yumurta/şeker karışımına yavaş yavaş aktarıp karıştırın ve tekrar pişirme kabındaki süte ekleyip, tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatmaya devam edin. Karışım tahta kaşığın arkasına yapışmaya başlayan bir kıvam alınca, 1 paket (5 gr) toz vanilya ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.

·        Karışımı süzgeçten geçirip bir kaba aktarın ve üzerine değecek şekilde bir streç film yerleştirip soğumaya bırakın. Daha sonra da buzdolabında bekletin.

·        Kalıptan çıkarıp dilimlediğiniz tartınızın üzerine hazırladığınız özel sosu gezdirerek dökün ve birkaç parça meyve dilimi ile süsleyip servis yapın.

               Afiyet olsun.