Domatesli ve Sade Tuzlu Kraker Tarifi

 

MALZEMELER

·        2 su bardağı (260 gr) un (elenmiş)

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozu

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

·        130 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        6 yemek kaşığı (60 ml) soğuk süt

·        2 yemek kaşığı (30 gr) domates püresi

·        4 adet (15 gr ) kurutulmuş domates (minik doğranmış)

YAPILIŞI

·        4 adet kurutulmuş domatesi minik parçalar halinde doğrayın.

·        Domatesli ve sade kraker hamurlarının malzemelerini hazırlamak için 2 ayrı karıştırma kabı kullanılacaktır.

·        Her kaba birer su bardağı (120’şer gr) elenmiş un, birer çay kaşığı (2,5 gr) hamur kabartma tozu,  birer çay kaşığı (2’şer gr) tuz koyun. Toplam 130 gr küp küp doğranmış soğuk tereyağını da iki karıştırma kabı arasında eşit olarak paylaştırın.

·        Önce sade krakerlerin hamurunu hazırlamaya başlayın. İlk kaptaki unlu malzemeyi parmaklarınızla ovalayarak tereyağı ile kuru malzemelerin bütünleşmesini ve ekmek kırıntısı görünümü almasını sağlayın.  6 yemek kaşığı (60 ml) soğuk sütün yarısını (30 ml) ilave edin ve iyice yoğurup sade krakerlerin hamurunu hazırlayın.

·        Domatesli kraker hamurunu hazırlamak için, sade kraker hamurunun hazırlanmasındaki aynı işlemleri uygulayın. Ancak, yoğurma işlemine başlamadan önce, sade kraker malzemelerine ek olarak, 2 yemek kaşığı (30 gr) domates püresi, minik doğradığınız 4 adet kurutulmuş domates ve 2 yemek kaşığı da (20 gr) elenmiş un ilave edin. Hamur formunu alıncaya kadar malzemeleri iyice yoğurun.

·        Açma işlemi sırasında hamurların merdaneye yapışmaması için,  hamuru 2 pişirme kağıdı arasına yerleştirerek açabilirsiniz.  Her iki hamuru da merdane ile yaklaşık 2 mm kalınlığında açıp, bıçak ya da hamur kesme aparatı ile (kare ya da yuvarlak parçalar halinde) kesin.

·        Kestiğiniz parçaları, içine pişirme kağıdı yerleştirilen fırın tepsisine aktarın ve bir kürdan ile üstlerinde delikler oluşturun. Tercihinize bağlı olarak üstlerine susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 20 – 25 dakika pişirin.

                     Afiyet olsun.