Portakallı ve Çikolatalı Kek Tarifi

 


MALZEMELER:


·        1/2 çay bardağı (50 ml) taze sıkılmış portakal suyu

·        1 portakal kabuğu rendesi

·        125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1,5  su bardağı (285 gr) toz şeker

·        3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1 su bardağı (200 ml) süt

·        3 su bardağı (330 gr) un

·        1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        3 yemek kaşığı (30 gr) kakao

·        1 çay bardağı (85 gr) damla çikolata


YAPILIŞI:

·        Kek kalıbının içini margarin ile yağlayıp biraz un serpin.

·        1/2 çay bardağı (50 ml) portakal suyu sıkın ve 1 adet portakalın kabuğunu rendeleyin. 

·        Bir karıştırma kabına 3 su bardağı (330 gr) unu, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı eleyin.

·        Oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağı ve 1,5 su bardağı (285 gr) toz şekeri bir karıştırma kabına koyun. Mikser ile önce yavaş, sonra hızlı devirde, krema haline gelene kadar karıştırın.

·        Oda sıcaklığında beklemiş 3 adet yumurtayı, tek tek karışıma ekleyip, karıştırmaya devam edin.

·        1 su bardağı (200 ml) süt ekleyin ve karışım tamamen özdeş hale gelene kadar çırpmaya devam edin.

·        Elediğiniz unlu karışımı, sıvı karışıma kısım kısım ekleyin ve önce spatula ile, sonra da mikserin düşük hızında karıştırın.

·        Hazırlanan hamurun yarısını başka bir kaba aktarın ve 3 yemek kaşığı (30 gr) kakao ve 1 çay bardağı (85 gr) damla çikolata ekleyip, hamur karışımı ile bütünleşinceye kadar karıştırın.

·        Kalan hamura ise, hazırladığınız 1/2 çay bardağı (50 ml) taze portakal suyunu ve 1 adet rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip karıştırın.

·        İçi margarin ile yağlanmış kek kalıbına, önce portakal suyu içeren hamur karışımının bir kısmını kalıbın merkezine yakın olarak ve 2-3 parmak kalınlığında bir çember şeklinde yayın. Kakaolu hamur karışımının da bir kısmını, yine kalıbın tabanında, portakallı hamur çemberinin dışında kalan boş kısma yayıp düzeltin. Yine portakallı hamurun kalan kısmını, tabandaki kakaolu çemberin üzerine ikinci bir katman olarak yayın. Kakaolu hamuru da aynı şekilde portakallı katmanın üzerine yayıp düzeltin. Kalıbın tabanını mutfak tezgahına 5-6 kez hafifçe vurarak, hamurun kalıba iyice yerleşmesini sağlayın.

·        Önceden 180° ısıtılan fırında 45 - 50 dakika pişirin ve kürdan testi yaparak tamamen piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz çıkmalıdır).

·        Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Üzerini süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.