Lor Peynirli ve Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi – Çıtır çıtır muhteşem lezzet

 

MALZEMELER

·        2 su bardağı (350 gr) toz şeker

·        2 su bardağı (400 ml) su

·        1 dilim limon

·        150 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1 çay kaşığı (3 gr) pekmez

·        250 gr tel kadayıf

·        200 gr tuzsuz lor peyniri

·        1 su bardağı (90 gr) ceviz (iri dövülmüş)

·        Üstünü süslemek için, tercihe bağlı olarak: ceviz, badem, Antep fıstığı

 YAPILIŞI

·        Tatlınızın şerbetini hazırlamak için, tencereye 2 su bardağı (350 gr) toz şeker ve 2 su bardağı (400 ml) su koyun. 1 dilim de limon atıp, biraz koyulaşması için, orta ateşte 15 – 20 dakika kadar kaynatın. Ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·        200 gr tuzsuz lor peynirini bir çatalla ezin.

·        250 gr taze tel kadayıfı elinizle ayırıp küçük parçalara bölün.

·        Oda sıcaklığında yumuşamış 150 gr tereyağının 2 yemek kaşığı (25 gr) kadar kısmına, 1 çay kaşığı (3 gr) pekmez ekleyin ve kullanacağınız 30 cm çapındaki tepsinin tabanını iyice yağlayın.

·        Kalan 125 gr. tereyağını ise eritip, 1/4 çay bardağı (25 ml) kadar kısmını, daha sonra kullanmak üzere ayırın. Tereyağının ılık hale gelmesini bekleyin.

·        Erittiğiniz tereyağının 100 gr’ lık bölümünü kadayıfların üzerine dökün. Elinizle hafifçe ovalayıp harmanlayarak kadayıfların tereyağı ile iyice yağlanmasını sağlayın.

·        7 cm çapında bir hamur kesme çemberinin içine, hazırlayacağınız tatlının tabanını oluşturmak için, yağladığınız kadayıflardan bir kısmını yerleştirin ve bastırıp tabana sıkışmasını sağlayın. Yerleştirdiğiniz kadayıfın yüksekliği, kalıp yüksekliğinin üçte biri kadar olmalıdır.

·        Ezdiğiniz lor peynirinden 1 yemek kaşığı kadar bölümü kadayıfın üzerine yerleştirin. Yine bir yemek kaşığı kadar iri dövülmüş cevizi, lor peynirinin üzerine serpiştirin. Son katman olarak, cevizlerin üzerine yine kadayıf yerleştirip iyice bastırın. Bastırma işlemi için bir çay bardağı ya da şişe dibi kullanabilirsiniz. Hazırlanan kadayıfı, kalıptan çıkarıp,  tabanını tereyağı ile yağladığınız tepsiye yerleştirin. Aynı işlemi kalan kadayıflara da uygulayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, kadayıfların altı kızarıncaya kadar 25-30 dakika pişirip fırından çıkarın. Önceden ayırmış olduğunuz 25 ml eritilmiş tereyağını kadayıfların üzerine gezdirerek dökün. Tepsiyi tekrar fırına koyun ve fırının alt ısıtıcısını kapatıp sadece üst ısıtıcıyı açın. Üzeri kızarıncaya kadar 15 dakika kadar pişirip fırından çıkarın.

·        Kadayıfın ilk sıcaklığının geçmesi için 5 dakika kadar bekleyin ve hazırladığınız şerbeti soğuk olarak kadayıfın üzerine dökün. Şerbeti çekmesi için 2 saat kadar bekleyin.

·        Kadayıfları bir borcama aktarıp tepsinin içinde kalan şerbeti tekrar üstlerine dökün. Üstlerini ceviz, badem ya da Antep fıstığı ile süsleyin. Tercihinize bağlı olarak dondurma ya da kaymak ile de servis yapabilirsiniz.

                Afiyet olsun.