Malzemeler:
·
1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) ılık
süt
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker
·
2,5 su bardağı (300 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1 çay bardağı (100 ml) süt kreması (ılık)
·
1 tatlı kaşığı kuru nane
·
1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı pul biber
·
1 tatlı kaşığı kekik
·
1 tatlı kaşığı biberiye
·
Dilimlenmiş 60 gr siyah ve 60 gr yeşil zeytin
· Üzerine sürmek için biraz süt
Yapılışı:
·
22 cm çapındaki kek kalıbını margarinle yağlayın
ve içine pişirme kağıdı yerleştirin.
·
Bir kaseye 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı
kaşığı kırmızı tatlı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı biberiye
koyup harmanlayın.
·
Bir kaseye 1 çay bardağından 1 parmak eksik (80
ml) ılık süt, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru
maya ve 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker koyup karıştırın. Kasenin üzerini steç
film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.
·
Derin bir kaba 2,5 su bardağı (300 gr) un ve 1
tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp,
hazırladığınız mayalı karışımı, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı ve 1
çay bardağı (100 ml) ılık süt kremasını ilave edip karıştırın. Bir süre kabın içinde
elinizle yoğurun, sonra da un serpilen tezgahın üzerine aktarıp yoğurmaya devam
edin. Hamur toparlanıp formunu alınca, içine biraz un serpilen kabın içine
tekrar koyun ve üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru 5 eşit parçaya
bölün ve parçaları yuvarlayıp beze haline getirin. Üstlerini örtün ve açma
işlemine başlamadan önce 15 dakika daha bekletin.
·
Merdane ile her bir bezeyi oval şekilde açın ve
hamuru boylamasına yarısından aşağı doğru, her biri yaklaşık 0,5 cm eninde
şeritler halinde kesin.
·
Hamurun kesilmeyen diğer kısmına, hazırladığınız
baharat karışımından bir miktarını ve dilimlenmiş siyah ve yeşil zeytinleri
serpiştirin. Önce hamurun iki kenarını 1 cm kadar içe kıvırın, sonra da rulo
şeklinde sarıp kek kalıbının içine yerleştirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi
uygulayın. Rulolar kalıbın iç kenarına yaslanacak şekilde ve halka görünümü
oluşturacak biçimde birbirine bitişik olarak yerleştirilmelidir. Kalıbın
üzerini örtün ve hamurların kabarıp hacim kazanması için oda sıcaklığında 1
saat kadar bekletin.
·
Bir fırça yardımıyla hamurun üzerine biraz süt
sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstü kızarıncaya kadar 25 – 30
dakika pişirin.