Zeytinli Rulo Ekmek Tarifi

 

Malzemeler:

·        1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) ılık süt

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker

·        2,5 su bardağı (300 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1 çay bardağı (100 ml) süt kreması (ılık)

·        1 tatlı kaşığı kuru nane

·        1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı pul biber

·        1 tatlı kaşığı kekik

·        1 tatlı kaşığı biberiye

·        Dilimlenmiş 60 gr siyah ve 60 gr yeşil zeytin

·        Üzerine sürmek için biraz süt

Yapılışı:

·        22 cm çapındaki kek kalıbını margarinle yağlayın ve içine pişirme kağıdı yerleştirin.

·        Bir kaseye 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı biberiye koyup harmanlayın.

·        Bir kaseye 1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) ılık süt,  1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya ve 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker koyup karıştırın. Kasenin üzerini steç film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Derin bir kaba 2,5 su bardağı (300 gr) un ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp, hazırladığınız mayalı karışımı, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı ve 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt kremasını ilave edip karıştırın. Bir süre kabın içinde elinizle yoğurun, sonra da un serpilen tezgahın üzerine aktarıp yoğurmaya devam edin. Hamur toparlanıp formunu alınca, içine biraz un serpilen kabın içine tekrar koyun ve üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru 5 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp beze haline getirin. Üstlerini örtün ve açma işlemine başlamadan önce 15 dakika daha bekletin.

·        Merdane ile her bir bezeyi oval şekilde açın ve hamuru boylamasına yarısından aşağı doğru, her biri yaklaşık 0,5 cm eninde şeritler halinde kesin.

·        Hamurun kesilmeyen diğer kısmına, hazırladığınız baharat karışımından bir miktarını ve dilimlenmiş siyah ve yeşil zeytinleri serpiştirin. Önce hamurun iki kenarını 1 cm kadar içe kıvırın, sonra da rulo şeklinde sarıp kek kalıbının içine yerleştirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Rulolar kalıbın iç kenarına yaslanacak şekilde ve halka görünümü oluşturacak biçimde birbirine bitişik olarak yerleştirilmelidir. Kalıbın üzerini örtün ve hamurların kabarıp hacim kazanması için oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin.

·        Bir fırça yardımıyla hamurun üzerine biraz süt sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstü kızarıncaya kadar 25 – 30 dakika pişirin.

                Afiyet olsun.