Malzemeler:
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) ılık
süt
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
1,5 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker
·
1 adet büyük boy yumurta (çırpılmış /oda
sıcaklığında) – 1 yemek kaşığı kadar kısmı sarımsaklı sos için ayrılacak
·
3,5 çay bardağı (200 gr) elenmiş un
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında yumuşamış)
Üstü
için:
·
2 diş sarımsak (ezilmiş)
·
1 tatlı kaşığı mayonez
·
½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker
·
1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında yumuşamış)
· 100 gr mozarella peyniri (rendelenmiş)
Yapılışı:
·
Bir kaseye büyük boy 1 adet yumurta koyup çırpın
ve 1 yemek kaşığı bölümünü, daha sonra hazırlanacak olan sarımsaklı sosa
eklenmek üzere başka bir kaseye aktarın.
·
Derin bir kaba 1,5 yemek kaşığı (15 gr) toz
şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya ve 1 çay bardağından 1 parmak eksik (80
ml) ılık süt koyup karıştırın. Kabın üzerini steç film ile kapatıp, mayanın
aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.
·
Hazırladığınız mayalı karışıma, çırptığınız
yumurtanın 1 yemek kaşığı kadar kısmını ayırdıktan sonra kalan bölümünü ilave
edip karıştırın. 3,5 çay bardağı (200 gr) elenmiş un ve 1 çay kaşığı da (3 gr)
tuz ilave edin. Bir süre kabın içinde elinizle yoğurduktan sonra tezgahın
üzerine aktarın ve oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı
ekleyip, hamur formunu alıncaya kadar iyice yoğurun. Hamurun üzerine biraz un
serpmeniz, yoğurma işlemi sırasında size kolaylık sağlayacak ve hamurun tezgaha
yapışmasını önleyecektir.
·
Formunu alan hamuru beze haline getirin ve
tekrar kaba aktarın. Üzerini örtüp 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Bu
arada pidenizin üst malzemeleri hazırlamaya başlayın.
·
Önceden ayırdığınız 1 yemek kaşığı çırpılmış
yumurtaya, ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında
yumuşamış 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı, 1 tatlı kaşığı mayonez, 2 diş ezilmiş
sarımsak ilave edin ve bir çatal ile ezerek karıştırın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru fırın tepsisine
aktarın ve elinizle üzerine bastırıp havasını aldıktan sonra, disk şeklinde
yuvarlak bir şekil verin. Tekrar üzerini örtün ve 30 dakika daha bekletin.
·
Bir bıçakla hamurun üzerini kareler şeklinde
kesin ve hazırladığınız sarımsaklı karışımı bir fırça ile hamurun her tarafına
sürün.
·
Hamurun üzerinde oluşturduğunuz kesikleri bir
bıçak ya da kaşıkla hafifçe aralayın ve kesiklerin içine rendelediğiniz 100 gr mozarella
peynirini yerleştirin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstü
kızarıncaya kadar 25 – 30 dakika pişirip servis yapın.