Sarımsaklı ve Peynirli Pide Tarifi

 

Malzemeler:

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) ılık süt

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        1,5 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker

·        1 adet büyük boy yumurta (çırpılmış /oda sıcaklığında) – 1 yemek kaşığı kadar kısmı sarımsaklı sos için ayrılacak

·        3,5 çay bardağı (200 gr) elenmiş un

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

Üstü için:

·        2 diş sarımsak (ezilmiş)

·        1 tatlı kaşığı mayonez

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker

·        1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        100 gr mozarella peyniri (rendelenmiş) 


Yapılışı:

·        Bir kaseye büyük boy 1 adet yumurta koyup çırpın ve 1 yemek kaşığı bölümünü, daha sonra hazırlanacak olan sarımsaklı sosa eklenmek üzere başka bir kaseye aktarın.

·        Derin bir kaba 1,5 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya ve 1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) ılık süt koyup karıştırın. Kabın üzerini steç film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Hazırladığınız mayalı karışıma, çırptığınız yumurtanın 1 yemek kaşığı kadar kısmını ayırdıktan sonra kalan bölümünü ilave edip karıştırın. 3,5 çay bardağı (200 gr) elenmiş un ve 1 çay kaşığı da (3 gr) tuz ilave edin. Bir süre kabın içinde elinizle yoğurduktan sonra tezgahın üzerine aktarın ve oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı ekleyip, hamur formunu alıncaya kadar iyice yoğurun. Hamurun üzerine biraz un serpmeniz, yoğurma işlemi sırasında size kolaylık sağlayacak ve hamurun tezgaha yapışmasını önleyecektir.

·        Formunu alan hamuru beze haline getirin ve tekrar kaba aktarın. Üzerini örtüp 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Bu arada pidenizin üst malzemeleri hazırlamaya başlayın.

·        Önceden ayırdığınız 1 yemek kaşığı çırpılmış yumurtaya, ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında yumuşamış 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı, 1 tatlı kaşığı mayonez, 2 diş ezilmiş sarımsak ilave edin ve bir çatal ile ezerek karıştırın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru fırın tepsisine aktarın ve elinizle üzerine bastırıp havasını aldıktan sonra, disk şeklinde yuvarlak bir şekil verin. Tekrar üzerini örtün ve 30 dakika daha bekletin.

·        Bir bıçakla hamurun üzerini kareler şeklinde kesin ve hazırladığınız sarımsaklı karışımı bir fırça ile hamurun her tarafına sürün.

·        Hamurun üzerinde oluşturduğunuz kesikleri bir bıçak ya da kaşıkla hafifçe aralayın ve kesiklerin içine rendelediğiniz 100 gr mozarella peynirini yerleştirin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstü kızarıncaya kadar 25 – 30 dakika pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.