Elmalı Turta Tarifi

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağından 1 parmak eksik (85 ml) ılık süt

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya

·        1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker (mayaya eklemek için)

·        2 yemek kaşığı (30 gr) elenmiş un (mayaya eklemek için)

·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1/2 çay bardağı (50 gr) toz şeker (hamura eklemek için)

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz vanilya

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        1 çay bardağından 1 parmak eksik (85 gr) eritilmiş tereyağı

·        3 su bardağı (340 gr) elenmiş un

·        1,5 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı

İç malzemeleri:

·        4 adet büyük boy elma

·        2 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı

·        1/2 çay bardağı (50 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı limon suyu

·        3 yemek kaşığı su

·        1 su bardağı (80 gr) ceviz (iri dövülmüş)

·        1 tatlı kaşığı (3 gr) toz tarçın

Üstü için:

·        1 yumurtanın sarısı

·        2 yemek kaşığı süt 

 

YAPILIŞI:

·        Kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılmış, büyük boy 4 adet elmayı küp küp doğrayın. Tavaya aktarıp, 2 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı, 1/2 çay bardağı (50 gr) toz şeker, 3 yemek kaşığı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edin. Elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alıp bir kaba aktarın. İri dövülmüş 1 su bardağı (80 gr) ceviz içi ve 1 tatlı kaşığı (3 gr) toz tarçın ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın.

·        Derin bir karıştırma kabına 1 çay bardağından 1 parmak eksik (85 ml) ılık süt, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya, 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker ve 2 yemek kaşığı (30 gr) elenmiş un koyup karıştırın. Kabın üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Başka bir kapta oda sıcaklığındaki 2 adet yumurtayı çırpın. 1/2 çay bardağı (50 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz vanilya ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuz ilave edip, şeker eriyinceye kadar çırpma işlemine devam edin. Karışımı 10 dakika beklettiğiniz mayalı karışıma ekleyin. Eritilip ılık hale gelmiş 1 çay bardağından 1 parmak eksik (85 gr) tereyağını da ilave edin ve malzemeler özdeş hale gelinceye kadar karıştırma işlemine devam edin.

·        3 su bardağı (340 gr) elenmiş unu, hazırladığınız sıvı karışıma ekleyip karıştırın.  1,5 yemek kaşığı da (20 ml) zeytinyağı ilave edin ve formunu alıncaya kadar hamuru kabın içinde yoğurun.  Kabın üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        30 cm çapında bir tepsiyi margarin ile yağlayıp un serpin ve tabanına yuvarlak kesilmiş bir pişirme kağıdı yerleştirin.

·        Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölün ve yuvarlayıp beze haline getirin.

·        Tezgaha biraz un serpin ve bezelerden ilkini, tepsinin taban ölçüsünden 2 parmak kadar daha büyük olacak şekilde merdane ile açıp tepsiye yerleştirin.

·        Önceden hazırladığınız elmalı iç harcını hamurun üzerine yayıp düzeltin.

·        İkinci bezeyi de tepsinin büyüklüğünde açın ve elmalı harcın üzerine yerleştirin. Alt ve üst hamurların kenarlarını parmağınızla bastırıp birleştirin ve bir çatal ile bastırıp hamur kenarlarının birbirine iyice yapışmasını sağlayın. Tepsinin üzerini örtün ve hamurun kabarması için 1 saat kadar bekletin.

·        Bir kaseye 1 yumurtanın sarısını ve 2 yemek kaşığı süt koyup çırpın ve hamurun üzerine sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstü kızarıncaya kadar 35 – 40 dakika pişirip soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.