Kıtır kıtır hamuru ve mis gibi limon kokan dolgusu ile bayılacağınız kolay bir tarif.
MALZEMELER:
(20 cm x 30 cm ebatlarında borcam)
Hamur malzemeleri:
·
2,5 su bardağı (300 gr) un
·
1 çay kaşığı (2,5 gr) tuz
·
½ su bardağı (66 gr) pudra şekeri
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1,5 çay bardağı (170 gr) tereyağı (eritilmiş)
Dolgu malzemeleri:
·
3 su bardağı (540 gr) toz şeker
·
3 adet rendelenmiş limon kabuğu
·
½ su bardağı (60 gr) un
·
1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastası
·
8 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
2,5 çay bardağı (240 ml) taze sıkılmış limon
suyu
·
1 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı
Üstüne serpmek için: Pudra şekeri
YAPILIŞI:
·
2,5 su bardağı (300 gr) unu, 1 çay kaşığı (2,5
gr) tuzu ve ½ su bardağı (66 gr) pudra şekerini birlikte geniş bir kaba eleyin.
1,5 çay bardağı (170 gr) eritilmiş ılık tereyağı ilave edip mikser ile iyice
karıştırın. Son olarak ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ilave edip, bir spatula
ile karıştırıp havalandırın.
·
20 cm x 30 cm ebatlarındaki borcam’ın içine
pişirme kağıdı yerleştirin ve hazırladığınız karışımı borcam’a döküp, eşit
yükseklikte yayın. Elinizle iyice bastırın ve bir bardağın altı ile tekrar
bastırıp hamurun iyice sıkışmasını sağlayın.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, 30-35 dakika kadar pişirin. Pişen hamurunuzu
fırından alıp, oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.
·
Tatlınızın limonlu dolgusunu hazırlamak için, 3 su
bardağı (540 gr) toz şeker ile 3 adet rendelenmiş limon kabuğunu, mutfak
robotuna koyun. Karışımın rengi beyazdan hafif sarı bir renge dönüşene kadar öğütüp,
büyük bir karıştırma kabına aktarın. İçine, ½ su bardağı (60 gr) un ve 1 yemek
kaşığı (15 gr) mısır nişastası eleyip, bir tel çırpıcı ile karıştırın.
·
Oda sıcaklığında beklemiş 8 adet yumurtayı
çırpın ve karışıma ekleyin.
·
2,5 çay bardağı (240 ml) taze sıkılmış limon
suyunu da ilave edip, şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırma işlemine devam
edin.
·
Karışımı, bir pişirme kabına aktarın ve
koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan almaya yakın, 1 yemek
kaşığı (25 gr) tereyağı ekleyip karıştırın.
·
Hazırlanan
limonlu karışımı tel süzgeçten geçirip, hamur tabanın üzerine düzgün şekilde
yayın. Tekrar sıcak fırına sürün ve 15 dakika daha pişirin.
·
Oda sıcaklığında 1,5 – 2 saat kadar soğutun ve
sonra buzdolabında en az 4-5 saat, tercihen bir gece bekletin.
·
Bir bıçakla dilimler halinde kesin. Dilimleme
işlemi sırasında keskin bir bıçak kullanın. Her kesimden sonra bıçağı suya
batırıp kurulayarak temizleyin.
·
Tercihe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serperek
ya da sade olarak servis yapabilirsiniz.