Limonlu Bar – Kolay ve hafif bir tatlı tarifi

 

Kıtır kıtır hamuru ve mis gibi limon kokan dolgusu ile bayılacağınız kolay bir tarif.

MALZEMELER:

(20 cm x 30 cm ebatlarında borcam)

Hamur malzemeleri:

·        2,5 su bardağı (300 gr) un

·        1 çay kaşığı (2,5 gr) tuz

·        ½ su bardağı (66 gr) pudra şekeri

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1,5 çay bardağı (170 gr) tereyağı (eritilmiş)

Dolgu malzemeleri:

·        3 su bardağı (540 gr) toz şeker

·        3 adet rendelenmiş limon kabuğu

·        ½ su bardağı (60 gr) un

·        1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastası

·        8 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2,5 çay bardağı (240 ml) taze sıkılmış limon suyu

·        1 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı

Üstüne serpmek için: Pudra şekeri 


YAPILIŞI:

 

·        2,5 su bardağı (300 gr) unu, 1 çay kaşığı (2,5 gr) tuzu ve ½ su bardağı (66 gr) pudra şekerini birlikte geniş bir kaba eleyin. 1,5 çay bardağı (170 gr) eritilmiş ılık tereyağı ilave edip mikser ile iyice karıştırın. Son olarak ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ilave edip, bir spatula ile karıştırıp havalandırın.

·        20 cm x 30 cm ebatlarındaki borcam’ın içine pişirme kağıdı yerleştirin ve hazırladığınız karışımı borcam’a döküp, eşit yükseklikte yayın. Elinizle iyice bastırın ve bir bardağın altı ile tekrar bastırıp hamurun iyice sıkışmasını sağlayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında,  30-35 dakika kadar pişirin. Pişen hamurunuzu fırından alıp, oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.

·        Tatlınızın limonlu dolgusunu hazırlamak için, 3 su bardağı (540 gr) toz şeker ile 3 adet rendelenmiş limon kabuğunu, mutfak robotuna koyun. Karışımın rengi beyazdan hafif sarı bir renge dönüşene kadar öğütüp, büyük bir karıştırma kabına aktarın. İçine, ½ su bardağı (60 gr) un ve 1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastası eleyip, bir tel çırpıcı ile karıştırın.

·        Oda sıcaklığında beklemiş 8 adet yumurtayı çırpın ve karışıma ekleyin.

·        2,5 çay bardağı (240 ml) taze sıkılmış limon suyunu da ilave edip, şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırma işlemine devam edin.

·        Karışımı, bir pişirme kabına aktarın ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan almaya yakın, 1 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı ekleyip karıştırın.

·         Hazırlanan limonlu karışımı tel süzgeçten geçirip, hamur tabanın üzerine düzgün şekilde yayın. Tekrar sıcak fırına sürün ve 15 dakika daha pişirin.

·        Oda sıcaklığında 1,5 – 2 saat kadar soğutun ve sonra buzdolabında en az 4-5 saat, tercihen bir gece bekletin.

·         Bir bıçakla dilimler halinde kesin. Dilimleme işlemi sırasında keskin bir bıçak kullanın. Her kesimden sonra bıçağı suya batırıp kurulayarak temizleyin.

·         Tercihe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serperek ya da sade olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.