MALZEMELER:
Dolgu malzemeleri:
·
1 adet büyük boy soğan (küpler halinde
doğranmış)
·
300 gr orta yağlı dana kıyma
·
2 adet orta boy domates (küpler halinde
doğranmış)
·
2 adet kırmızı kapya biber (ince doğranmış)
·
2 adet sivri biber (ince doğranmış)
·
3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı
·
Tuz ve karabiber
Hamur
malzemeleri:
·
1 su bardağı (200 ml) ılık süt
·
1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker
·
1 yemek kaşığı (10 gr) instant kuru maya
·
3 su bardağı (345 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 çay bardağı (85 ml) zeytinyağı
·
2 tatlı kaşığı (10 ml) elma sirkesi
·
40 ml zeytinyağı (açtığınız hamurların üzerine
sürmek için)
Üstü için:
·
1 adet yumurta sarısı
·
1 yemek kaşığı süt
·
Susam ve çörek otu
HAZIRLANMASI:
·
Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için
ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı koyun ve minik küpler halinde
doğranmış 1 adet büyük boy soğanı orta ateşte kavurun. 300 gr orta yağlı dana kıyma,
tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Küpler
halinde doğranmış 2 adet orta boy domates, ince doğranmış 2 adet kırmızı kapya
biber ve 2 adet sivri biber ilave edip kavurmaya devam edin. Malzemeler pişip
yumuşayınca ocaktan alın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.
·
Bir kaseye 1 su bardağı (200 ml) ılık süt, 1
yemek kaşığı (10 gr) toz şeker ve 1 yemek kaşığı (10 gr) instant kuru maya koyup
karıştırın. Kasenin üzerini streç film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi
için 15 dakika bekletin.
·
Bir karıştırma kabına 3 su bardağı (345 gr) unu
ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu
birlikte eleyin. Bir kaşıkla unun orta kısmını havuz şeklinde açın ve
hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarın. 1 çay bardağı (85 ml) zeytinyağı
ve 2 tatlı kaşığı (10 ml) elma sirkesi ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.
·
Hamuru
kabın içinde bir süre elinizle yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve
pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurmaya devam edin. Kabın içini zeytinyağı
ile biraz yağlayın ve hamuru kaba koyup üzerini örtün. 1 saat mayalanmaya
bırakın.
·
Mayalanıp
hacim kazanan hamuru toparlayıp 8 eşit parçaya bölün ve parçaları avucunuzda
yuvarlayıp beze haline getirin. Bezelerin üstlerini örtüp 15 dakika daha
bekletin.
·
Her
bir bezeyi merdane ile dikdörtgen şeklinde ve mümkün olduğunca ince olarak açın.
Bir fırça ile hamurların üzerine zeytinyağı sürün.
·
Hamurların
bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harcından 2-3 yemek kaşığı kadar koyun.
Dolgunun dışarı taşmaması için, kenarları içe doğru kıvırın ve sonra rulo
halinde sarın.
·
Pişirme
kağıdı serilen bir fırın tepsisine yerleştirin ve üstlerine 1 adet yumurta
sarısı / 1 yemek kaşığı süt karışımı sürün. Susam ve çörek otu serpin ve önceden
180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
· Böreklerinizi dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.