Kıymalı Açma Börek Tarifi

 

MALZEMELER:

Dolgu malzemeleri:

·        1 adet büyük boy soğan (küpler halinde doğranmış)

·        300 gr orta yağlı dana kıyma

·        2 adet orta boy domates (küpler halinde doğranmış)

·        2 adet kırmızı kapya biber (ince doğranmış)

·        2 adet sivri biber (ince doğranmış)

·        3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı

·        Tuz ve karabiber

Hamur malzemeleri:

·        1 su bardağı (200 ml) ılık süt

·        1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker

·        1 yemek kaşığı (10 gr) instant kuru maya

·        3 su bardağı (345 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 çay bardağı (85 ml) zeytinyağı

·        2 tatlı kaşığı (10 ml) elma sirkesi

·        40 ml zeytinyağı (açtığınız hamurların üzerine sürmek için)

     Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı 

·        1 yemek kaşığı süt

·        Susam ve çörek otu

HAZIRLANMASI:       

   

·        Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı koyun ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet büyük boy soğanı orta ateşte kavurun. 300 gr orta yağlı dana kıyma,  tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Küpler halinde doğranmış 2 adet orta boy domates, ince doğranmış 2 adet kırmızı kapya biber ve 2 adet sivri biber ilave edip kavurmaya devam edin. Malzemeler pişip yumuşayınca ocaktan alın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        Bir kaseye 1 su bardağı (200 ml) ılık süt, 1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker ve 1 yemek kaşığı (10 gr) instant kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini streç film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 15 dakika bekletin.

·        Bir karıştırma kabına 3 su bardağı (345 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı      (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Bir kaşıkla unun orta kısmını havuz şeklinde açın ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarın. 1 çay bardağı (85 ml) zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı (10 ml) elma sirkesi ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.

·        Hamuru kabın içinde bir süre elinizle yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurmaya devam edin. Kabın içini zeytinyağı ile biraz yağlayın ve hamuru kaba koyup üzerini örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru toparlayıp 8 eşit parçaya bölün ve parçaları avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Bezelerin üstlerini örtüp 15 dakika daha bekletin.

·        Her bir bezeyi merdane ile dikdörtgen şeklinde ve mümkün olduğunca ince olarak açın. Bir fırça ile hamurların üzerine zeytinyağı sürün.

·        Hamurların bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harcından 2-3 yemek kaşığı kadar koyun. Dolgunun dışarı taşmaması için, kenarları içe doğru kıvırın ve sonra rulo halinde sarın.

·        Pişirme kağıdı serilen bir fırın tepsisine yerleştirin ve üstlerine 1 adet yumurta sarısı / 1 yemek kaşığı süt karışımı sürün. Susam ve çörek otu serpin ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika kadar pişirin.

·        Böreklerinizi dilimleyip servis yapın. 

Afiyet olsun.