Yoğurtlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

25 cm x 30 cm ölçülerinde fırın tepsisi

Hamur malzemeleri:

·        3,5 su bardağı (375 gr) un

·        1 paket (10 gr) kabartma tozu

·        Büyük boy 4 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)

·        240 gr tereyağı

·        1,5 çay bardağı (130 gr) toz şeker

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1 adet limon kabuğu rendesi

Dolgu malzemeleri:

·        1,5 su bardağı (300 ml) süt kreması

·        2 tatlı kaşığı (8 ml) limon suyu

·        ½ su bardağı (100 ml) tam yağlı süt

·        4 adet yumurta akı (oda sıcaklığında)

·        1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker

·        500 gr süzme yoğurt

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        5 yemek kaşığı (70 gr) un

·        1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastası

Üstü için:

·        Pudra şekeri

 

Yapılışı:

Ekşi kremanın hazırlanması:

·        Öncelikle kullanılacak olan ekşi kremanın hazırlanması ile başlayın. Bunun için, bir kaba 1,5 su bardağı (300 ml) süt kreması, ½ su bardağı (100 ml) tam yağlı süt, 2 tatlı kaşığı (8 ml) limon suyu koyup karıştırın. Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatıp oda sıcaklığında 24 saat bekletin.

 

Hamurun hazırlanması:

 

·        Derin bir karıştırma kabına, 3,5 su bardağı (375 gr) unu eleyin. 1 paket (10 gr) kabartma tozu ilave edip karıştırın.

·        Oda sıcaklığındaki büyük boy 4 adet yumurtanın sarıları ile aklarını ayırıp ayrı kaplara koyun.

·        Derin bir karıştırma kabına, oda sıcaklığında yumuşamış 240 gr tereyağı koyun. 1,5 çay bardağı (130 gr) toz şeker ilave edip, yağ ve şeker bütünleşinceye kadar mikser ile karıştırın. 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 çay kaşığı da (2 gr) tuz ekleyin. Yumurta sarılarını birer birer karışıma ilave edip karıştırmaya devam edin (her bir yumurta sarısını bir dakika süreyle karıştırdıktan sonra diğer sarıyı ilave edin). 1 adet de limon kabuğu rendesi ekleyin. Elediğiniz unu ilave edip spatula ile karıştırın. Daha sonra hamur toparlanıncaya kadar elinizle yoğurmaya devam edin.

·        Hamuru önce 2 eşit parçaya, sonra da parçalardan birini 3 eşit parçaya bölün. Büyük parçayı buzdolabı poşetine koyup buzdolabına kaldırın ve 30 dakika bekletin. 3 parçaya böldüğünüz diğer hamuru da yine buzdolabı poşetine koyun ve donması için derin dondurucuda 30-35 dakika kadar bekletin.

 

Kremanın hazırlanması:

·        Ayırdığınız yumurta aklarını derin bir kaba koyun ve köpürünceye kadar mikserin hızlı devrinde karıştırın. 1,5 çay bardağı (150 gr) toz şekeri kısım kısım ilave edip, mikserin ucundan damlamayan koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.

·        Derin bir kaba, önceden hazırlayıp beklettiğiniz ekşi kremayı, 500 gr süzme yoğurdu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı koyup karıştırın. Karışımın üzerine 5 yemek kaşığı (70 gr) unu ve 1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastasını eleyin. Malzemeler bütünleşene kadar spatula ile karıştırın. Çırptığınız yumurta akı/şeker karışımını da kısım kısım ilave edip karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız kremayı buzdolabında muhafaza edin.

Kekin tamamlanması:

·        25 cm x 30 cm ölçülerinde bir fırın tepsisinin içini margarinle yağlayıp pişirme kağıdı ile kaplayın. Tepsiyi diğer bir pişirme kağıdı üzerine koyun ve bir kalem ile tepsinin taban ölçülerini pişirme kağıdı üzerine çizin. Kağıdı ters çevirip tezgahın üzerine koyun ve buzdolabından çıkardığınız tek parça hamuru kağıdın üzerine yerleştirin. Hamurun üzerine ve altına biraz un serpin ve çizdiğiniz tepsi ölçülerinde dikdörtgen bir hamur açın.

·        Hamuru tepsinin tabanına yerleştirin ve hazırladığınız kremayı üzerine yayıp düzeltin.

·        Derin dondurucuda beklettiğiniz 3 hamur parçasını bir tabağın içine rendeleyin. Hamur rendelerini, üzerini tamamen örtecek şekilde tepsideki kremanın üstüne serpiştirin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, kekin üzeri kızarıncaya kadar 45-50 dakika pişirin.

·        Bir süre oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Buzdolabına koyun ve kremanın kıvamını alması için 1 gece bekletin.

·        Dilimler halinde kesip servis tabağına aktarın ve üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.

Afiyet olsun.