Malzemeler
25 cm x 30 cm ölçülerinde fırın
tepsisi
Hamur
malzemeleri:
·
3,5 su bardağı (375 gr) un
·
1 paket (10 gr) kabartma tozu
·
Büyük boy 4 adet yumurta sarısı (oda
sıcaklığında)
·
240 gr tereyağı
·
1,5 çay bardağı (130 gr) toz şeker
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
1 adet limon kabuğu rendesi
Dolgu
malzemeleri:
·
1,5 su bardağı (300 ml) süt kreması
·
2 tatlı kaşığı (8 ml) limon suyu
·
½ su bardağı (100 ml) tam yağlı süt
·
4 adet yumurta akı (oda sıcaklığında)
·
1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker
·
500 gr süzme yoğurt
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
5 yemek kaşığı (70 gr) un
·
1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastası
Üstü
için:
·
Pudra şekeri
Yapılışı:
Ekşi
kremanın hazırlanması:
·
Öncelikle
kullanılacak olan ekşi kremanın hazırlanması ile başlayın. Bunun için, bir kaba
1,5 su bardağı (300 ml) süt kreması, ½ su bardağı (100 ml) tam yağlı süt, 2 tatlı
kaşığı (8 ml) limon suyu koyup karıştırın. Kabın üzerini streç film ile sıkıca
kapatıp oda sıcaklığında 24 saat bekletin.
Hamurun hazırlanması:
·
Derin bir karıştırma kabına, 3,5 su bardağı (375
gr) unu eleyin. 1 paket (10 gr) kabartma tozu ilave edip karıştırın.
·
Oda
sıcaklığındaki büyük boy 4 adet yumurtanın sarıları ile aklarını ayırıp ayrı
kaplara koyun.
·
Derin
bir karıştırma kabına, oda sıcaklığında yumuşamış 240 gr tereyağı koyun. 1,5
çay bardağı (130 gr) toz şeker ilave edip, yağ ve şeker bütünleşinceye kadar
mikser ile karıştırın. 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 çay kaşığı da (2 gr) tuz
ekleyin. Yumurta sarılarını birer birer karışıma ilave edip karıştırmaya devam
edin (her bir yumurta sarısını bir dakika süreyle karıştırdıktan sonra diğer
sarıyı ilave edin). 1 adet de limon kabuğu rendesi ekleyin. Elediğiniz unu ilave
edip spatula ile karıştırın. Daha sonra hamur toparlanıncaya kadar elinizle
yoğurmaya devam edin.
·
Hamuru
önce 2 eşit parçaya, sonra da parçalardan birini 3 eşit parçaya bölün. Büyük
parçayı buzdolabı poşetine koyup buzdolabına kaldırın ve 30 dakika bekletin. 3
parçaya böldüğünüz diğer hamuru da yine buzdolabı poşetine koyun ve donması
için derin dondurucuda 30-35 dakika kadar bekletin.
Kremanın hazırlanması:
·
Ayırdığınız
yumurta aklarını derin bir kaba koyun ve köpürünceye kadar mikserin hızlı
devrinde karıştırın. 1,5 çay bardağı (150 gr) toz şekeri kısım kısım
ilave edip, mikserin ucundan damlamayan koyu bir kıvam alıncaya kadar
karıştırmaya devam edin.
·
Derin bir
kaba, önceden hazırlayıp beklettiğiniz ekşi kremayı, 500 gr
süzme yoğurdu ve 1 paket (5 gr) toz vanilyayı koyup karıştırın. Karışımın
üzerine 5 yemek kaşığı (70 gr) unu ve 1 yemek kaşığı (15 gr) mısır nişastasını
eleyin. Malzemeler bütünleşene kadar spatula ile karıştırın. Çırptığınız
yumurta akı/şeker karışımını da kısım kısım ilave edip karıştırmaya devam edin.
Hazırladığınız kremayı buzdolabında muhafaza
edin.
Kekin
tamamlanması:
·
25 cm x 30 cm ölçülerinde bir fırın tepsisinin
içini margarinle yağlayıp pişirme kağıdı ile kaplayın. Tepsiyi diğer bir
pişirme kağıdı üzerine koyun ve bir kalem ile tepsinin taban ölçülerini pişirme
kağıdı üzerine çizin. Kağıdı ters çevirip tezgahın üzerine koyun ve
buzdolabından çıkardığınız tek parça hamuru kağıdın üzerine yerleştirin.
Hamurun üzerine ve altına biraz un serpin ve çizdiğiniz tepsi ölçülerinde
dikdörtgen bir hamur açın.
·
Hamuru
tepsinin tabanına yerleştirin ve hazırladığınız kremayı üzerine yayıp düzeltin.
·
Derin
dondurucuda beklettiğiniz 3 hamur parçasını bir tabağın içine rendeleyin. Hamur
rendelerini, üzerini tamamen örtecek şekilde tepsideki kremanın üstüne
serpiştirin.
·
Önceden
180 dereceye ısıtılan fırında, kekin üzeri kızarıncaya kadar 45-50 dakika
pişirin.
·
Bir süre
oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Buzdolabına koyun ve kremanın kıvamını
alması için 1 gece bekletin.
·
Dilimler
halinde kesip servis tabağına aktarın ve üzerine pudra şekeri serpip servis
yapın.