Simit Poğaça Tarifi – Simit tadında yumuşacık peynirli poğaçalar

 

MALZEMELER

 Hamur malzemeleri:

·        3,5 su bardağı (410 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 çay bardağından biraz az (75 ml) zeytinyağı

·        1 yemek kaşığı (15 ml) sirke

Dolgu malzemeleri:

·        100 gr beyaz peynir

·        150 gr lor peyniri

Üstü için:

·        1 su bardağı (200 ml) su

·        1,5 yemek kaşığı (20 ml) pekmez

·        1,5 su bardağı (150 gr) susam

 

Yapılışı:

 

·        Bir kaba 3,5 su bardağı (410 gr) unu eleyin. 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz ilave edip karıştırın.

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt,  1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın ve mayanın aktif hale gelmesi için 15 dakika bekletin.

·        Elediğiniz unun orta kısmını bir kaşıkla havuz şeklinde açın ve mayalı karışımı havuza aktarın. 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağından biraz az (75 ml) zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı (15 ml) sirke ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.

·        Elinizle önce kabın içinde bir süre yoğurun, sonra da un serpilmiş tezgahın üzerine aktarıp yoğurmaya devam edin. Pürüzsüz bir hamur oluşturuncaya kadar yoğurma işlemine devam edin. Kabın içini biraz zeytinyağı ile yağlayıp hazırladığınız hamuru kaba aktarın ve kabın üzerini örtüp mayalanması için 1 saat bekletin.

·        Poğaçanın iç harcı için, 100 gr beyaz peyniri ve 150 gr lor peynirini bir çatal ile ezip karıştırın.

·        Hazırlayacağınız poğaçaları ıslatmak için de, bir kabın içine 1 su bardağı (200 ml) su ve 1,5 yemek kaşığı (20 ml) pekmez koyup karıştırın.

·         Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın üzerine aktarın ve toparlayıp 12 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Bezelerin üzerine parmaklarınızla bastırıp esneterek yaklaşık 12 cm çapında yuvarlak hamurlar açın. Orta kısımlarına 1 yemek kaşığı kadar peynirli iç harcından yerleştirin. Hamurları 2 kenarından tutup, kenarları yukarıda birleştirin ve parmaklarınızla bastırıp kenarlarını yapıştırın. Yapıştırdığınız kısmı pile şeklinde kıvırın ve ince bir şerit şeklinde hamurun üzerine kıvırıp tekrar yapıştırın. Hamurların birleşme kısımları altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Pişirme işlemi sırasında hamurlar genişleyip hacim kazanacakları için tepsiye yerleştirirken aralarında yeterli mesafe bırakmaya dikkat edin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        1,5 su bardağı (150 gr) susamı geniş bir kaba koyun ve yanına da hazırladığınız pekmez/su karışımının bulunduğu diğer kabı yerleştirin.  Hamurları önce pekmezli suya batırın, sonra da susam dolu kabın içinde yuvarlayıp tekrar tepsiye yerleştirin.

·        Bir bıçakla poğaça hamurlarının üstlerinde, yaklaşık 2–3 cm. uzunluğunda kesikler oluşturun.

·        Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında poğaçalarınızın üstleri kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.