MALZEMELER
Hamur malzemeleri:
·
3,5 su bardağı (410 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık su
·
1 çay bardağından biraz az (75 ml) zeytinyağı
·
1 yemek kaşığı (15 ml) sirke
Dolgu
malzemeleri:
·
100 gr beyaz peynir
·
150 gr lor peyniri
Üstü
için:
·
1 su bardağı (200 ml) su
·
1,5 yemek kaşığı (20 ml) pekmez
·
1,5 su bardağı (150 gr) susam
Yapılışı:
·
Bir kaba 3,5 su
bardağı (410 gr) unu eleyin. 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz ilave edip karıştırın.
·
Bir
kaseye 1
çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 tatlı
kaşığı (4 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın ve
mayanın aktif hale gelmesi için 15 dakika bekletin.
·
Elediğiniz
unun orta kısmını bir kaşıkla havuz şeklinde açın ve mayalı karışımı havuza
aktarın. 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağından biraz az
(75 ml) zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı (15 ml) sirke ilave edip tahta bir kaşıkla
karıştırın.
·
Elinizle önce
kabın içinde bir süre yoğurun, sonra da un serpilmiş tezgahın üzerine aktarıp yoğurmaya
devam edin. Pürüzsüz bir hamur oluşturuncaya kadar yoğurma işlemine devam edin.
Kabın içini biraz zeytinyağı ile yağlayıp hazırladığınız hamuru kaba aktarın ve
kabın üzerini örtüp mayalanması için 1 saat bekletin.
·
Poğaçanın iç harcı için, 100 gr beyaz peyniri ve
150 gr lor peynirini bir çatal ile ezip karıştırın.
·
Hazırlayacağınız poğaçaları ıslatmak için de,
bir kabın içine 1 su bardağı (200 ml) su ve 1,5 yemek kaşığı (20 ml) pekmez
koyup karıştırın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın
üzerine aktarın ve toparlayıp 12 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze
haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Bezelerin
üzerine parmaklarınızla bastırıp esneterek yaklaşık 12 cm çapında yuvarlak
hamurlar açın. Orta kısımlarına 1 yemek kaşığı kadar peynirli iç harcından
yerleştirin. Hamurları 2 kenarından tutup, kenarları yukarıda birleştirin ve parmaklarınızla
bastırıp kenarlarını yapıştırın. Yapıştırdığınız kısmı pile şeklinde kıvırın ve
ince bir şerit şeklinde hamurun üzerine kıvırıp tekrar yapıştırın. Hamurların birleşme
kısımları altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Pişirme işlemi sırasında hamurlar genişleyip hacim kazanacakları için tepsiye
yerleştirirken aralarında yeterli mesafe bırakmaya dikkat edin. Üstlerini örtüp
20 dakika bekletin.
·
1,5 su bardağı (150 gr) susamı geniş bir kaba
koyun ve yanına da hazırladığınız pekmez/su karışımının bulunduğu diğer kabı
yerleştirin. Hamurları önce pekmezli
suya batırın, sonra da susam dolu kabın içinde yuvarlayıp tekrar tepsiye
yerleştirin.
·
Bir
bıçakla poğaça hamurlarının üstlerinde, yaklaşık 2–3 cm. uzunluğunda kesikler
oluşturun.
·
Önceden
200 dereceye ısıtılmış fırında poğaçalarınızın üstleri kızarıncaya kadar
pişirip servis yapın.