MALZEMELER:
Dolgu malzemeleri:
·
2 adet (400 gr) kabak (minik küpler
halinde doğranmış)
·
1 adet (90 gr) havuç (minik küpler
halinde doğranmış)
·
¼ demet dereotu (ince kıyılmış)
·
2 yemek kaşığı (30 ml) zeytinyağı
·
Tuz ve karabiber
·
1 su bardağı (100 gr) beyaz peynir (rendelenmiş)
·
1 su bardağı (200 ml) süt kreması
·
2 adet yumurta
Hamur malzemeleri:
28 cm çapında tart kalıbı için:
·
Elenmiş 4,5 su bardağı
(500 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz
·
250 gr tereyağı (küp küp
doğranmış)
·
2 adet yumurta (oda
sıcaklığında)
·
4 yemek kaşığı (40 gr)
susam
Üzeri için:
·
1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş kaşar peyniri
· Süslemek için biraz dereotu
HAZIRLANMASI:
İç malzemelerin hazırlanması:
·
2 adet (400 gr) kabağı ve 1 adet (90 gr) havucu küpler halinde doğrayın. ¼ demet
dereotunu da ince kıyın.
·
Isıtılan tavaya 2 yemek kaşığı (30 ml) zeytinyağı koyun ve önce
havuçları ilave edin. Biraz pişirdikten sonra da kabakları ekleyip, sebzeler,
diriliğini kaybetmeyecek şekilde sote edin. Tuz ve karabiber ilave edin.
Ocaktan almadan önce, ince kıyılmış ¼ demet dereotu ekleyip karıştırın ve bir
kaba aktarıp soğumaya bırakın.
·
Başka bir kapta 2 adet yumurtayı çırpın. 1 su
bardağı (200 ml) süt kreması ilave edip karıştırın.
Hamurun hazırlanması:
·
Mutfak robotuna, 4,5 su
bardağı (500 gr) elenmiş unu, küpler halinde doğranmış 250 gr tereyağını ve 1,5
tatlı kaşığı (7 gr) tuzu koyup, ekmek kırıntısı görünümü alıncaya kadar öğütün.
Derin bir kaba aktarıp, oda sıcaklığındaki 2 adet yumurtayı ve 4 yemek kaşığı
(40 gr) susamı ilave edin. Hamur toparlanıncaya kadar kabın içinde elinizle iyice
yoğurup tezgahın üzerine aktarın.
·
Hamurunuzu 2 eşit parçaya bölün ve parçaları 2 ayrı
poşete koyup 15 dakika kadar buzdolabında bekletin.
·
Her iki hamuru da, tart kalıbının çapından 2 parmak daha
büyük olacak şekilde merdane ile açın. Parçalardan biri tartın taban hamuru,
diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır. Hamurlarınızı 2 naylon poşet
arasına koyarak açmanız, incelen hamurların tart kalıbına aktarılmasında size
kolaylık sağlayacaktır.
·
Açtığınız hamurlardan birincisini, margarin ile yağlanmış
28 cm çapındaki tart kalıbına düzgün olarak yerleştirin. Parmağınızla bastırıp
hamurun iç kenarların şeklini almasını sağlayın. Kalıbın kenar yüksekliğinden
dışarıya sarkan hamurları ise kesip çıkarın. Kestiğiniz hamur parçalarını
birleştirip avucunuzda top haline getirin ve streç film ile sarıp derin
dondurucuya koyun. Bu hamur parçaları, daha sonra tartın üzerine rendeleneceği
için iyice sertleşmesi gerekmektedir. Kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üzerinde,
bir çatal ile delikler oluşturun.
·
Kapak hamuru olarak kullanılacağınız ikinci hamuru da,
yine tart kalıbının çapından 2 parmak daha büyük olarak aynı yöntemle açın ve
bir rulet kullanarak kenarlarını düzgün olarak kesin. Hamurunuzu büyük bir
tepsiye aktarın ve her iki hamuru da buzdolabına koyup 10-15 dakika kadar
soğutun. Kenarlardan çıkan parçaları da yine avucunuzda top haline getirip derin
dondurucuda bekletin.
·
Oda sıcaklığında soğuyan sebzeli dolgu malzemelerinin
üzerine, 1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş beyaz peynir ekleyip
karıştırın ve buzdolabından çıkardığınız taban hamurunun üzerine yayın. Önceden hazırladığınız
süt kreması/yumurta karışımını da sebzeli dolgunun üzerine yayıp düzeltin.
·
İkinci parça hamurun üzerindeki naylon poşeti alın ve
onun yerine bir pişirme kağıdı yerleştirin. Kağıdın üzerine de büyük bir tabağı
ters olarak kapatın. Altüst edip hamuru tabağa aktarın. Hamurun üzerinde kalan
naylonu sıyırıp alın ve tabağı tekrar altüst edip, tart kalıbındaki dolgunun
üzerine kapak şeklinde yerleştirin. Üstte kalan pişirme kağıdını çıkarın. Fazla
kenarları kesin ve parmağınızla bastırıp hamur kenarlarını yapıştırın.
·
Derin dondurucudan çıkardığınız hamur toplarını
rendeleyip bir tabağa koyun. Rendelenmiş
hamurları, 2-3 cm eninde bir çember oluşturacak biçimde tartınızın üst kenarlarına
serpiştirin.
·
Bir bıçakla tartın üzerinde 5-6 cm uzunluğunda, artı
işareti şeklinde bir kesik oluşturun.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üzeri
kızarıncaya kadar pişirin.
·
Fırından çıkarıp, tartın üzerine 1 su
bardağı (100 gr) kadar rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin ve tekrar fırına
koyup, kaşar peynirleri eriyinceye kadar bekletin.
·
Fırından aldığınız tartınızın üstünü dereotu ile
süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.