Sebzeli ve Peynirli Tart Tarifi

 

MALZEMELER:

     Dolgu malzemeleri:

·        2 adet (400 gr) kabak (minik küpler halinde doğranmış)

·        1 adet (90 gr) havuç (minik küpler halinde doğranmış)

·        ¼ demet dereotu (ince kıyılmış)

·        2 yemek kaşığı (30 ml) zeytinyağı

·        Tuz ve karabiber

·        1 su bardağı (100 gr) beyaz peynir (rendelenmiş)

·        1 su bardağı (200 ml) süt kreması

·        2 adet yumurta

Hamur malzemeleri:

28 cm çapında tart kalıbı için:

·        Elenmiş 4,5 su bardağı (500 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz

·        250 gr tereyağı (küp küp doğranmış)

·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        4 yemek kaşığı (40 gr) susam

Üzeri için:

·        1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş kaşar peyniri

·        Süslemek için biraz dereotu 

HAZIRLANMASI: 

 

İç malzemelerin hazırlanması:

·        2 adet (400 gr) kabağı ve 1 adet (90 gr) havucu küpler halinde doğrayın. ¼ demet dereotunu da ince kıyın.

·        Isıtılan tavaya 2 yemek kaşığı (30 ml) zeytinyağı koyun ve önce havuçları ilave edin. Biraz pişirdikten sonra da kabakları ekleyip, sebzeler, diriliğini kaybetmeyecek şekilde sote edin. Tuz ve karabiber ilave edin. Ocaktan almadan önce, ince kıyılmış ¼ demet dereotu ekleyip karıştırın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        Başka bir kapta 2 adet yumurtayı çırpın. 1 su bardağı (200 ml) süt kreması ilave edip karıştırın.

Hamurun hazırlanması:

·        Mutfak robotuna, 4,5 su bardağı (500 gr) elenmiş unu, küpler halinde doğranmış 250 gr tereyağını ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuzu koyup, ekmek kırıntısı görünümü alıncaya kadar öğütün. Derin bir kaba aktarıp, oda sıcaklığındaki 2 adet yumurtayı ve 4 yemek kaşığı (40 gr) susamı ilave edin. Hamur toparlanıncaya kadar kabın içinde elinizle iyice yoğurup tezgahın üzerine aktarın.

·        Hamurunuzu 2 eşit parçaya bölün ve parçaları 2 ayrı poşete koyup 15 dakika kadar buzdolabında bekletin.

·        Her iki hamuru da, tart kalıbının çapından 2 parmak daha büyük olacak şekilde merdane ile açın. Parçalardan biri tartın taban hamuru, diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır. Hamurlarınızı 2 naylon poşet arasına koyarak açmanız, incelen hamurların tart kalıbına aktarılmasında size kolaylık sağlayacaktır. 

·        Açtığınız hamurlardan birincisini, margarin ile yağlanmış 28 cm çapındaki tart kalıbına düzgün olarak yerleştirin. Parmağınızla bastırıp hamurun iç kenarların şeklini almasını sağlayın. Kalıbın kenar yüksekliğinden dışarıya sarkan hamurları ise kesip çıkarın. Kestiğiniz hamur parçalarını birleştirip avucunuzda top haline getirin ve streç film ile sarıp derin dondurucuya koyun. Bu hamur parçaları, daha sonra tartın üzerine rendeleneceği için iyice sertleşmesi gerekmektedir. Kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üzerinde, bir çatal ile delikler oluşturun.

·        Kapak hamuru olarak kullanılacağınız ikinci hamuru da, yine tart kalıbının çapından 2 parmak daha büyük olarak aynı yöntemle açın ve bir rulet kullanarak kenarlarını düzgün olarak kesin. Hamurunuzu büyük bir tepsiye aktarın ve her iki hamuru da buzdolabına koyup 10-15 dakika kadar soğutun. Kenarlardan çıkan parçaları da yine avucunuzda top haline getirip derin dondurucuda bekletin.

·        Oda sıcaklığında soğuyan sebzeli dolgu malzemelerinin üzerine, 1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş beyaz peynir ekleyip karıştırın ve buzdolabından çıkardığınız taban hamurunun üzerine yayın. Önceden hazırladığınız süt kreması/yumurta karışımını da sebzeli dolgunun üzerine yayıp düzeltin.

·        İkinci parça hamurun üzerindeki naylon poşeti alın ve onun yerine bir pişirme kağıdı yerleştirin. Kağıdın üzerine de büyük bir tabağı ters olarak kapatın. Altüst edip hamuru tabağa aktarın. Hamurun üzerinde kalan naylonu sıyırıp alın ve tabağı tekrar altüst edip, tart kalıbındaki dolgunun üzerine kapak şeklinde yerleştirin. Üstte kalan pişirme kağıdını çıkarın. Fazla kenarları kesin ve parmağınızla bastırıp hamur kenarlarını yapıştırın.

·        Derin dondurucudan çıkardığınız hamur toplarını rendeleyip bir tabağa koyun.  Rendelenmiş hamurları, 2-3 cm eninde bir çember oluşturacak biçimde tartınızın üst kenarlarına serpiştirin.

·        Bir bıçakla tartın üzerinde 5-6 cm uzunluğunda, artı işareti şeklinde bir kesik oluşturun.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

·        Fırından çıkarıp, tartın üzerine 1 su bardağı (100 gr) kadar rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin ve tekrar fırına koyup, kaşar peynirleri eriyinceye kadar bekletin.

·        Fırından aldığınız tartınızın üstünü dereotu ile süsleyip servis yapın.

 Afiyet olsun.