Elmalı Kek Tarifi

 


Malzemeler

Kek malzemeleri:

·        Sütü limonla kesmek için: 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (120 ml) ılık süt + 1 yemek kaşığı limon suyu

·        2 su bardağı (215 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozu

·        1 çay kaşığı (2 gr) karbonat

·        1 tutam tuz

·        2,5 çay bardağı (226 gr) toz şeker

·        1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (120 ml) ılık süt

·        3 yumurtanın akı (oda sıcaklığında)

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 su bardağı (180 gr) eritilmiş tereyağı

Dolgu malzemeleri:

·        4 adet ( 750 gr) orta boy elma

·        2 yemek kaşığı (30 ml) limon suyu

·        1 çay bardağı ( 75 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (5 gr) toz tarçın

·        1 çay bardağı (100 ml) elma suyu

·        2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası

·        1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz içi

Krema malzemeleri:

·        ½  kutu (100 gr) labne peyniri

·        2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu

·        1 çay bardağı (50 gr) pudra şekeri

Üstü için:

·        1 çay bardağı (50 gr) fındık kırığı

 

Yapılışı:

 

 

Kekin hazırlanması:

·        Kek kalıbının hazırlanması: 22 cm çapındaki kelepçeli kalıbı margarinle yağlayın ve içini pişirme kağıdı ile kaplayın. Islatılıp, kalıbınızın kenar yüksekliği ölçüsünde katlanmış uzun bir kağıt havlunun etrafına alüminyum folyo sarın ve kalıbın kenarlarını bu folyo ile kaplayın. Bu folyo, pişirme sırasında kekinizin kurumasını ve çok kabarıp çatlamasını önleyecektir.

·        Bir kaseye, 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (120 ml) ılık süt koyup, 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edin ve karıştırıp sütün kesilmesini bekleyin.

·        Bir kaba 2 su bardağı (215 gr) unu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozunu, 1 çay kaşığı (2 gr) karbonatı, 1 tutam tuzu ve 2,5 çay bardağı (226 gr) toz şekeri birlikte eleyin.

·        Derin bir karıştırma kabına, hazırladığınız limonlu sütü, 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (120 ml) ılık sütü, oda sıcaklığındaki 3 adet yumurtanın sadece aklarını, 1 paket (5 gr) toz vanilyayı ve 1 su bardağı (180 gr) eritilmiş tereyağını koyun ve mikser ile karıştırın.

·         Hazırladığınız unlu karışımı sıvı karışıma kısım kısım ilave edin ve malzemeler özdeş hale gelinceye kadar mikserin en düşük hızında karıştırın.

·         Karışımı kek kalıbına aktarın ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika pişirip soğumaya bırakın.

Elmalı dolgunun hazırlanması:

·        4 adet orta boy elmanın kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın.

·        1 çay bardağı (100 ml) elma suyuna, 2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası koyup karıştırın.

·        Doğradığınız elmaları bir pişirme kabına aktarın. 2 yemek kaşığı limon suyu ve 1 çay bardağı ( 75 gr) toz şeker ilave edin. Elmalar yumuşayana kadar pişirin ve 1,5 tatlı kaşığı (5 gr) toz tarçın ekleyin.

·        Pişen elmaların yarısını pişirme kabında bırakın. Kalan kısmını rondo ile püre haline getirip tekrar pişirme kabına aktarın. Elma suyu/mısır nişastası karışımını da ilave edip, suyunu çekinceye kadar pişirin. 1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz ekleyin ve karıştırıp soğumaya bırakın.

Kremanın hazırlanması:

·        Bir kaba ½  kutu (100 gr) labne peyniri,  oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı, 1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 çay bardağı (50 gr) pudra şekeri koyun. Malzemeler özdeş hale gelinceye kadar mikserle karıştırıp, buzdolabında soğumaya bırakın.

Kremalı kekin tamamlanması:

·        Hazırladığınız elmalı harcı kekin üzerine yayıp düzeltin. Buzdolabında soğuyan kremayı da elmalı harcın üzerine sürün ve üzerine fındık kırığı serpiştirin. Fındık kırıklarının bir kısmını da elinizle kekin yan kısımlarına yapıştırın.

·        2-3 saat kadar, tercihen 1 gece buzdolabında bekletip servis yapın.


Afiyet olsun.