Malzemeler
Kek
malzemeleri:
·
Sütü limonla kesmek için: 1 çay bardağı + 1
yemek kaşığı (120 ml) ılık süt + 1 yemek kaşığı limon suyu
·
2 su bardağı (215 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozu
·
1 çay kaşığı (2 gr) karbonat
·
1 tutam tuz
·
2,5 çay bardağı (226 gr) toz şeker
·
1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (120 ml) ılık süt
·
3 yumurtanın akı (oda sıcaklığında)
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 su bardağı (180 gr) eritilmiş tereyağı
Dolgu
malzemeleri:
·
4 adet ( 750 gr) orta boy elma
·
2 yemek kaşığı (30 ml) limon suyu
·
1 çay bardağı ( 75 gr) toz şeker
·
1,5 tatlı kaşığı (5 gr) toz tarçın
·
1 çay bardağı (100 ml) elma suyu
·
2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası
·
1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz içi
Krema
malzemeleri:
·
½ kutu (100
gr) labne peyniri
·
2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında yumuşamış)
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu
·
1 çay bardağı (50 gr) pudra şekeri
Üstü
için:
·
1 çay bardağı (50 gr) fındık kırığı
Yapılışı:
Kekin hazırlanması:
·
Kek
kalıbının hazırlanması: 22 cm çapındaki kelepçeli kalıbı margarinle yağlayın ve
içini pişirme kağıdı ile kaplayın. Islatılıp, kalıbınızın kenar yüksekliği
ölçüsünde katlanmış uzun bir kağıt havlunun etrafına alüminyum folyo sarın ve
kalıbın kenarlarını bu folyo ile kaplayın. Bu folyo, pişirme sırasında
kekinizin kurumasını ve çok kabarıp çatlamasını önleyecektir.
·
Bir kaseye, 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (120
ml) ılık süt koyup, 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edin ve karıştırıp sütün
kesilmesini bekleyin.
·
Bir kaba 2 su
bardağı (215 gr) unu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) hamur kabartma tozunu, 1 çay kaşığı
(2 gr) karbonatı, 1 tutam tuzu ve 2,5 çay bardağı (226 gr) toz şekeri birlikte
eleyin.
·
Derin bir
karıştırma kabına, hazırladığınız limonlu sütü, 1 çay bardağı + 1 yemek
kaşığı (120 ml) ılık sütü, oda sıcaklığındaki 3 adet yumurtanın sadece aklarını,
1 paket (5 gr) toz vanilyayı ve 1 su bardağı (180 gr) eritilmiş tereyağını koyun
ve mikser ile karıştırın.
·
Hazırladığınız
unlu karışımı sıvı karışıma kısım kısım ilave edin ve malzemeler özdeş hale
gelinceye kadar mikserin en düşük hızında karıştırın.
·
Karışımı
kek kalıbına aktarın ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 35-40 dakika
pişirip soğumaya bırakın.
Elmalı
dolgunun hazırlanması:
·
4 adet orta boy elmanın kabuklarını soyup
çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın.
·
1 çay bardağı (100 ml) elma suyuna, 2 yemek
kaşığı (20 gr) mısır nişastası koyup karıştırın.
·
Doğradığınız elmaları bir pişirme kabına
aktarın. 2 yemek kaşığı limon suyu ve 1 çay bardağı ( 75 gr) toz şeker ilave
edin. Elmalar yumuşayana kadar pişirin ve 1,5 tatlı kaşığı (5 gr) toz tarçın
ekleyin.
·
Pişen elmaların yarısını pişirme kabında
bırakın. Kalan kısmını rondo ile püre haline getirip tekrar pişirme kabına
aktarın. Elma suyu/mısır nişastası karışımını da ilave edip, suyunu çekinceye kadar
pişirin. 1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz ekleyin ve karıştırıp soğumaya
bırakın.
Kremanın
hazırlanması:
·
Bir kaba ½ kutu (100 gr) labne peyniri, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30
gr) tereyağı, 1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1
çay bardağı (50 gr) pudra şekeri koyun. Malzemeler özdeş hale gelinceye kadar
mikserle karıştırıp, buzdolabında soğumaya bırakın.
Kremalı
kekin tamamlanması:
·
Hazırladığınız
elmalı harcı kekin üzerine yayıp düzeltin. Buzdolabında soğuyan kremayı da
elmalı harcın üzerine sürün ve üzerine fındık kırığı serpiştirin. Fındık kırıklarının bir
kısmını da elinizle kekin yan kısımlarına yapıştırın.
·
2-3 saat
kadar, tercihen 1 gece buzdolabında bekletip servis yapın.