Malzemeler
·
Muffen kalıpları
Hamur
malzemeleri:
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker (mayalamak için)
+ 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker (hamur için)
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
1 çay bardağı (90 ml) ılık süt
·
2 su bardağı (240 gr) un
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 adet yumurta
·
2 yemek kaşığı (25 gr) eritilmiş tereyağı
Dolgu
malzemesi:
·
Marmelat
Üstü
için :
·
Pudra şekeri
Yapılışı:
·
Bir kaba 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz
şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya, 1 çay bardağı (90 ml) ılık süt koyup
karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp 15 dakika bekletin.
·
Karıştırma
kabına 2
su bardağı (240 gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. 1 paket (5
gr) toz vanilya ve 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ekleyip karıştırın. Tahta
bir kaşıkla orta kısmını havuz şeklinde açın ve önceden hazırladığınız mayalı
karışımı, 1 adet yumurtayı ve 2 yemek kaşığı (25 gr) eritilmiş tereyağını ilave
edip karıştırın. Bir süre kabın içinde
elinizle yoğurup malzemelerin özdeş hale gelmesini sağlayın. Daha sonra,
hamurunuzu un serptiğiniz tezgahın üzerine aktarın. Kenarlarından tutup çekerek esnetin ve üste
katlayın. Tekrar çekip esnetin ve üste katlayın. Bu işlemi pürüzsüz bir hamur
elde edene kadar sürekli tekrarlayın. Hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda
olacağından, bir miktar zeytinyağı ile elinizi yağlamanız, yoğurma işlemi
sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Yoğurma işlemi tamamlanınca, kabın içini
ve hamurun üzerini sıvı yağ ile biraz yağlayın ve hamuru tekrar kabın içine
yerleştirin. Kabın üzerini streç film ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp
yaklaşık 2 kat hacim kazanan hamuru tezgah üzerine aktarıp toparlayın ve 6 eşit
parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze topları haline getirin ve içlerine
muffen kağıtları koyduğunuz muffen kalıplarına yerleştirin. Üstlerini örtüp
yarım saat daha mayalanmaya bırakın.
·
Önceden 180
dereceye ısıtılan fırında 15 - 20 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız ponçiklerinizi
oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
·
Ponçiklerin
yan kısımlarından ince bir çubuk ile ya da krema sıkma pompasının ucunu sokup
iç kısımda bir boşluk oluşturun. Krema torbası ya da pompası kullanarak deliklerden
ponçiklerin içlerine bir miktar marmelat doldurun.
·
Üstlerine
pudra şekeri serpin ve servis yapın.