Ponçik Tarifi

 


Malzemeler

·        Muffen kalıpları

Hamur malzemeleri:

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker (mayalamak için) + 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker (hamur için)

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        1 çay bardağı (90 ml) ılık süt

·        2 su bardağı (240 gr) un

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 adet yumurta

·        2 yemek kaşığı (25 gr) eritilmiş tereyağı

Dolgu malzemesi:

·        Marmelat

Üstü için :

·        Pudra şekeri

 

Yapılışı:

  

·         Bir kaba 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya, 1 çay bardağı (90 ml) ılık süt koyup karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp 15 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 2 su bardağı (240 gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ekleyip karıştırın. Tahta bir kaşıkla orta kısmını havuz şeklinde açın ve önceden hazırladığınız mayalı karışımı, 1 adet yumurtayı ve 2 yemek kaşığı (25 gr) eritilmiş tereyağını ilave edip karıştırın.  Bir süre kabın içinde elinizle yoğurup malzemelerin özdeş hale gelmesini sağlayın. Daha sonra, hamurunuzu un serptiğiniz tezgahın üzerine aktarın.  Kenarlarından tutup çekerek esnetin ve üste katlayın. Tekrar çekip esnetin ve üste katlayın. Bu işlemi pürüzsüz bir hamur elde edene kadar sürekli tekrarlayın. Hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda olacağından, bir miktar zeytinyağı ile elinizi yağlamanız, yoğurma işlemi sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Yoğurma işlemi tamamlanınca, kabın içini ve hamurun üzerini sıvı yağ ile biraz yağlayın ve hamuru tekrar kabın içine yerleştirin. Kabın üzerini streç film ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp yaklaşık 2 kat hacim kazanan hamuru tezgah üzerine aktarıp toparlayın ve 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze topları haline getirin ve içlerine muffen kağıtları koyduğunuz muffen kalıplarına yerleştirin. Üstlerini örtüp yarım saat daha mayalanmaya bırakın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 15 - 20 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız ponçiklerinizi oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·        Ponçiklerin yan kısımlarından ince bir çubuk ile ya da krema sıkma pompasının ucunu sokup iç kısımda bir boşluk oluşturun. Krema torbası ya da pompası kullanarak deliklerden ponçiklerin içlerine bir miktar marmelat doldurun.

·        Üstlerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.

Afiyet olsun.