Patatesli ve Kaşarlı Yuvarlak Pide Tarifi

 


Malzemeler

 Hamur malzemeleri:

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        3 çay bardağı (300 ml) ılık süt

·        3,5 su bardağı (390 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        2,5 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (eritilmiş)

·        Eli yağlamak için biraz zeytinyağı

İç malzemeleri:

·        3 adet orta boy patates (haşlanmış)

·        250 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

·        ½ yemek kaşığı (8 gr) tereyağı

·        1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber

·        1 çay kaşığı karabiber

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

Üstü için:

·        1,5 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı

 

Yapılışı: 

 

·         Bir kaba 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya, 3 çay bardağı (300 ml) ılık süt koyup karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp 15 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (390 gr) unu eleyin ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ekleyin. Önceden hazırladığınız mayalı karışımı ve 2,5 yemek kaşığı (35 gr) eritilmiş tereyağını ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.  Bir süre kabın içinde elinizle yoğurup malzemelerin özdeş hale gelmesini sağlayın. Hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda olacağından, elinizi bir miktar zeytinyağı ile yağlamanız, yoğurma işlemi sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Daha sonra, hamurunuzu un serptiğiniz tezgahın üzerine aktarın ve üzerine biraz un serpiştirin. Kenarından tutup çekerek esnetin ve üste katlayın. Tekrar çekip esnetin ve üste katlayın. Bu işlemi hamur formunu alıncaya kadar tekrarlayın. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamuru tekrar kabın içine yerleştirin ve üzerini streç film ile kapatıp 35 dakika bekletin.

·        Hamurunuz mayalanırken pidelerin iç malzemelerini hazırlamaya başlayın. Haşlayıp kabuklarını soyduğunuz 3 adet orta boy patatesi ezin ve püre haline getirin. ½ yemek kaşığı (8 gr) tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber, 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz ve 250 gr rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip karıştırın.

·        Hamuru üst üste katlama yöntemi ile kabın içinde biraz daha yoğurup havalanmasını sağlayın ve üzerini tekrar streç film ile örtüp 35 dakika daha mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgah üzerine aktarıp toparlayın ve 4 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Hazırladığınız iç malzemesini de 4 eşit parçaya bölün ve avucunuzda yuvarlayıp top haline getirin. Kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Tezgaha un serpin ve hamur bezelerinin üzerine elinizle bastırıp yuvarlak diskler haline getirin. Her bir diski, parmak uçlarınızla kenarlarından dışa doğru esneterek açıp inceltin. Hazırladığınız patates toplarını hamurların ortasına yerleştirin ve kenarları torba şeklinde yukarıya doğru toplayıp birleştirin. Birleşme noktası altta kalacak şekilde tezgaha koyun ve yine parmaklarınız ile üzerine bastırıp yanlara doğru esneterek yuvarlak diskler haline getirin.

·        Hamur disklerini, birleşme noktası yine altta kalacak şekilde tezgaha koyun ve bir bıçakla merkezinde yaklaşık 2 cm kadar bir kesik oluşturun. Kesiği parmak uçlarınızla dışa doğru itip kıvırarak hamurun merkezinde yuvarlak bir delik oluşturun.

·        Pidelerinizi pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 220 dereceye ısıtılan fırında 15 - 20 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız pidelerin üzerine tereyağı sürüp servis yapın.

Afiyet olsun.