Malzemeler
Hamur malzemeleri:
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
3 çay bardağı (300 ml) ılık süt
·
3,5 su bardağı (390 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
2,5 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (eritilmiş)
·
Eli yağlamak için biraz zeytinyağı
İç
malzemeleri:
·
3 adet orta boy patates (haşlanmış)
·
250 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
·
½ yemek kaşığı (8 gr) tereyağı
·
1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
·
1 çay kaşığı karabiber
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
Üstü
için:
·
1,5 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı
Yapılışı:
·
Bir kaba 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz
şeker, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya, 3 çay bardağı (300 ml) ılık süt koyup
karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp 15 dakika bekletin.
·
Karıştırma
kabına 3,5
su bardağı (390 gr) unu eleyin ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ekleyin. Önceden
hazırladığınız mayalı karışımı ve 2,5 yemek kaşığı (35 gr) eritilmiş tereyağını
ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.
Bir süre kabın içinde elinizle yoğurup malzemelerin özdeş hale gelmesini
sağlayın. Hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda olacağından, elinizi bir
miktar zeytinyağı ile yağlamanız, yoğurma işlemi sırasında size kolaylık
sağlayacaktır. Daha sonra, hamurunuzu un serptiğiniz tezgahın üzerine aktarın
ve üzerine biraz un serpiştirin. Kenarından tutup çekerek esnetin ve üste
katlayın. Tekrar çekip esnetin ve üste katlayın. Bu işlemi hamur formunu
alıncaya kadar tekrarlayın. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamuru tekrar kabın
içine yerleştirin ve üzerini streç film ile kapatıp 35 dakika bekletin.
·
Hamurunuz mayalanırken pidelerin iç
malzemelerini hazırlamaya başlayın. Haşlayıp
kabuklarını soyduğunuz 3 adet orta boy patatesi ezin ve püre haline
getirin. ½ yemek kaşığı (8 gr) tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı
kırmızı tatlı toz biber, 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz ve 250 gr rendelenmiş kaşar
peyniri ilave edip karıştırın.
·
Hamuru üst üste katlama yöntemi ile kabın içinde
biraz daha yoğurup havalanmasını sağlayın ve üzerini tekrar streç film ile örtüp
35 dakika daha mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp
hacim kazanan hamuru tezgah üzerine aktarıp toparlayın ve 4 eşit parçaya bölün.
Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Hazırladığınız
iç malzemesini de 4 eşit parçaya bölün ve avucunuzda yuvarlayıp top haline
getirin. Kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Tezgaha
un serpin ve hamur bezelerinin üzerine elinizle bastırıp yuvarlak diskler
haline getirin. Her bir diski, parmak uçlarınızla kenarlarından dışa doğru
esneterek açıp inceltin. Hazırladığınız patates toplarını hamurların ortasına
yerleştirin ve kenarları torba şeklinde yukarıya doğru toplayıp birleştirin.
Birleşme noktası altta kalacak şekilde tezgaha koyun ve yine parmaklarınız ile üzerine
bastırıp yanlara doğru esneterek yuvarlak diskler haline getirin.
·
Hamur
disklerini, birleşme noktası yine altta kalacak şekilde tezgaha koyun ve bir
bıçakla merkezinde yaklaşık 2 cm kadar bir kesik oluşturun. Kesiği parmak uçlarınızla
dışa doğru itip kıvırarak hamurun merkezinde yuvarlak bir delik oluşturun.
·
Pidelerinizi
pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 220 dereceye
ısıtılan fırında 15 - 20 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız pidelerin
üzerine tereyağı sürüp servis yapın.