Malzemeler
Hamur malzemeleri:
·
3 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya
·
1 su bardağı (200 ml) ılık süt
·
3,5 su bardağı (400 gr) un
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında)
Üstü
için :
·
Tercihe bağlı olarak: Toz şeker ve tarçın, pudra
şekeri ya da çikolata ve süt kreması
Kızartmak
için :
·
Sıvı yağ
Yapılışı:
·
Bir kasede 3 yemek kaşığı (40 gr) toz şekeri,
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru mayayı ve 1 su bardağı (200 ml) ılık sütü
karıştırıp 15 dakika bekletin.
·
Derin bir kaba 3,5 su bardağı (400 gr) unu ve 1
çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz
şeklinde açıp, hazırladığınız mayalı karışımı, oda sıcaklığındaki 1 adet
yumurtayı ve yine oda sıcaklığında yumuşamış 3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağını
ilave edip karıştırın. Bir süre kabın içinde elinizle yoğurup malzemelerin
özdeş hale gelmesini sağlayın. Daha sonra hamuru tezgahın üzerine aktarın ve
pürüzsüz bir form alıncaya kadar iyice yoğurun. Yoğurma işlemi tamamlanınca
kabın içini sıvı yağ ile biraz yağlayın ve hamuru tekrar kabın içine
yerleştirin. Üzerini streç film ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamurun üzerine elinizle
bastırıp havasını alın ve toparlayıp 12 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı
yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerini örtüp 10 dakika bekletin.
·
Bezelerin üzerine hafifçe bastırıp yassı ve
yuvarlak diskler haline getirin. Bir hamur kesme aparatı ile hamurların merkezlerinde
yuvarlak delikler oluşturup halka şekli verin. Hamur halkalarının üstlerini
örtün ve 20 dakika daha bekletin.
·
Bol miktarda kızgın sıvı yağda, hamur
halkalarını altın sarısı rengi alıncaya kadar kızartın ve yağlarının süzülmesi
için, altına kağıt havlu serilen fırın teli üzerine aktarın.
·
Tercihinize bağlı olarak toz şeker ve tarçın
karışımına bulayarak veya üzerine pudra şekeri serperek, ya da eritilmiş
çikolata ve süt kreması karışımına batırarak servis yapın.
Afiyet olsun.