Donut Tarifi

 


Malzemeler

Hamur malzemeleri:

·        3 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru maya

·        1 su bardağı (200 ml) ılık süt

·        3,5 su bardağı (400 gr) un

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

Üstü için :

·        Tercihe bağlı olarak: Toz şeker ve tarçın, pudra şekeri ya da çikolata ve süt kreması

Kızartmak için :

·        Sıvı yağ

 

Yapılışı:

 

·        Bir kasede 3 yemek kaşığı (40 gr) toz şekeri, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) kuru mayayı ve 1 su bardağı (200 ml) ılık sütü karıştırıp 15 dakika bekletin.

·        Derin bir kaba 3,5 su bardağı (400 gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açıp, hazırladığınız mayalı karışımı, oda sıcaklığındaki 1 adet yumurtayı ve yine oda sıcaklığında yumuşamış 3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağını ilave edip karıştırın. Bir süre kabın içinde elinizle yoğurup malzemelerin özdeş hale gelmesini sağlayın. Daha sonra hamuru tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz bir form alıncaya kadar iyice yoğurun. Yoğurma işlemi tamamlanınca kabın içini sıvı yağ ile biraz yağlayın ve hamuru tekrar kabın içine yerleştirin. Üzerini streç film ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamurun üzerine elinizle bastırıp havasını alın ve toparlayıp 12 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Bezelerin üzerine hafifçe bastırıp yassı ve yuvarlak diskler haline getirin. Bir hamur kesme aparatı ile hamurların merkezlerinde yuvarlak delikler oluşturup halka şekli verin. Hamur halkalarının üstlerini örtün ve 20 dakika daha bekletin.

·        Bol miktarda kızgın sıvı yağda, hamur halkalarını altın sarısı rengi alıncaya kadar kızartın ve yağlarının süzülmesi için, altına kağıt havlu serilen fırın teli üzerine aktarın.

·        Tercihinize bağlı olarak toz şeker ve tarçın karışımına bulayarak veya üzerine pudra şekeri serperek, ya da eritilmiş çikolata ve süt kreması karışımına batırarak servis yapın.

Afiyet olsun.