Patatesli Börek Tarifi – El açması incecik hamurlu kızartma börek

 


Malzemeler

 Hamur malzemeleri:

·        ½ çay bardağı (50 ml) süt (ılık)

·        1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu

·        3 su bardağı (360 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kabartma tozu

·        1 su bardağı (200 ml) kefir (ılık)

·        1 yumurta sarısı

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı

İç malzemeleri:

·        3 adet orta boy patates

·        1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı

·        1 çay kaşığı (2 gr) kırmızı tatlı toz biber

·        1 çay kaşığı (2 gr) karabiber

·        Tuz

·        1 adet kuru soğan (minik küpler halinde doğranmış)

·        2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı

Kızartmak için:

·        Sıvı yağ

 

Yapılışı:

 

 

·        ½ çay bardağı (50 ml) ılık süte, 1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu ekleyin ve sütün kesilmesi için 15 dakika kadar bekletin.

·        Bir kaba 3 su bardağı (360 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kabartma tozunu birlikte eleyin.

·        Diğer bir kaba, limon suyu ile kestiğiniz 50 ml sütü,  1 su bardağı (200 ml) ılık kefiri, 1 yumurta sarısını, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şekeri ve 2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağını koyup karıştırın. Elediğiniz unu da ilave edip, önce kabın içinde, sonra da un serpilmiş tezgahın üzerinde yoğurarak oldukça yumuşak bir hamur oluşturun. Elinizi bir miktar zeytinyağı ile yağlamanız, yoğurma işlemi sırasında size kolaylık sağlayacaktır.

·        Hazırlanan hamuru tekrar kaba aktarın ve kabın üzerini streç film ile kapatıp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada böreğinizin iç harcını hazırlamaya başlayın.

·        Haşlayıp kabuklarını soyduğunuz 3 adet orta boy patatesi ezip püre haline getirin. 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı, 1 çay kaşığı (2 gr) kırmızı tatlı toz biber, 1 çay kaşığı (2 gr) karabiber ve tuz ekleyip karıştırın.

·        Minik küpler halinde doğranmış 1 adet kuru soğanı, 2 yemek kaşığı (20 ml) kadar zeytinyağında kavurun ve hazırlanan patates püresine ilave edip karıştırın.

·        Dinlendirdiğiniz hamuru 12 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp beze haline getirin.

·        Her bir bezeden, merdane ile yuvarlak hamurlar açın ve orta bölümlerine 1 yemek kaşığı kadar patatesli iç harcından yerleştirin. Parmaklarınızla bastırıp kenarlarını yapıştırın. Yapıştırdığınız kısmı ince bir şerit şeklinde hamurun üzerine kıvırıp tekrar yapıştırın. Birleştirdiğiniz kısım altta kalacak şekilde hamuru tezgaha koyun ve merdane ile üzerinden hafifçe geçip, yassı oval bir şekil verin.

·        Böreklerinizi kızgın yağda kızartıp servis yapın.

Afiyet olsun.