Malzemeler
Hamur malzemeleri:
·
½ çay bardağı (50 ml) süt (ılık)
·
1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu
·
3 su bardağı (360 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kabartma tozu
·
1 su bardağı (200 ml) kefir (ılık)
·
1 yumurta sarısı
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
·
2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı
İç
malzemeleri:
·
3 adet orta boy patates
·
1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı
·
1 çay kaşığı (2 gr) kırmızı tatlı toz biber
·
1 çay kaşığı (2 gr) karabiber
·
Tuz
·
1 adet kuru soğan (minik küpler halinde
doğranmış)
·
2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağı
Kızartmak
için:
·
Sıvı yağ
Yapılışı:
·
½ çay bardağı (50 ml) ılık süte, 1 tatlı kaşığı (5 ml) limon
suyu ekleyin ve sütün kesilmesi için 15 dakika kadar bekletin.
·
Bir kaba 3 su bardağı
(360 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kabartma tozunu birlikte eleyin.
·
Diğer bir
kaba, limon suyu ile kestiğiniz 50 ml sütü,
1
su bardağı (200 ml) ılık kefiri, 1 yumurta sarısını, 1 tatlı kaşığı (5 gr)
tuzu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şekeri ve 2 yemek kaşığı (20 ml) zeytinyağını
koyup karıştırın. Elediğiniz unu da ilave edip, önce kabın içinde, sonra da un
serpilmiş tezgahın üzerinde yoğurarak oldukça yumuşak bir hamur oluşturun.
Elinizi bir miktar zeytinyağı ile yağlamanız, yoğurma işlemi sırasında size
kolaylık sağlayacaktır.
·
Hazırlanan hamuru tekrar kaba aktarın ve kabın
üzerini streç film ile kapatıp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada
böreğinizin iç harcını hazırlamaya başlayın.
·
Haşlayıp
kabuklarını soyduğunuz 3 adet orta boy patatesi ezip püre haline
getirin. 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı, 1 çay kaşığı (2 gr) kırmızı tatlı toz
biber, 1 çay kaşığı (2 gr) karabiber ve tuz ekleyip karıştırın.
·
Minik küpler halinde doğranmış 1 adet kuru
soğanı, 2 yemek kaşığı (20 ml) kadar zeytinyağında kavurun ve hazırlanan
patates püresine ilave edip karıştırın.
·
Dinlendirdiğiniz
hamuru 12 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp beze haline getirin.
·
Her bir
bezeden, merdane ile yuvarlak hamurlar açın ve orta bölümlerine 1 yemek kaşığı
kadar patatesli iç harcından yerleştirin. Parmaklarınızla bastırıp kenarlarını
yapıştırın. Yapıştırdığınız kısmı ince bir şerit şeklinde hamurun üzerine
kıvırıp tekrar yapıştırın. Birleştirdiğiniz kısım altta kalacak şekilde hamuru
tezgaha koyun ve merdane ile üzerinden hafifçe geçip, yassı oval bir şekil
verin.
·
Böreklerinizi
kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Afiyet olsun.