Malzemeler
(26 cm
çapında kelepçeli kek kalıbı için)
·
75 gr tereyağı
·
2 kutu (400 gr) krem
peynir
·
1,5 çay bardağı (150 ml)
süt
·
3 yemek kaşığı (45 gr)
un
·
3 yemek kaşığı (45 gr)
kakao
·
2 yemek kaşığı (30 gr)
mısır nişastası
·
9 adet yumurta (oda
sıcaklığında) sarıları ile aklarını ayırın
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
3 çay bardağı (270 gr)
toz şeker
·
2 paket (10 gr) toz
vanilya
Üstü için:
·
Pudra şekeri
Yapılışı:
·
¼’ü su dolu tencerenin üzerine ısıya dayanıklı bir kabı
oturtun. 75 gr tereyağı, 2 kutu (400 gr) krem
peynir ve 1,5 çay bardağı (150 ml) süt koyun ve kısık ateşte karıştırarak
eritin.
·
Başka bir kaba 3 yemek
kaşığı (45 gr) unu, 3 yemek kaşığı (45 gr) kakaoyu ve 2 yemek kaşığı (30 gr)
mısır nişastasını birlikte eleyin.
·
Oda sıcaklığındaki 9 adet yumurtanın sarıları ile
aklarını ayırın ve ayrı kaplara koyun.
·
Büyük bir karıştırma kabına, erittiğiniz tereyağı/krem
peynir/ süt karışımını koyun ve yumurta sarılarını teker teker ilave ederek
mikserin düşük devrinde iyice karıştırın. 2 paket
(10 gr) toz vanilyayı ve elediğiniz un/kakao/nişasta karışımını da ekleyip,
malzemeler özdeş hale gelene kadar düşük devirde karıştırmaya devam edin.
·
Sarılarından ayırdığınız yumurta akları ile bir 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu, mikserin hızlı devrinde köpürene
kadar karıştırın. 3 çay bardağı (270 gr) toz şekeri, parti parti ilave edip, mikserin en hızlı devrinde, akışkan olmayan
parlak ve koyu kıvamlı bir köpük oluşana kadar karıştırmaya devam edin.
·
Salladığınızda mikser ucundan damlamayan bir kıvam
alınca, önceden hazırladığınız kakaolu karışıma kısım kısım ilave edip bir
spatula ile iyice karıştırın.
·
İç kısmı pişirme kağıdı
ile kaplanmış 26 cm çapında kelepçeli kek kalıbının tabanına ve dış kenarlarına
2 kat alüminyum folyo sarın. Pişirme işlemi su dolu fırın tepsisinde yapılacağı
için, alüminyum folyo kalıbın içine su girmesini önleyecektir.
·
Hazırlanan karışımı kek
kalıbına aktarın ve kalıbı fırın tepsisinin içine yerleştirin. Tepsinin içine
bir miktar su doldurun ve önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında 70 dakika kadar
pişirin. Kürdan testi yaparak piştiğinden emin olun. Fırının ısısını kapatın ve
kapağını aralayıp 30 dakika kadar kekinizi fırında bekletin.
·
Fırından çıkardığınız keki önce oda sıcaklığında
soğumaya bırakın ve sonra da 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
·
Kelepçeli kalıptan çıkarıp, kenarlarındaki pişirme
kağıdını yavaşça sıyırın. Üzerine servis tabağını ters olarak kapatın ve tabağı
ters çevirip keki tabağa aktarın. Üstte kalan kek kalıbı tabanı ile tabana
yerleştirilmiş olan pişirme kağıdını çıkarın.
·
Buzdolabında muhafaza edeceğiniz kekin üzerine, servis
yapmadan önce bol miktarda pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun.