Patatesli ve Peynirli Midye Börek Tarifi – Midye desenli el açması börek

 

    MALZEMELER:

                I.               Hamur malzemeleri:

-         Birinci hamur için:

·        5,5 çay bardağı (300 gr) Un

·        1,5 çay bardağı (145 ml) su

·        70 gr tereyağı

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

-         İkinci hamur için:

·        2 + ¾  çay bardağı (150 gr) Un

·        90 gr  tereyağı

 

            II.               Dolgu malzemeleri:

·        200 gr beyaz peynir (süzme peynir de olabilir) 

·        2 adet haşlanıp, kabuğu soyulmuş patates

·        6-7 dal ince kıyılmış maydanoz

·        1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber

·        Tuz 

·        Karabiber

 

       III.               Kızartmak için: Sıvı yağ

 

    HAZIRLANMASI: 

    


·        Karıştırma kabına 5,5 çay bardağı (300 gr) un ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu birlikte eleyin. 70 gr tereyağı ve 1,5 çay bardağı (145 ml) su ilave edip karıştırın.

·        Bir süre kabın içinde yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Top haline getirin ve buzdolabı poşetine sarıp buzdolabına kaldırın.

·        Karıştırma kabına 2 + ¾  çay bardağı (150 gr) un daha eleyip, 90 gr tereyağı ilave edin. Önce kabın içinde bir süre yoğurduktan sonra, un serpilen tezgahın üzerinde yoğurmaya devam edin ve aynı şekilde top haline getirip buzdolabına koyun. Her iki hamuru da 30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Bu arada böreklerinizde kullanacağınız dolgu malzemelerini hazırlayabilirsiniz.

·        200 gr kadar beyaz peyniri (süzme peynir de olabilir) bir çatal ile ezin. Haşlanıp, kabuğu soyulmuş 2 adet patatesi ezip püre haline getirin. Ezdiğiniz beyaz peyniri patates püresine ilave edin ve 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz, 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.

·        Buzdolabından aldığınız hamurların her ikisini de 4 eşit parçaya bölün ve parçaları avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Birinci hamur bezelerinden ilkini, merdane ile yaklaşık 4-5 mm kalınlığında yuvarlak bir disk halinde açın. Diskin merkezine ikinci hamur bezelerinden ilkini yerleştirip kenarlardan yukarı doğru kapatın ve avucunuzda yuvarlayın (ikinci hamur bezesi açtığınız birinci hamurun içinde kalacak). Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın.

·        Her bir hamur topunu merdaneyle, yaklaşık 3 mm kalınlığında ve 20 cm x 30 cm ebatlarında dikdörtgen şeklinde açın ve kenar kısımlardaki fazlalıkları kesip düzgün bir dikdörtgen haline getirin.

·        Hamurunuzu önce rulo şeklinde sarın, sonra da merdane ile tekrar incelterek, ince ve uzun bir hamur elde edin. Hamuru tekrar rulo halinde sarın ve buzdolabı poşetine yerleştirip, dondurucuya koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemleri uygulayın. Dondurucuda yaklaşık 40 – 45 dakika kadar bekletin. Hamurlar daha sonra dilimler halinde kesileceği için çok fazla sertleşmemesine dikkat edin.                                           

·        Dondurucudan aldığınız ruloları, 5 eşit yuvarlak parça halinde kesin ve parçaları merdane ile ince ve yuvarlak şekilde açın (eğer hamurları daha sonra açıp kızartacaksanız, kullanacağınız miktarda hamuru dondurucudan alıp bir süre oda sıcaklığında beklettikten sonra dilimleyip açabilirsiniz). 

·        Açtığınız hamurların ortasına, hazırladığınız dolgu malzemesinden bir yemek kaşığı kadar koyun. Yarım ay şeklinde kapatın ve kenarlarını büzgü şeklinde kıvırıp yapıştırın.

·        Bolca sıvı yağ koyacağınız kızartma tenceresinde böreklerinizi kızartıp servis yapın.

                     Afiyet olsun.