MALZEMELER:
I.
Hamur
malzemeleri:
-
Birinci hamur için:
·
5,5 çay bardağı (300 gr) Un
·
1,5 çay bardağı (145 ml) su
·
70 gr tereyağı
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
-
İkinci hamur için:
·
2 + ¾ çay
bardağı (150 gr) Un
·
90 gr tereyağı
II.
Dolgu malzemeleri:
·
200 gr beyaz peynir (süzme peynir de
olabilir)
·
2 adet haşlanıp, kabuğu soyulmuş patates
·
6-7 dal ince kıyılmış maydanoz
·
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber
·
Tuz
·
Karabiber
III.
Kızartmak
için: Sıvı yağ
HAZIRLANMASI:
·
Karıştırma kabına 5,5 çay bardağı (300 gr) un ve
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu birlikte eleyin. 70 gr tereyağı ve 1,5 çay bardağı
(145 ml) su
ilave edip karıştırın.
·
Bir süre kabın içinde yoğurup, un serpilen tezgahın
üzerine aktarın ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Top
haline getirin ve buzdolabı poşetine sarıp buzdolabına kaldırın.
·
Karıştırma
kabına 2 + ¾ çay bardağı (150 gr) un
daha eleyip, 90 gr tereyağı ilave edin. Önce kabın içinde bir süre yoğurduktan
sonra, un serpilen tezgahın üzerinde yoğurmaya devam edin ve aynı şekilde top
haline getirip buzdolabına koyun. Her iki hamuru da 30 dakika kadar
buzdolabında bekletin. Bu arada böreklerinizde kullanacağınız dolgu
malzemelerini hazırlayabilirsiniz.
·
200
gr kadar beyaz peyniri (süzme peynir de olabilir) bir çatal ile ezin. Haşlanıp,
kabuğu soyulmuş 2 adet patatesi ezip püre haline getirin. Ezdiğiniz beyaz
peyniri patates püresine ilave edin ve 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz, 1 tatlı
kaşığı tatlı kırmızı pul biber, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
·
Buzdolabından aldığınız hamurların her ikisini de 4
eşit parçaya bölün ve parçaları avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin.
Kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Birinci hamur bezelerinden ilkini, merdane ile
yaklaşık 4-5 mm kalınlığında yuvarlak bir disk halinde açın. Diskin merkezine
ikinci hamur bezelerinden ilkini yerleştirip kenarlardan yukarı doğru kapatın
ve avucunuzda yuvarlayın (ikinci hamur bezesi açtığınız birinci hamurun içinde
kalacak). Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın.
·
Her bir hamur topunu merdaneyle, yaklaşık 3 mm
kalınlığında ve 20 cm x 30 cm ebatlarında dikdörtgen şeklinde açın ve kenar
kısımlardaki fazlalıkları kesip düzgün bir dikdörtgen haline getirin.
·
Hamurunuzu önce rulo şeklinde sarın, sonra da merdane
ile tekrar incelterek, ince ve uzun bir hamur elde edin. Hamuru tekrar rulo
halinde sarın ve buzdolabı poşetine yerleştirip, dondurucuya koyun. Diğer
hamurlara da aynı işlemleri uygulayın. Dondurucuda yaklaşık 40 – 45 dakika
kadar bekletin. Hamurlar daha sonra dilimler halinde kesileceği için çok fazla
sertleşmemesine dikkat edin.
·
Dondurucudan aldığınız ruloları, 5 eşit yuvarlak parça
halinde kesin ve parçaları merdane ile ince ve yuvarlak şekilde açın (eğer
hamurları daha sonra açıp kızartacaksanız, kullanacağınız miktarda hamuru
dondurucudan alıp bir süre oda sıcaklığında beklettikten sonra dilimleyip
açabilirsiniz).
·
Açtığınız hamurların ortasına, hazırladığınız dolgu
malzemesinden bir yemek kaşığı kadar koyun. Yarım ay şeklinde kapatın ve
kenarlarını büzgü şeklinde kıvırıp yapıştırın.
·
Bolca sıvı yağ koyacağınız kızartma tenceresinde
böreklerinizi kızartıp servis yapın.
Afiyet olsun.