Malzemeler
Hamur malzemeleri:
·
½ paket (6 gr) kuru maya
·
1 yemek kaşığı (15 gr)
toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (5 ml)
üzüm sirkesi
·
3 yemek kaşığı (60 gr)
yoğurt (oda sıcaklığında)
·
3 su bardağı (330 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (3 gr)
tuz
·
125 gr margarin (oda
sıcaklığında)
·
½ çay bardağı (55 ml)
zeytinyağı
·
1 adet yumurta
İç malzemeleri:
·
120 gr beyaz peynir
·
½ demet maydanoz (ince
kıyılmış)
·
1 tatlı kaşığı kırmızı
pul biber (tatlı)
Üstü için:
·
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı:
·
Bir kaseye ½ paket
(6 gr) kuru maya, 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 ml) üzüm
sirkesi ve 3 yemek kaşığı (60 gr) yoğurt koyup karıştırın ve kasenin üzerini
streç film ile kapatıp, 10 dakika bekletin.
·
3 su bardağı (330 gr)
unu, bir kaba
eleyin ve 1 tatlı kaşığı (3 gr) tuz ilave edip
karıştırın.
·
Büyük bir karıştırma kabına, oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr margarin, ½ çay
bardağı (55 ml) zeytinyağı, 1 adet yumurta koyun ve bir çatal ile karıştırın.
Daha önce hazırladığınız mayalı karışımı ve un/tuz karışımını ilave edip
karıştırın.
·
Hamur karışımını önce kabın içinde, sonra da biraz un
serpilen mutfak tezgahının üzerinde iyice yoğurun. Pürüzsüz bir hamur oluşunca,
top haline getirin ve kabın içine aktarıp üzerini örtün ve 30 dakika
mayalanmaya bırakın.
·
Hamur mayalanırken poğaçanızın iç malzemesini
hazırlamaya başlayın. 120 gr ezilmiş beyaz peynire (ya da lor peynirine), ince kıyılmış ½ demet maydanoz ve 1 tatlı
kaşığı kırmızı tatlı pul biber ilave edip karıştırın.
·
Mayalanan hamuru 12 eşit parçaya bölün. Parçaları
yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerini örtün.
·
Bezelerin üzerine elinizle hafifçe bastırıp disk
haline getirin ve orta kısmına iç harcını yerleştirin. Poğaçalarınızı yuvarlak
hazırlamak isterseniz, hamuru kenarlardan yukarı doğru torba şeklinde toplayıp
üst kısımda birleştirin ve avucunuzda yuvarlayıp top haline getirin. Eğer uzun
tip poğaça yapacaksanız, ortasına iç malzemesini koyduğunuz hamuru “D” harfi
şeklinde kapatıp kenarlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın.
·
Poğaçalarınızı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın
tepsisine yerleştirin ve üstünü örtüp 20 dakika tepsi mayası için bekletin.
·
Süre sonunda üstlerine 1 yumurtanın sarısını sürün ve
çatal ile hamurların üstlerinde çizikler oluşturun.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika kadar
pişirip servis yapın.