Karaköy Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

Hamur malzemeleri:

·        ½ paket (6 gr) kuru maya

·        1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 ml) üzüm sirkesi

·        3 yemek kaşığı (60 gr) yoğurt (oda sıcaklığında)

·        3 su bardağı (330 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (3 gr) tuz

·        125 gr margarin (oda sıcaklığında)

·        ½ çay bardağı (55 ml) zeytinyağı

·        1 adet yumurta

İç malzemeleri:

·        120 gr beyaz peynir

·        ½ demet maydanoz (ince kıyılmış)

·        1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (tatlı)

Üstü için:

·        1 adet yumurtanın sarısı

 

Yapılışı: 

 

·        Bir kaseye ½ paket (6 gr) kuru maya, 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 ml) üzüm sirkesi ve 3 yemek kaşığı (60 gr) yoğurt koyup karıştırın ve kasenin üzerini streç film ile kapatıp, 10 dakika bekletin.

·        3 su bardağı (330 gr) unu, bir kaba eleyin ve 1 tatlı kaşığı (3 gr) tuz ilave edip karıştırın.

·        Büyük bir karıştırma kabına, oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr margarin, ½ çay bardağı (55 ml) zeytinyağı, 1 adet yumurta koyun ve bir çatal ile karıştırın. Daha önce hazırladığınız mayalı karışımı ve un/tuz karışımını ilave edip karıştırın.

·        Hamur karışımını önce kabın içinde, sonra da biraz un serpilen mutfak tezgahının üzerinde iyice yoğurun. Pürüzsüz bir hamur oluşunca, top haline getirin ve kabın içine aktarıp üzerini örtün ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Hamur mayalanırken poğaçanızın iç malzemesini hazırlamaya başlayın.  120 gr ezilmiş beyaz peynire (ya da lor peynirine),  ince kıyılmış ½ demet maydanoz ve 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı pul biber ilave edip karıştırın.

·        Mayalanan hamuru 12 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerini örtün.

·        Bezelerin üzerine elinizle hafifçe bastırıp disk haline getirin ve orta kısmına iç harcını yerleştirin. Poğaçalarınızı yuvarlak hazırlamak isterseniz, hamuru kenarlardan yukarı doğru torba şeklinde toplayıp üst kısımda birleştirin ve avucunuzda yuvarlayıp top haline getirin. Eğer uzun tip poğaça yapacaksanız, ortasına iç malzemesini koyduğunuz hamuru “D” harfi şeklinde kapatıp kenarlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın.

·        Poğaçalarınızı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve üstünü örtüp 20 dakika tepsi mayası için bekletin.

·        Süre sonunda üstlerine 1 yumurtanın sarısını sürün ve çatal ile hamurların üstlerinde çizikler oluşturun.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.