El açması sebzeli börek tarifi


 MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        5 çay bardağı (290 gr) un

·        ½ tatlı kaşığı (2,5 gr) tuz

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        1 çay bardağı (100 ml) zeytinyağı

·        1 + 1/5 çay bardağı (120 ml) su

Dolgu malzemeleri:

·        1 adet büyük boy soğan 

·        2 adet orta boy kabak

·        2 adet orta boy havuç

·        3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı

·        1 su bardağı (80 gr) ceviz (iri dövülmüş)

·        Tuz

·        Kırmızı pul biber (tatlı)

·        Karabiber

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı 

·        Susam

·        Çörek otu

 

HAZIRLANMASI: 

 

 

·        Karıştırma kabına 5 çay bardağı (290 gr) unu, ½ tatlı kaşığı (2,5 gr) tuzu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şekeri birlikte eleyin.

·        1 çay bardağı (100 ml) zeytinyağı ve 1 + 1/5 çay bardağı (120 ml) su ilave edip karıştırın.

·        Hamuru kabın içinde bir süre elinizle yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurmaya devam edin.

·        Formunu alan hamuru buzdolabı poşetine sarın ve 15 dakika buzdolabında bekletin.

·        1 adet büyük boy soğanı minik küpler halinde doğrayın. 2 adet orta boy kabağı ve 2 adet orta boy havucu da rendeleyin.

·        Tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı koyun ve soğanları orta ateşte kavurun. Rendelediğiniz havuçları ve kabakları da ilave edip kavurmaya devam edin.

·        Malzemeler pişip yumuşadığında, tuz, kırmızı pul biber (tatlı) ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.

·        1 su bardağı (80 gr) iri dövülmüş ceviz ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

·        Buzdolabından aldığınız hamuru önce 4 eşit parçaya, sonra da her bir parçayı tekrar 4’er eşit parçaya bölerek 16 parça hamur elde edin.

·        Parçaları avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Her bir bezeyi oklava ile dikdörtgen şeklinde ve mümkün olduğunca ince olarak açın.

·        İçlerine hazırladığınız sebzeli dolgudan birer yemek kaşığı kadar koyun. Dolgunun dışarı taşmaması için, kenarları içe doğru kıvırın ve sonra rulo halinde sarın.

·        Börekleri, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin ve üstlerine 1 adet yumurtanın sarısını sürüp, susam ve çörek otu serpiştirin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika pişirip servis yapın.

 

Afiyet olsun.