Vanilyalı ve Kakaolu Açma Tarifi

Malzemeler:

·        4,5 su bardağı (500 gr) un
·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
·        (1 + 2/3 ) çay bardağı (150 gr) toz şeker
·        1 paket (5 gr) toz vanilya
·        1 paket (10 gr) kuru maya
·        2,5 çay bardağı (250 ml) süt (hamura katmak için)
·        6 yemek kaşığı (60 ml) süt (kakaolu karışıma katmak için)
·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·        3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·        3 yemek kaşığı (45 gr) kakao

Yapılışı:


·        Derin bir karıştırma kabına 4,5 su bardağı (500 gr) unu eleyin.
·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz, (1 + 2/3 ) çay bardağı (150 gr) toz şeker, 1 paket (5 gr) toz vanilya, 1 paket (10 gr) kuru maya koyun ve bir çırpıcı ile karıştırın.
·        2,5 çay bardağı ılık süt, 1 adet oda sıcaklığında yumurta, 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ilave edin ve mikserinizin hamur ucu ile, malzemeler özdeş hale gelinceye kadar karıştırın.
·         Tezgaha ve hamurun üzerine biraz un serpin ve pürüzsüz bir form alana kadar hamuru, bir süre de elimizle yoğuralım.
·        Hamurunuzu 2 eşit parçaya bölün ve parçalardan birini bir kaba aktarıp üzerini streç film ile kapatın.
·        İkinci parça hamuru da başka bir kaba aktarıp, 1 yemek kaşığı (15 gr) kakao ve 2 yemek kaşığı (20 ml) süt ilave edip, yine mikserin hamur ucunu kullanarak, ya da elinizle yoğurup, kakao ve hamur bütünleşene kadar karıştırın.
·         Hazırladığınız kakaolu hamurun 2/3’lük kısmını kesip başka bir kaba koyun ve üzerini sreç film ile örtün.
·        Kakaolu hamurun kalan 1/3’lük bölümüne 2 yemek kaşığı (30 gr) kakao ve 4 yemek kaşığı (40 ml) süt ekleyip elinizle iyice yoğurun. Bu hamuru da bir kaba aktarıp üzerini streç film ile kapatın.
·        3 kaptaki hamurları da 1 saat süre ile mayalanmaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamurlardan sade olanı 5 eşit parçaya, kakaolu diğer 2 hamurun her birini de dörder eşit parçaya bölün. Kestiğiniz parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtün.
·        Tezgaha biraz un serpin. Önce sade hamur bezelerinden ilkini merdane ile elips şeklinde açın. Sonra açık kahverengi ve koyu kahverengi hamurların da ilk bezelerini aynı şekilde ve eşit büyüklükte olacak şekilde açın.
·        Açtığınız sade, açık kahve ve koyu kahve renkli elips şeklindeki hamur parçalarını, aralarına fırça ile biraz su sürüp, kenarları eşit olacak biçimde üst üste yerleştirin. Diğer tüm parçaları da aynı şekilde (beyaz, açık kahve ve koyu kahve hamur sıralaması ile) aralarına su sürüp, önceki hamurların üzerine yerleştirin.
·        Hamurları yerleştirme işlemi bitince üstlerine elinizle hafifçe bastırıp ters çevirin ve aynı şekilde elinizle biraz bastırın. Sonra  merdane ile, çok bastırmadan üzerinden geçerek hamurların genişlemesini sağlayın.
·        Hamurdan 2 parmak genişliğinde şeritler kesin. Biraz un serpilen tezgah üzerinde, şeritleri yan çevirin (renkli kısımlar üste gelecek şekilde) ve elinizle üzerine biraz bastırıp, merdane ile üstünden geçerek (renkli şeritlerin formunu bozmadan) biraz genişletin.
·        Parçaları elinizle önce rulo halinde sarın, sonra burgu şeklinde kıvırıp simit şekli verin. Uçlarını parmağınız ile bastırıp yapıştırın ve pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.
·        Üzerlerine fırça ile su sürüp nemlendirin. Önceden 180 dereceye ısıtılan fırının alt tepsisine su koyun ve hamur tepsisini de fırının orta rafına yerleştirin. 35-40 dakika pişirin. Pişirme işlemi sırasında açmaların üstü kızarıp, altları tam pişmediyse, açmaları ters çevirip pişirme işlemine devam edin.
·        Fırından aldığınız açmaların üzerine tereyağı sürüp servis yapın.
                
           Afiyet olsun.