Malzemeler:
·
4,5 su bardağı (500 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
·
(1 + 2/3 ) çay
bardağı (150 gr) toz şeker
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 paket (10 gr) kuru maya
·
2,5 çay bardağı (250 ml) süt (hamura katmak
için)
·
6 yemek kaşığı (60 ml) süt (kakaolu karışıma
katmak için)
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında yumuşamış)
·
3 yemek kaşığı (45 gr) kakao
Yapılışı:
·
Derin bir karıştırma kabına 4,5 su bardağı (500
gr) unu eleyin.
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz, (1 + 2/3 ) çay
bardağı (150 gr) toz şeker, 1 paket (5 gr) toz vanilya, 1 paket (10 gr) kuru
maya koyun ve bir çırpıcı ile karıştırın.
·
2,5 çay bardağı ılık süt, 1 adet oda
sıcaklığında yumurta, 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ilave
edin ve mikserinizin hamur ucu ile, malzemeler özdeş hale gelinceye kadar
karıştırın.
·
Tezgaha
ve hamurun üzerine biraz un serpin ve pürüzsüz bir form alana kadar hamuru, bir
süre de elimizle yoğuralım.
·
Hamurunuzu 2 eşit parçaya bölün ve parçalardan
birini bir kaba aktarıp üzerini streç film ile kapatın.
·
İkinci parça hamuru da başka bir kaba aktarıp, 1
yemek kaşığı (15 gr) kakao ve 2 yemek kaşığı (20 ml) süt ilave edip, yine
mikserin hamur ucunu kullanarak, ya da elinizle yoğurup, kakao ve hamur
bütünleşene kadar karıştırın.
·
Hazırladığınız kakaolu hamurun 2/3’lük kısmını
kesip başka bir kaba koyun ve üzerini sreç film ile örtün.
·
Kakaolu hamurun kalan 1/3’lük bölümüne 2 yemek
kaşığı (30 gr) kakao ve 4 yemek kaşığı (40 ml) süt ekleyip elinizle iyice
yoğurun. Bu hamuru da bir kaba aktarıp üzerini streç film ile kapatın.
·
3 kaptaki hamurları da 1 saat süre ile
mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamurlardan sade olanı 5
eşit parçaya, kakaolu diğer 2 hamurun her birini de dörder eşit parçaya bölün.
Kestiğiniz parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtün.
·
Tezgaha biraz un serpin. Önce sade hamur
bezelerinden ilkini merdane ile elips şeklinde açın. Sonra açık kahverengi ve
koyu kahverengi hamurların da ilk bezelerini aynı şekilde ve eşit büyüklükte
olacak şekilde açın.
·
Açtığınız sade, açık kahve ve koyu kahve renkli elips
şeklindeki hamur parçalarını, aralarına fırça ile biraz su sürüp, kenarları
eşit olacak biçimde üst üste yerleştirin. Diğer tüm parçaları da aynı şekilde
(beyaz, açık kahve ve koyu kahve hamur sıralaması ile) aralarına su sürüp, önceki
hamurların üzerine yerleştirin.
·
Hamurları yerleştirme işlemi bitince üstlerine
elinizle hafifçe bastırıp ters çevirin ve aynı şekilde elinizle biraz bastırın.
Sonra merdane ile, çok bastırmadan
üzerinden geçerek hamurların genişlemesini sağlayın.
·
Hamurdan 2 parmak genişliğinde şeritler kesin.
Biraz un serpilen tezgah üzerinde, şeritleri yan çevirin (renkli kısımlar üste
gelecek şekilde) ve elinizle üzerine biraz bastırıp, merdane ile üstünden
geçerek (renkli şeritlerin formunu bozmadan) biraz genişletin.
·
Parçaları elinizle önce rulo halinde sarın,
sonra burgu şeklinde kıvırıp simit şekli verin. Uçlarını parmağınız ile
bastırıp yapıştırın ve pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak
yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.
·
Üzerlerine fırça ile su sürüp nemlendirin. Önceden
180 dereceye ısıtılan fırının alt tepsisine su koyun ve hamur tepsisini de
fırının orta rafına yerleştirin. 35-40 dakika pişirin. Pişirme işlemi sırasında
açmaların üstü kızarıp, altları tam pişmediyse, açmaları ters çevirip pişirme
işlemine devam edin.
·
Fırından aldığınız açmaların üzerine tereyağı
sürüp servis yapın.
Afiyet olsun.