Malzemeler:
(26 cm çapında tava için)
·
4 adet orta boy patates
·
2 adet orta boy domates
·
1,5 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
1 çay kaşığı karabiber
·
1 tatlı kaşığı kuru kekik
·
4 yemek kaşığı zeytinyağı + 1 yemek kaşığı
tereyağı ( domates ve patatesleri kızartmak için)
·
1,5 su bardağı (150 gr) rendelenmiş kaşar
peyniri
Üst malzemeleri:
·
Taze kekik
·
Tatlı kırmızı pul biber
Yapılışı:
·
2 adet orta boy domatesi halka halka doğrayın.
·
Derin bir kaba soğuk su doldurun ve kabuklarını
soyduğunuz 4 adet patatesi suyun içine rendeleyin. Soğuk su patateslerin
kararmasını önleyecektir.
·
Rendelenen patatesleri avucunuzda sıkarak suyunun
çıkmasını ve fazla nişastasının ayrışmasını sağlayın. Bir tel süzgeçten geçirin
ve bu işlem sırasında da patates rendelerini avucunuzda sıkarak suyunun iyice
süzülmesine özen gösterin.
·
Bir mutfak havlusu içinde bir kez daha sıkılıp,
suyu tamamen çıkarılan patates rendelerini kağıt bir havlu arasında kurulayıp
bir kaba aktarın. Patatesler ne kadar kuru olursa, kızartıldığında o kadar
çıtır olacaktır.
·
1,5 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber, 1
tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edin ve bir kaşıkla
karıştırarak, baharatların patates rendelerinin her tarafına dağılmasını
sağlayın.
·
Bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun
ve yağ iyice kızdığında, halka halka doğradığınız 2 adet orta boy domatesi
tavaya koyup, domateslerin iki tarafını da kızartın. Kızartma işlemi sırasında
domateslerin üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kuru kekik serpiştirin.
·
26 cm çapındaki tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı
koyun ve orta yüksek ısıda yağı ısıtın. Isınan zeytinyağına, 1 yemek kaşığı kadar
tereyağı ilave edip karıştırın. Patates rendelerini tavaya yayın ve üzerine
bastırıp sıkışmasını sağlayın. Patateslerin altı kızarınca, tavanın üzerine bir
tabak kapatıp tavayı yavaşça ters çevirerek, patatesleri tabağa aktarın. Kızaran
yüz üstte kalacak şekilde patatesi tekrar tavaya aktarın ve aynı şekilde alt
kısmının da kızarmasını sağlayın. Alt kısım kızarmaya başlayınca, önceden
kızarttığınız domates halkalarını patatesin üzerine yerleştirin ve üzerine de
1,5 su bardağı kadar kaşar peynirini yayıp, tavanın üzerine bir kapak kapatın.
·
Patateslerin altı kızarıp, üzerindeki kaşar
peyniri de eriyince ocaktan alın ve üzerine biraz taze kekik ve kırmızı pul
biber serpiştirip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.