Kaşar Peynirli Çıtır Patates Tarifi – Çok pratik ve muhteşem bir kahvaltılık


Malzemeler:
(26 cm çapında tava için)
·        4 adet orta boy patates
·        2 adet orta boy domates
·        1,5 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber
·        1 tatlı kaşığı tuz
·        1 çay kaşığı karabiber
·        1 tatlı kaşığı kuru kekik
·        4 yemek kaşığı zeytinyağı + 1 yemek kaşığı tereyağı ( domates ve patatesleri kızartmak için)
·        1,5 su bardağı (150 gr) rendelenmiş kaşar peyniri
Üst malzemeleri:
·        Taze kekik
·        Tatlı kırmızı pul biber

Yapılışı:


·        2 adet orta boy domatesi halka halka doğrayın.
·        Derin bir kaba soğuk su doldurun ve kabuklarını soyduğunuz 4 adet patatesi suyun içine rendeleyin. Soğuk su patateslerin kararmasını önleyecektir.
·        Rendelenen patatesleri avucunuzda sıkarak suyunun çıkmasını ve fazla nişastasının ayrışmasını sağlayın. Bir tel süzgeçten geçirin ve bu işlem sırasında da patates rendelerini avucunuzda sıkarak suyunun iyice süzülmesine özen gösterin.
·        Bir mutfak havlusu içinde bir kez daha sıkılıp, suyu tamamen çıkarılan patates rendelerini kağıt bir havlu arasında kurulayıp bir kaba aktarın. Patatesler ne kadar kuru olursa, kızartıldığında o kadar çıtır olacaktır.
·        1,5 tatlı kaşığı tatlı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edin ve bir kaşıkla karıştırarak, baharatların patates rendelerinin her tarafına dağılmasını sağlayın.
·        Bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun ve yağ iyice kızdığında, halka halka doğradığınız 2 adet orta boy domatesi tavaya koyup, domateslerin iki tarafını da kızartın. Kızartma işlemi sırasında domateslerin üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kuru kekik serpiştirin.
·        26 cm çapındaki tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve orta yüksek ısıda yağı ısıtın. Isınan zeytinyağına, 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ilave edip karıştırın. Patates rendelerini tavaya yayın ve üzerine bastırıp sıkışmasını sağlayın. Patateslerin altı kızarınca, tavanın üzerine bir tabak kapatıp tavayı yavaşça ters çevirerek, patatesleri tabağa aktarın. Kızaran yüz üstte kalacak şekilde patatesi tekrar tavaya aktarın ve aynı şekilde alt kısmının da kızarmasını sağlayın. Alt kısım kızarmaya başlayınca, önceden kızarttığınız domates halkalarını patatesin üzerine yerleştirin ve üzerine de 1,5 su bardağı kadar kaşar peynirini yayıp, tavanın üzerine bir kapak kapatın.
·        Patateslerin altı kızarıp, üzerindeki kaşar peyniri de eriyince ocaktan alın ve üzerine biraz taze kekik ve kırmızı pul biber serpiştirip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.