Çikolatalı Karamelli Tart Kek – Pasta tadında kolay kek

MALZEMELER

Kek için:

·        28 cm. çapında tart kalıbı
·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·        1 su bardağı (175 gr) toz şeker
·        1 çay bardağı (100 ml) zeytinyağı
·        1 çay bardağı (100 ml) süt - oda sıcaklığında
·        1,5 su bardağı (175 gr) un
·        1 paket (5 gr) vanilya
·        1/2 paket (5 gr) kabartma tozu
·        2 yemek kaşığı (30 gr) kakao

Karamel için:

·        1,5 su bardağı (270 gr) toz şeker
·        4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı
·        1½  çay bardağı (150 ml) süt kreması
·        90 gr kavrulmuş tuzlu yer fıstığı (iri dövülmüş)

Ganaj için:

·        80 gram bitter çikolata + 80 gram sütlü çikolata
·        1,5 çay bardağı (150 ml) süt kreması
·        1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı 

Üstünü süslemek için:

      ·        Tercihe bağlı olarak, minik doğranmış çikolata ve/veya iri dövülmüş yer fıstığı


YAPILIŞI




Kekin hazırlanması:

·        Karıştırma kabında, oda sıcaklığındaki 2 adet yumurtayı ve 1 su bardağı (175 gr) toz şekeri, mikser ile iyice çırpın.
·        1 çay bardağı (100 ml) zeytinyağı ve 1 çay bardağı (100 ml) süt ilave edip çırpmaya devam edin.
·        Başka bir kaba 1,5 su bardağı (175 gr) unu, 1 paket (5 gr) vanilyayı, 2 yemek kaşığı (30 gr) kakaoyu ve 1/2 paket (5 gr) kabartma tozunu eleyin.
·        Unlu karışımı, sıvı karışıma ilave edip, özdeş hale gelene kadar, mikserin en düşük hızında karıştırın.
·        28 cm çapında bir tart kalıbının içini margarin ile yağlayın ve biraz un serpin. Unun fazlasını bir kaba dökün.
·        Hazırlanan karışımı tart kalıbına boşaltın ve bir spatula ile yayıp, üzerini düzeltin. Kalıbın tabanını tezgaha 5-6 kez hafifçe vurarak hamurun kalıba yerleşmesini sağlayın.
·        Önceden 180° C ısıtılan fırında 30 - 35 dakika pişirin ve kürdan testi yaparak içinin piştiğinden emin olun (keke batırılan kürdan temiz çıkarsa kek pişmiştir).
·        Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Karamelin hazırlanması:

·        Pişirme kabına 1,5 su bardağı (270 gr) toz şeker koyun ve orta ısıda, karıştırmadan (ara sıra kabı sallayarak) eritin. Karamel çok koyulaşırsa, biraz sıcak su ekleyip seyreltebilirsiniz.
·        4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı ve 1,5 çay bardağı (150 ml) süt kreması ilave edin ve karıştırın. Ilık hale gelmesini bekleyin.

Çikolatalı ganajın hazırlanması ve kekin tamamlanması:

·        Soğuyan kekin üzerine, kavrulmuş ve iri dövülmüş 90 gr tuzlu yer fıstığı serpiştirip, ılık hale gelen karameli yayıp düzeltin.
·        30 dakika kadar buzdolabına koyup, karamelin iyice soğumasını bekleyin.
·        Bir pişirme kabının 1/4'ünü su ile doldurun. Üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun (kasenin tabanı suya değmesin).
·        Kasenin içine küçük parçalara bölünmüş, 80 gram bitter, 80 gram sütlü çikolata ve 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı koyun ve orta ısıda eritin. Çikolata ve tereyağı eriyip pürüzsüz ve parlak bir karışım haline gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. 1,5 çay bardağı (150 ml) süt kreması ekleyip karıştırın.
·        Ateşten alın ve ılık hale gelmesini bekleyin. Ganajı, bir kepçe yardımıyla tamamen soğumuş olan karamelin üzerine döküp yayın. Buzdolabına kaldırın ve bir gece bekletin. Üzerini, tercihe bağlı olarak, dövülmüş yer fıstığı ve/veya çikolata parçacıkları ile süsleyip servis yapın.
·        Üzerini, tercihe bağlı olarak, dövülmüş yer fıstığı ve/veya çikolata parçacıkları ile süsleyip servis yapın.
     
Afiyet olsun.