MALZEMELER
Kek
için:
·
28 cm. çapında tart kalıbı
·
2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1 su bardağı (175 gr) toz şeker
·
1 çay bardağı (100 ml) zeytinyağı
·
1 çay bardağı (100 ml) süt - oda
sıcaklığında
·
1,5 su bardağı (175 gr) un
·
1 paket (5 gr) vanilya
·
1/2 paket (5 gr) kabartma tozu
·
2 yemek kaşığı (30 gr) kakao
Karamel
için:
·
1,5 su bardağı (270 gr) toz şeker
·
4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı
·
1½ çay
bardağı (150 ml) süt kreması
·
90 gr kavrulmuş tuzlu yer fıstığı (iri dövülmüş)
Ganaj için:
·
80 gram bitter çikolata + 80 gram sütlü
çikolata
·
1,5 çay bardağı (150 ml) süt kreması
·
1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı
Üstünü süslemek için:
·
Tercihe bağlı olarak, minik doğranmış çikolata
ve/veya iri dövülmüş yer fıstığı
YAPILIŞI
Kekin hazırlanması:
·
Karıştırma kabında, oda sıcaklığındaki 2
adet yumurtayı ve 1 su bardağı (175 gr) toz şekeri, mikser ile iyice çırpın.
·
1 çay bardağı (100 ml) zeytinyağı ve 1 çay
bardağı (100 ml) süt ilave edip çırpmaya devam edin.
·
Başka bir kaba 1,5 su bardağı (175 gr)
unu, 1 paket (5 gr) vanilyayı, 2 yemek kaşığı (30 gr) kakaoyu ve 1/2 paket (5
gr) kabartma tozunu eleyin.
·
Unlu karışımı, sıvı karışıma ilave edip,
özdeş hale gelene kadar, mikserin en düşük hızında karıştırın.
·
28 cm çapında bir tart kalıbının içini margarin
ile yağlayın ve biraz un serpin. Unun fazlasını bir kaba dökün.
·
Hazırlanan karışımı tart kalıbına boşaltın
ve bir spatula ile yayıp, üzerini düzeltin. Kalıbın tabanını tezgaha 5-6 kez
hafifçe vurarak hamurun kalıba yerleşmesini sağlayın.
·
Önceden 180° C ısıtılan fırında 30 - 35
dakika pişirin ve kürdan testi yaparak içinin piştiğinden emin olun (keke
batırılan kürdan temiz çıkarsa kek pişmiştir).
·
Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Karamelin hazırlanması:
·
Pişirme kabına 1,5 su bardağı (270 gr) toz şeker
koyun ve orta ısıda, karıştırmadan (ara sıra kabı sallayarak) eritin. Karamel
çok koyulaşırsa, biraz sıcak su ekleyip seyreltebilirsiniz.
·
4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı ve 1,5 çay
bardağı (150 ml) süt kreması ilave edin ve karıştırın. Ilık hale gelmesini
bekleyin.
Çikolatalı ganajın hazırlanması ve kekin tamamlanması:
·
Soğuyan
kekin üzerine, kavrulmuş ve iri dövülmüş 90 gr tuzlu yer fıstığı serpiştirip,
ılık hale gelen karameli yayıp düzeltin.
·
30
dakika kadar buzdolabına koyup, karamelin iyice soğumasını bekleyin.
·
Bir pişirme kabının 1/4'ünü su ile doldurun. Üzerine ısıya
dayanıklı bir kase oturtun (kasenin tabanı suya değmesin).
·
Kasenin içine küçük parçalara bölünmüş, 80 gram
bitter, 80 gram sütlü çikolata ve 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı koyun ve orta
ısıda eritin. Çikolata ve
tereyağı eriyip pürüzsüz ve parlak bir karışım haline gelinceye kadar
karıştırmaya devam edin. 1,5
çay bardağı (150 ml) süt kreması ekleyip karıştırın.
·
Ateşten alın ve ılık hale gelmesini
bekleyin. Ganajı, bir kepçe yardımıyla tamamen soğumuş olan karamelin üzerine
döküp yayın. Buzdolabına kaldırın ve bir gece bekletin. Üzerini, tercihe bağlı olarak, dövülmüş yer fıstığı ve/veya çikolata parçacıkları ile süsleyip servis yapın.
· Üzerini, tercihe bağlı olarak, dövülmüş yer fıstığı ve/veya çikolata parçacıkları ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.