Malzemeler:
Krema ve dolgu malzemeleri:
·
2
adet yumurta sarısı
·
1
su bardağı (135 gr) pudra şekeri
·
2
yemek kaşığı (25 gr) mısır nişastası
·
2
yemek kaşığı (25 gr) un
·
1
paket (5 gr) toz vanilya
·
1/2
kg (500 ml) süt
·
125
gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·
250
gr çilek
Hamur malzemeleri:
·
6
adet yumurta (sarıları ve akları ayrılacak)
·
2 kaşığı (30 gr)
toz şeker (yumurta sarılarına eklemek
için)
·
6
yemek kaşığı (60 ml) süt
·
6
yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ
·
1 paket (5 gr) vanilya
·
3
yemek kaşığı (45 gr) un
·
3
yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastası
·
1
tutam tuz
·
1
tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu
·
3
yemek kaşığı (30 gr) kakao
·
1/2
su bardağı (90 gr) toz şeker (yumurta aklarına eklemek için)
·
Üstüne
serpmek için biraz kakao
YAPILIŞI
Pasta kremasının hazırlanması:
·
Karıştırma kabına 2 adet yumurta sarısını, 1 su
bardağı (135 gr) pudra şekerini koyup, krema kıvamına gelinceye kadar mikser
ile karıştırın.
·
2 yemek kaşığı (25 gr) mısır nişastası, 2 yemek kaşığı (25 gr) un ve 1 paket (5 gr)
toz vanilya ekleyin.
·
1/2 kg (500 ml) sütten, 1 çay bardağı (100 ml)
kadarını unlu karışıma kısım kısım ekleyin ve mikser ile karıştırarak biraz
seyrelmesini sağlayın.
·
Kalan 400 ml ( 2 su bardağı) sütü, kalın tabanlı bir
tencereye koyun ve orta ateşte kaynatmaya başlayın. Süt kaynama noktasına
gelince (kabarcıklar oluşmaya başlayınca),
2-3 kepçe kadarını, hazırladığınız karışıma ekleyin ve karıştırın. Sonra, karışımın tamamını kaynamakta olan süt
tenceresine geri boşaltın ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
·
Ocaktan alınan sıcak karışımı temiz bir karıştırma
kabına aktarın. Oda sıcaklığında yumuşamış 125 gr tereyağını ekleyip mikserin
hızlı devrinde iyice karıştırın (bu işlem tereyağının karışımla özdeş hale
gelmesini ve hazırlanan kremanın kısmen soğumasını sağlayacaktır).
·
Kabın üzerini streç film ile kapatın ve kremanın
kaymak tutmaması için, streç filmi kremanın yüzeyine değecek şekilde yerleştirin.
Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Pasta hamurunun hazırlanması:
·
6
yumurtanın sarıları ile aklarını ayırın. Yumurta sarılarını bir karıştırma
kabına koyup mikser ile çırpın.
·
2
yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ekleyip,
şeker iyice eriyene kadar çırpmaya devam edin.
·
Çırpma
işlemi devam ederken 6
yemek kaşığı (60 ml) süt ve 6 yemek kaşığı (60 ml)
sıvı yağ ekleyin.
·
3
yemek kaşığı (45 gr) un ve 3 yemek kaşığı (45 gr) mısır nişastası, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 3 yemek kaşığı (30
gr) kakaoyu eleyerek karışıma ekleyin. Bu aşamada mikserin en düşük devri ile
çırpın.
·
Diğer
karıştırma kabında, 6 yumurtanın akını 1 tutam tuz ile mikserin düşük hızında
çırpın (bu işlem sırasında mikser uçları ve karıştırma kabı tamamen kuru
olmalıdır).
·
Kabarcıklar
oluştuğunda, 1 tatlı kaşığı limon suyu
ekleyin.
·
İyice
köpürünce, 1/2 su bardağı (90 gr) toz şekeri kısım kısım ekleyin ve mikserin en
yüksek hızında, akışkan olmayan bir köpük haline dönüşene kadar çırpmaya devam edin.
·
Hazırlanan
karışımı, önceki karışıma kısım ekleyerek,
özdeş hale gelinceye kadar çırpıcı ile karıştırın.
·
Bir
fırın tepsisini margarin ile yağlayıp üzerine pişirme kağıdı serin.
·
Hazırlanan
karışımı tepsiye dengeli şekilde yayın ve tepsiyi sallayarak ve birkaç kez
tezgaha vurarak karışımın iyice yerleşmesini sağlayın.
·
Önceden
180°C ısıtılan fırında 12 - 15 dakika pişirin (Püf noktası: daha uzun süreli
pişirme işlemi, hamurun kurumasına ve rulo yaparken çatlamasına neden
olacaktır).
·
Fırından
çıkan hamurun 3-5 dakika kadar soğumaya bırakılmasını takiben, henüz hamur soğumadan,
üzerine kakao serpin ve bir pişirme kağıdı serin.
·
Pişirme
kağıdının üstüne bir mutfak havlusu ve bir tepsi yerleştirip, ters çevirin. Hamura
yapışan pişirme kağıdını sıyırıp çıkarın.
Pastanın tamamlanması:
·
Hazırladığınız pasta kremasını hamurun
üzerine yayın (Rulonun bitiş kenarından yaklaşık 2-3 parmak kadar boşluk
bırakın).
·
Başlangıç kenarına yakın olarak çilekleri
yerleştirin ve hamuru, çileklerin üzerinden sarmaya başlayın. Sarma işlemi
sırasında hamurun çatlayıp kırılmaması için, hamuru elinizle destekleyerek,
alttaki pişirme kağıdını, çok dikkatli bir biçimde ve yavaş yavaş rulonun
üzerine sarın. Kağıdın uçlarını kapatın ve pastanızı bir gece buzdolabında soğutun.
·
Buzdolabından aldığınız pastanın
kağıdını çıkarın ve üzerini krema ve çileklerle süsleyip servis yapın.
Afiyet
olsun.