Malzemeler:
Hamur malzemeleri:
·
1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt
·
1 çay bardağı (75 gr) toz şeker
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) aktif kuru maya
·
5 su bardağı (520 gr) un
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1 çay bardağı (100 gr) eritilmiş ılık tereyağı
İç malzemeleri:
·
3 adet büyük boy elma (rendelenmiş)
·
1 çay bardağı (80 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın
·
1 çay bardağı (60 gr) kuru üzüm
·
1 çay bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz içi
Üstü için:
·
1 yumurta sarısı
·
1 tatlı kaşığı süt
·
Biraz pudra şekeri
Hazırlanması:
İç
harcının hazırlanması:
·
3 adet büyük boy elmanın kabuklarını soyup,
rendeleyin. Tencereye koyup, 1 çay bardağı (80 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı
(4 gr) toz tarçın ilave edip karıştırın.
·
Tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte,
elmalar suyunu çekinceye kadar pişirin.
·
1 çay bardağı (60 gr) kuru üzüm ekleyip
karıştırın ve ocaktan alın.
·
Son olarak 1 çay bardağı (50 gr) iri dövülmüş
ceviz içi ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
Hamurun
hazırlanması:
·
1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süte, 1 çay
bardağı (75 gr) toz şeker ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) aktif kuru maya ekleyip
karıştırın. Karışımı 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 5 su bardağı (520
gr) unu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını havuz
şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Oda
sıcaklığında bekletilmiş 2 adet yumurtayı çırpın ve havuzdaki mayalı karışıma
ilave edin. 1 çay bardağı da (100 gr) eritilmiş ılık tereyağı ekleyin.
·
Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki
mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra bir süre de elinizle
yoğurun.
·
Hamuru, tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz ve
esnek bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.
·
Hamuru kabın içine aktarıp, üzerini streç film
ile kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru, biraz un
serpilen tezgahın üzerine aktarın. Merdane ile yuvarlak, ince ve büyük bir hamur
açın.
·
Bir çorba kasesinin kenarını kullanarak
hamurunuzdan yuvarlak parçalar kesin. Kenarlardan artan hamurları toplayıp
birleştirin ve tekrar açın.
Çöreklerin
hazırlanması:
·
Hazırladığınız elmalı iç harcını, kestiğiniz
yuvarlak hamur parçalarının üzerine paylaştırın (kenarlarda bir parmak kadar
boşluk bırakın). Hamurların boş bıraktığınız 2 ucunu, 1 parmak kadar harcın
üstüne katlayın. Katlamadığınız diğer uçtan tutup, hamuru rulo yapın ve
birleşme yeri altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine
yerleştirin.
·
Keskin bir bıçakla, hamur rulolarının
üstlerinde, paralel kesikler oluşturun.
·
1 yumurta sarısına, 1 tatlı kaşığı süt ilave
edip çırpın ve çöreklerin üstlerine sürün.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarıncaya
kadar, 25-30 dakika pişirin.
·
Fırından çıkınca, ilk sıcaklığının geçmesini
bekleyin ve üstlerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Afiyet olsun.