Elmalı Çörek Tarifi


Malzemeler:

Hamur malzemeleri:
·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt
·        1 çay bardağı (75 gr) toz şeker
·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) aktif kuru maya
·        5 su bardağı (520 gr) un
·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·        1 çay bardağı (100 gr) eritilmiş ılık tereyağı
İç malzemeleri:
·        3 adet büyük boy elma (rendelenmiş)
·        1 çay bardağı (80 gr) toz şeker
·        1 tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın
·        1 çay bardağı (60 gr) kuru üzüm
·        1 çay bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz içi
Üstü için:
·        1 yumurta sarısı
·        1 tatlı kaşığı süt
·        Biraz pudra şekeri

Hazırlanması:


İç harcının hazırlanması:
·        3 adet büyük boy elmanın kabuklarını soyup, rendeleyin. Tencereye koyup, 1 çay bardağı (80 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) toz tarçın ilave edip karıştırın.
·        Tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte, elmalar suyunu çekinceye kadar pişirin.
·        1 çay bardağı (60 gr) kuru üzüm ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
·        Son olarak 1 çay bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz içi ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
Hamurun hazırlanması:
·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süte, 1 çay bardağı (75 gr) toz şeker ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) aktif kuru maya ekleyip karıştırın. Karışımı 10 dakika bekletin.
·        Derin bir karıştırma kabına 5 su bardağı (520 gr) unu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Oda sıcaklığında bekletilmiş 2 adet yumurtayı çırpın ve havuzdaki mayalı karışıma ilave edin. 1 çay bardağı da (100 gr) eritilmiş ılık tereyağı ekleyin.
·        Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra bir süre de elinizle yoğurun.
·        Hamuru, tezgahın üzerine aktarın ve pürüzsüz ve esnek bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.
·        Hamuru kabın içine aktarıp, üzerini streç film ile kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine aktarın. Merdane ile yuvarlak, ince ve büyük bir hamur açın.
·        Bir çorba kasesinin kenarını kullanarak hamurunuzdan yuvarlak parçalar kesin. Kenarlardan artan hamurları toplayıp birleştirin ve tekrar açın.
Çöreklerin hazırlanması:
·        Hazırladığınız elmalı iç harcını, kestiğiniz yuvarlak hamur parçalarının üzerine paylaştırın (kenarlarda bir parmak kadar boşluk bırakın). Hamurların boş bıraktığınız 2 ucunu, 1 parmak kadar harcın üstüne katlayın. Katlamadığınız diğer uçtan tutup, hamuru rulo yapın ve birleşme yeri altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.
·        Keskin bir bıçakla, hamur rulolarının üstlerinde, paralel kesikler oluşturun.
·        1 yumurta sarısına, 1 tatlı kaşığı süt ilave edip çırpın ve çöreklerin üstlerine sürün.
·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarıncaya kadar,  25-30 dakika pişirin.
·        Fırından çıkınca, ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve üstlerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Afiyet olsun.