Zeytinyağlı Ekmek (Focaccia) Tarifi


Malzemeler:

·        6 su bardağı (630 gr) un
·        2 tatlı kaşığı (15 gr) tuz
·        1 paket (10 gr) kuru maya
·        2 su bardağı (400 ml) ılık su
·        2 tatlı kaşığı (10 gr) toz şeker
·        ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
Üstü için:
·        ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
·        2 yemek kaşığı (30 ml) su
·        Biraz kristal tuz
·        2 – 3 dal taze biberiye (ince kıyılmış)

Yapılışı:


·        Derin bir karıştırma kabına 6 su bardağı (630 gr) un ve 2 tatlı kaşığı (15 gr) tuzu birlikte eleyin.
·        2 su bardağı (400 ml) ılık suya,  1 paket (10 gr) aktif kuru maya ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) toz şeker ekleyip karıştırın. 10 dakika bekletin.
·        Tahta bir kaşıkla, elediğiniz un/tuz karışımının orta bölümünü havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı ilave edin. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra elinizle bir süre yoğurup, yapışkan bir hamur elde edin.
·        Hamuru, biraz un serpilen tezgah üzerine aktarın ve 8-10 dakika süre ile yoğurun.
·        Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış bir kabın içine aktarıp, üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·        Mutfak tezgahı üzerine biraz zeytinyağı döküp yayın. Mayalanıp hacim kazanan hamuru, yağlanmış tezgahın üzerine aktarın ve üstüne hafifçe bastırıp havasını alın. Kenarlarından tutup iki yana esnetin ve üst üste katlayın. Alt üst edin ve aynı işlemi, hamur elastiki bir form alana kadar birçok kez tekrarlayın.
·        Tekrar kabın içine koyup, üzerini streç film ile kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtüp, 30 dakika daha bekletin.
·        Bu arada 2-3 dal taze biberiyeyi saplarından ayırıp ince ince kıyın.
·        26 x 32 cm ölçülerinde bir fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. Hamuru tepsiye aktarın ve avuçlarınızın içleri ile bastırıp esneterek, hamurun tepsinin içini dolduracak biçimde yerleşmesini sağlayın.
·        Üzerini örtün ve 30 dakika daha bekletin.
·        ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı ile 2 yemek kaşığı (30 ml) suyu karıştırın.
·        Beklettiğiniz hamurun üzerine,  parmak uçlarınızla bastırıp delikler oluşturun ve hazırladığınız zeytinyağı/su karışımını delikleri dolduracak şekilde hamurun üzerine gezdirerek dökün.
·        Üzerine biraz kristal tuz ve kıydığınız biberiyeleri serpin.
·         Önceden 220 dereceye ısıtılan fırında 25-30 dakika pişirin.
·         İlk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve dilimleyip servis yapın.  

           Afiyet olsun.