Soğuk ve Sıcak Humus Tarifi


Malzemeler:

·        2 su bardağı (340 gr) nohut
·        10 su bardağı (2 litre) soğuk su  - (5 su bardağı nohutları ıslatmak için + 5 su bardağı da haşlamak için)
·        3 tatlı kaşığı (15 gr) karbonat
·        1 çay bardağı (80 gr) tahin
·        4-5 diş sarımsak
·        1 tatlı kaşığı tuz
·        1  tatlı kaşığı (5 gr) kimyon
·        2,5 yemek kaşığı limon suyu
·        5 yemek kaşığı (55 ml)zeytinyağı
·        3 yemek kaşığı sıcak su

Üstü için:
·        Soğuk humus yapımında: Kırmızı pul biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
·         Sıcak humus yapımında: Kırmızı pul biber, 2 yemek kaşığı tereyağı, tercihe bağlı olarak 5-6 dilim pastırma

Hazırlanması:




·        Bir kaba 2 su bardağı (340 gr) nohut, 5 su bardağı (1 litre) soğuk su ve 1/2 tatlı kaşığı (2,5 gr) karbonat koyun ve bir gece bekletin. Sonra suyunu süzüp, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yayın. Üzerlerine 2 tatlı kaşığı (10 gr) karbonat serpin ve harmanlayın. 200 dereceye ısıtılan fırında 10 dakika pişirin. Bu işlemler, nohutların yıkanması sırasında kabuklarının kolay soyulmasını sağlamak için yapılır.
·        Fırından çıkan nohutları bir süzgece aktarın ve akan suyun altında, parmaklarınızla ovuşturarak kabuklarını soyun. Pürüzsüz ve daha lezzetli bir humus yapmak için nohutların kabukları mutlaka temizlenmiş olmalıdır.
·        Temizlenen nohutları bir pişirme kabına koyun ve üzerine ½ tatlı kaşığı (2,5 gr) karbonat ile 5 su bardağı (1 litre) soğuk su ilave edip orta ateşte kaynatın. Kaynama esnasında delikli bir kepçe ile kalan nohut kabukları ve oluşan köpüğü temizleyin. 4-5 diş sarımsak ekleyin ve nohutlar iyice yumuşayana kadar pişirin.
·        Pişen nohutları süzün ve blender'a aktarın. 1 çay bardağı (80 gr) tahin, 1 tatlı kaşığı tuz, 1  tatlı kaşığı kimyon ve 2,5 yemek kaşığı limon suyu ilave edip püre haline getirin. Hazırlanan püreye 5 yemek kaşığı kadar (55 ml)zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı sıcak su ekleyip biraz daha karıştırın.
·        Soğuk humus: üzerine kırmızı pul biber serpin ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip servis yapın.
·        Sıcak humus: üzerine kırmızı pul biber serpin ve 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin. Tercihe bağlı olarak 5-6 dilim pastırma da ilave edebilirsiniz. 200 dereceye ısıtılan fırında 3-4 dakika ısıtıp servis yapın.

Afiyet olsun.