Malzemeler:
·
2 su bardağı (340 gr) nohut
·
10 su bardağı (2 litre) soğuk su - (5 su bardağı nohutları ıslatmak için + 5 su
bardağı da haşlamak için)
·
3 tatlı kaşığı (15 gr) karbonat
·
1 çay bardağı (80 gr) tahin
· 4-5 diş sarımsak
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
1 tatlı
kaşığı (5 gr) kimyon
·
2,5 yemek kaşığı limon suyu
·
5 yemek kaşığı (55 ml)zeytinyağı
·
3 yemek kaşığı sıcak su
Üstü için:
·
Soğuk humus yapımında: Kırmızı pul biber, 1
yemek kaşığı zeytinyağı,
·
Sıcak humus yapımında: Kırmızı pul biber, 2
yemek kaşığı tereyağı, tercihe bağlı olarak 5-6 dilim pastırma
Hazırlanması:
·
Bir kaba 2 su bardağı (340 gr) nohut, 5 su
bardağı (1 litre) soğuk su ve 1/2 tatlı kaşığı (2,5 gr) karbonat koyun ve bir
gece bekletin. Sonra suyunu süzüp, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine
yayın. Üzerlerine 2 tatlı kaşığı (10 gr) karbonat serpin ve harmanlayın. 200
dereceye ısıtılan fırında 10 dakika pişirin. Bu işlemler, nohutların yıkanması
sırasında kabuklarının kolay soyulmasını sağlamak için yapılır.
·
Fırından
çıkan nohutları bir süzgece aktarın ve akan suyun altında, parmaklarınızla ovuşturarak
kabuklarını soyun. Pürüzsüz ve daha lezzetli bir humus yapmak için nohutların
kabukları mutlaka temizlenmiş olmalıdır.
·
Temizlenen
nohutları bir pişirme kabına koyun ve üzerine ½ tatlı kaşığı (2,5 gr) karbonat
ile 5 su bardağı (1 litre) soğuk su ilave edip orta ateşte kaynatın. Kaynama
esnasında delikli bir kepçe ile kalan nohut kabukları ve oluşan köpüğü
temizleyin. 4-5 diş sarımsak ekleyin ve nohutlar iyice yumuşayana kadar pişirin.
·
Pişen
nohutları süzün ve blender'a aktarın. 1 çay bardağı (80 gr) tahin, 1
tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kimyon
ve 2,5 yemek kaşığı limon suyu ilave edip püre haline getirin. Hazırlanan püreye 5 yemek
kaşığı kadar (55 ml)zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı sıcak su ekleyip biraz daha
karıştırın.
·
Soğuk humus: üzerine kırmızı pul biber serpin ve
1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip servis yapın.
·
Sıcak humus: üzerine kırmızı pul biber serpin ve
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin. Tercihe bağlı olarak 5-6 dilim
pastırma da ilave edebilirsiniz. 200 dereceye ısıtılan fırında 3-4 dakika
ısıtıp servis yapın.