Malzemeler:
·
Zeytinyağı (3 yemek kaşığı soğanları kavurmak
için) + (3 yemek kaşığı borcamı yağlamak ve üzerine sürmek için)
·
2 adet kuru soğan (biri minik küpler halinde doğranmış,
diğeri rendelenmiş
·
450 gr az yağlı dana kıyma
·
Tuz
·
Karabiber
·
1 su bardağı (90 gr) ceviz içi (iri dövülmüş)
·
6 adet orta boy patates (800 gr) (haşlanmış)
·
1,5 su bardağı (255 gr) köftelik ince bulgur
·
1 + ¼ su
bardağı (250 ml) ılık su
·
1 yemek kaşığı biber salçası
·
1 tatlı kaşığı kuru nane
·
1 çay kaşığı toz tarçın
·
½ demet
maydanoz (ince kıyılmış)
·
1 adet yumurta
·
1 su bardağı (120 gr) un
Hazırlanması:
·
Isıtılan tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun
ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet kuru soğanı orta ateşte kavurun.
·
Soğanlar yumuşayınca, 450 gr az yağlı dana kıyma ilave edip
kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu çekip, kahverengine dönüşene kadar 7-8
dakika kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika daha kavurup ocaktan
alın.
·
Ocaktan aldığınız kıymayı bir kaba aktarın ve
biraz soğuyunca, 1 su bardağı (90 gr) ceviz içi ekleyip karıştırın.
·
6 adet orta boy (800 gr) haşlanmış patatesi ezip
püre haline getirin.
·
Derin bir karıştırma kabına, 1,5 su bardağı (255
gr) köftelik ince bulgur koyun ve üzerine 1 + ¼ su bardağı (250 ml) ılık su dökün. Kabın
üzerini streç film ile kapatıp kabarması için 10 dakika kadar bekletin.
·
Kabaran bulgura, ezdiğiniz patatesleri, 1 yemek
kaşığı biber salçası, karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı
toz tarçın, rendelenmiş 1 adet kuru soğan, ince kıyılmış ½ demet maydanoz, 1 adet yumurta ve 1 su bardağı
(120 gr) un ekleyin. Elinizle mıncıklayıp yoğurarak, malzemelerin özdeş hale
gelmesini ve karışımın macun kıvamı almasını sağlayın (çok yumuşak olmasın). Yoğurma
işlemini yaparken, elinizi sık sık ıslatmanız size kolaylık sağlayacaktır.
·
Dikdörtgen bir borcamı yağlayın ve yoğurduğunuz
bulgurlu karışımın yarısını tabanına yayın. Elinizle bastırıp sıkışmasını ve düzgün
bir katman oluşturmasını sağlayın. Kavurduğunuz kıyma/ceviz karışımını üzerine
yayıp düzeltin.
·
Bulgurlu karışımın kalan yarısından parçalar
koparın, avucunuzda bastırarak inceltin ve kıymalı karışımın üzerine yama yapar
gibi döşeyin. Elinizle düzeltin ve kıymaların üzerini tamamen örten düzgün bir
bulgur katmanı oluşmasını sağlayın. Bu işlemi yaparken de elinizi sık sık
ıslatmanız, daha rahat şekillendirmenize yardımcı olacaktır.
·
Üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı sürün ve
bir bıçakla, dikdörtgen dilimler halinde kesin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üzeri
kızarana kadar, 60-70 dakika pişirip
servis yapın.
Afiyet olsun.