Patatesli Sini Köfte Tarifi – Fırında, içli köfte tadında köfte yapılışı


Malzemeler:

·        Zeytinyağı (3 yemek kaşığı soğanları kavurmak için) + (3 yemek kaşığı borcamı yağlamak ve üzerine sürmek için)
·        2 adet kuru soğan (biri minik küpler halinde doğranmış, diğeri rendelenmiş
·        450 gr az yağlı dana kıyma
·        Tuz
·        Karabiber
·        1 su bardağı (90 gr) ceviz içi (iri dövülmüş)
·        6 adet orta boy patates (800 gr) (haşlanmış)
·        1,5 su bardağı (255 gr) köftelik ince bulgur
·        1 + ¼  su bardağı (250 ml) ılık su
·        1 yemek kaşığı biber salçası
·        1 tatlı kaşığı kuru nane
·        1 çay kaşığı toz tarçın
·        ½  demet maydanoz (ince kıyılmış)
·        1 adet yumurta
·        1 su bardağı (120 gr) un

Hazırlanması:


·        Isıtılan tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet kuru soğanı orta ateşte kavurun.
·        Soğanlar yumuşayınca,  450 gr az yağlı dana kıyma ilave edip kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu çekip, kahverengine dönüşene kadar 7-8 dakika kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alın.
·        Ocaktan aldığınız kıymayı bir kaba aktarın ve biraz soğuyunca, 1 su bardağı (90 gr) ceviz içi ekleyip karıştırın.
·        6 adet orta boy (800 gr) haşlanmış patatesi ezip püre haline getirin.
·        Derin bir karıştırma kabına, 1,5 su bardağı (255 gr) köftelik ince bulgur koyun ve üzerine 1 + ¼  su bardağı (250 ml) ılık su dökün. Kabın üzerini streç film ile kapatıp kabarması için 10 dakika kadar bekletin.
·        Kabaran bulgura, ezdiğiniz patatesleri, 1 yemek kaşığı biber salçası, karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı toz tarçın, rendelenmiş 1 adet kuru soğan, ince kıyılmış ½  demet maydanoz, 1 adet yumurta ve 1 su bardağı (120 gr) un ekleyin. Elinizle mıncıklayıp yoğurarak, malzemelerin özdeş hale gelmesini ve karışımın macun kıvamı almasını sağlayın (çok yumuşak olmasın). Yoğurma işlemini yaparken, elinizi sık sık ıslatmanız size kolaylık sağlayacaktır.
·        Dikdörtgen bir borcamı yağlayın ve yoğurduğunuz bulgurlu karışımın yarısını tabanına yayın. Elinizle bastırıp sıkışmasını ve düzgün bir katman oluşturmasını sağlayın. Kavurduğunuz kıyma/ceviz karışımını üzerine yayıp düzeltin.
·        Bulgurlu karışımın kalan yarısından parçalar koparın, avucunuzda bastırarak inceltin ve kıymalı karışımın üzerine yama yapar gibi döşeyin. Elinizle düzeltin ve kıymaların üzerini tamamen örten düzgün bir bulgur katmanı oluşmasını sağlayın. Bu işlemi yaparken de elinizi sık sık ıslatmanız, daha rahat şekillendirmenize yardımcı olacaktır.
·        Üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı sürün ve bir bıçakla, dikdörtgen dilimler halinde kesin.
·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üzeri kızarana kadar,  60-70 dakika pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.