Malzemeler:
Hamur
malzemeleri:
·
½ çay bardağı (50 ml) süt kreması
·
1 çay bardağı (110 ml) süt
·
¾ paket (7 gr) instant kuru maya
·
2 su bardağı (245 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 dolu yemek kaşığı (20 gr) toz şeker
·
1,5 yemek kaşığı (20 gr) eritilmiş tereyağı
(ılık)
·
2 adet yumurta sarısı
İç
malzemeleri:
·
2 adet orta boy patates
·
1 adet kuru soğan
·
2 yemek kaşığı (30 ml) zeytinyağı
·
3-4 dal maydanoz (ince kıyılmış)
·
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hazırlanması:
·
Pişirme kabına ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması
ve 1 çay bardağı (110 ml) süt koyun ve ılık hale gelene kadar ısıtın
(kaynatmayın). Karıştırma kabına aktarın ve ¾ paket (7 gr) instant kuru maya
ekleyip karıştırın. 10 dakika beklemeye alın.
·
Derin bir karıştırma kabına 2 su bardağı (245
gr) unu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu eleyin ve 1 dolu yemek kaşığı (20 gr) toz
şeker ilave edip karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın. Beklettiğiniz mayalı
karışıma, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) eritilmiş ılık tereyağını ve 1 yumurta
sarısını ekleyip çırpın ve un havuzuna aktarın. Kenarlardaki unlu karışımı,
ortadaki sıvı karışıma yavaş ekleyip bir kaşıkla karıştırın. Hamur toparlanıp
kıvamını alana kadar eliniz ile yoğurun. Tezgaha un serpin ve hamurunuzu, ele
yapışmayan yumuşak bir form alana kadar tezgah üzerinde yoğurun. Bir kaba
aktarın ve hamurun üzerini sıvı yağ ile biraz yağlayın. Kabın üzerini örtün ve
1 saat mayalanmaya bırakın. Hamurun mayalanmasını beklerken iç malzemeleri
hazırlamaya başlayın.
·
Kabukları soyulmuş 2 adet orta boy patatesi
haşlayın ve ezip püre haline getirin.
·
Minik küpler halinde doğranmış 1 adet soğanı, 2
yemek kaşığı zeytinyağı koyduğunuz tavada kavurun. Püre haline getirdiğiniz
patateslere ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve 3-4 dal
ince kıyılmış maydanozu da ekleyin ve soğumaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgah üzerine
alın ve bir süre daha yoğurun. 10 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı
yuvarlayarak beze haline getirin. Bezeleri merdane yardımıyla ince ve yuvarlak
hamurlar şeklinde açın. Ortasına iç malzemeyi yerleştirin ve hamuru 2
kenarından yukarı doğru kaldırıp, parmaklarınızla bastırarak kenarlarını
yapıştırın. “D” harfi görünümü alan hamurların, yapıştırdığınız kenarlarını
büzgü şeklinde kıvırın ve birleşme yeri alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı serilen
fırın tepsisine yerleştirin. Tepsini üzerini streç film ile örtüp, 20 dakika
daha bekletin.
·
1 yemek kaşığı süt kreması ile 1 yumurtanın
sarısını çırpın ve üstlerine sürün.
·
Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 15 dakika
kadar pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.