Patatesli Puf Poğaça Tarifi


Malzemeler:

Hamur malzemeleri:

·        ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması
·        1 çay bardağı (110 ml) süt
·        ¾ paket (7 gr) instant kuru maya
·        2 su bardağı (245 gr) un
·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·        1 dolu yemek kaşığı (20 gr) toz şeker
·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) eritilmiş tereyağı (ılık)
·        2 adet yumurta sarısı

İç malzemeleri:

·        2 adet orta boy patates
·        1 adet kuru soğan
·        2 yemek kaşığı (30 ml) zeytinyağı
·        3-4 dal maydanoz (ince kıyılmış)
·        Tuz, karabiber, kırmızı pul biber


Hazırlanması:




·        Pişirme kabına ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması ve 1 çay bardağı (110 ml) süt koyun ve ılık hale gelene kadar ısıtın (kaynatmayın). Karıştırma kabına aktarın ve ¾ paket (7 gr) instant kuru maya ekleyip karıştırın. 10 dakika beklemeye alın.
·        Derin bir karıştırma kabına 2 su bardağı (245 gr) unu, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu eleyin ve 1 dolu yemek kaşığı (20 gr) toz şeker ilave edip karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın. Beklettiğiniz mayalı karışıma, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) eritilmiş ılık tereyağını ve 1 yumurta sarısını ekleyip çırpın ve un havuzuna aktarın. Kenarlardaki unlu karışımı, ortadaki sıvı karışıma yavaş ekleyip bir kaşıkla karıştırın. Hamur toparlanıp kıvamını alana kadar eliniz ile yoğurun. Tezgaha un serpin ve hamurunuzu, ele yapışmayan yumuşak bir form alana kadar tezgah üzerinde yoğurun. Bir kaba aktarın ve hamurun üzerini sıvı yağ ile biraz yağlayın. Kabın üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamurun mayalanmasını beklerken iç malzemeleri hazırlamaya başlayın.
·        Kabukları soyulmuş 2 adet orta boy patatesi haşlayın ve ezip püre haline getirin.
·        Minik küpler halinde doğranmış 1 adet soğanı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğunuz tavada kavurun. Püre haline getirdiğiniz patateslere ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve 3-4 dal ince kıyılmış maydanozu da ekleyin ve soğumaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgah üzerine alın ve bir süre daha yoğurun. 10 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı yuvarlayarak beze haline getirin. Bezeleri merdane yardımıyla ince ve yuvarlak hamurlar şeklinde açın. Ortasına iç malzemeyi yerleştirin ve hamuru 2 kenarından yukarı doğru kaldırıp, parmaklarınızla bastırarak kenarlarını yapıştırın. “D” harfi görünümü alan hamurların, yapıştırdığınız kenarlarını büzgü şeklinde kıvırın ve birleşme yeri alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Tepsini üzerini streç film ile örtüp, 20 dakika daha bekletin.
·        1 yemek kaşığı süt kreması ile 1 yumurtanın sarısını çırpın ve üstlerine sürün.  
·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 15 dakika kadar pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.