Pastane tipi Ramazan Pidesi Tarifi


Bildiğiniz gibi Ramazan ayında 2 farklı tip Ramazan pidesi hazırlanmaktadır. Birincisi, genellikle ekmek fırınları tarafından üretilen ve yumurtalı ya da yumurtasız, bazen de susamlı olarak hazırlanan pide türüdür ki, genellikle yaygın olarak tüketilen pide türü budur. Diğeri ise pastaneler tarafından, yine Ramazan ayında imal edilen ve diğer pideye nazaran daha kabarık ve sandviç tadına benzeyen bir tadı olan Pastane tipi Ramazan pidesidir. Burada sizlerle tarifini paylaştığım Ramazan pidesi, pastane tipi Ramazan pidesidir. 

Malzemeler:

Hamur için:
·        1 su bardağı (200 ml) ılık süt
·        1 su bardağı (200 ml) ılık su
·        1 paket (10 gr) aktif kuru maya
·        1 yumurtanın akı
·        ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
·        5 su bardağı (580 gr) un
·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker
·        Tepsiye serpmek için biraz galeta unu
Üstü için:
·        1 yumurtanın sarısı
·        1 çay kaşığı zeytinyağı
·        1 tatlı kaşığı süt kreması
·        Susam ve çörek otu

Hazırlanması:


·        Bir kabın içine 1 su bardağı (200 ml) ılık süt, 1 su bardağı (200 ml) ılık su, 1 paket (10 gr) aktif kuru maya koyup karıştırın ve 10 dakika bekletin.
·        1 yumurtanın akını ve ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağını ilave edin.
·        Derin bir karıştırma kabına 5 su bardağı (580 gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu birlikte eleyin. 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker ilave edip karıştırın. Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde açın ve mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra elinizle bir süre yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.
·        Tezgaha ve hamurun üzerine biraz un serpin ve elastiki ve pürüzsüz bir form alıncaya kadar hamuru yoğurun.
·        Hamuru kabın içine aktarıp, üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın üzerine aktarın, havasını alıp, biraz daha yoğurun. 2 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirin.
·        Pişirme kağıdı serilen fırın tepsilerine biraz galeta unu serpin. Bezeleri yerleştirip üstlerini mutfak havlusu ile örtün ve yarım saat bekletin.
·      Zeytinyağı ile ellerinizi hafifçe yağlayın ve avuçlarınızın içi ile hamurun üzerine hafifçe bastırıp, dışa doğru esneterek hamurlarınızı açın.
·       Parmak uçlarınızla bastırarak hamurun üzerinde, kenara 2 parmak yakınlıkta bir çember deseni oluşturun. Yine aynı şekilde, parmak uçlarınızla bastırıp, çemberin içinde de küçük kareler şeklinde desenler oluşturun.
·        1 yumurtanın sarısına, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı süt kreması ekleyip karıştırın. Bir fırça ile hamurların üstlerine sürün ve biraz susam ve çörek otu serpin.
·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 20-25 dakika pişirin.
           Afiyet olsun.