MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
·
1 su bardağı (200 ml) ılık su
·
1/2 paket (5 gr) aktif kuru maya
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
·
3 su bardağı (310 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (15 gr) yoğurt
·
1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı
·
Tepsiye serpmek için: biraz galeta unu
İç malzemeleri:
·
350 gr dana kıyma (orta yağlı)
·
1 adet orta boy kuru soğan (minik küpler halinde
doğranmış)
·
1 adet büyük boy domates (minik küpler halinde
doğranmış)
·
2 adet yeşilbiber (küçük doğranmış)
·
¼ demet maydanoz (ince doğranmış)
·
1 tatlı kaşığı domates salçası
·
1 çay kaşığı karabiber
·
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı
·
½ çay bardağı (50 ml) su
Üstü için:
·
1 yumurta sarısı
·
1 tatlı kaşığı yoğurt
·
1 tatlı kaşığı su
·
1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı
HAZIRLANMASI:
İç
harcının hazırlanması:
·
Bir karıştırma kabına, orta yağlı 350 gr dana
kıyma, minik küpler halinde doğranmış orta boy 1 adet kuru soğan, yine minik küpler halinde doğranmış büyük boy 1
adet domates, minik doğranmış 2 adet yeşilbiber, ¼ demet ince kıyılmış maydanoz, 1 tatlı
kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı
tuz, 1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı ve ½ çay bardağı (50 ml) su koyun ve
elinizle iyice yoğurun.
Hamurun
hazırlanması:
·
1 su bardağı (200 ml) ılık suya, ½ paket
(5 gr) aktif kuru maya ekleyip karıştırın. 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
ilave edin ve karışımı 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına yaklaşık 3 su
bardağı (310 gr) un ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını
havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. 1 yemek
kaşığı (15 ml) zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı (15 gr) yoğurt ekleyin. Tahta bir
kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek
karıştırın. Daha sonra bir süre de elinizle yoğurarak, yapışkan bir hamur elde
edin.
·
Hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine
aktarın ve pürüzsüz ve esnek bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.
·
Hamuru kabın içine aktarıp, üzerini streç film
ile kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamurun üzerine, parmaklarımızla
hafifçe bastırıp esneterek havasını alın ve biraz daha yoğurun. Kabın içini biraz
zeytinyağı ile yağlayın ve hamuru tekrar kabın içine aktarın. Üzerine de biraz
sıvıyağ sürün. Kabın üzerini örtüp 30 dakika daha mayalanmaya bırakın.
·
Süre sonunda hamurun havasını alıp, 6 eşit
parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp bezeler haline getirin. Kurumamaları
için üstlerini örtün.
·
Merdane ile bezelerin her birinden, fırın tepsinizin
boyutuna uygun, ince uzun, oval hamurlar açın.
Pidelerin
hazırlanması:
·
Hazırladığınız iç harcını hamurların üzerine,
kenarlardan bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde paylaştırıp yayın. Boş
bırakılan kenarları içe doğru kıvırın ve hamurun baş kısımlarını
parmaklarınızla bastırıp yapıştırın. İki ucunda hafifçe çekip tepsi boyutunda
uzatın.
·
Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve biraz
galeta unu serpin. Hamurları tepsiye yerleştirin ve üstlerini örtüp, 20 dakika
daha bekletin.
·
Bir fırça ile kenarlarına 1 yumurta sarısı, 1
tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı su karışımını sürün.
·
Önceden 220 dereceye ısıtılan fırında 20-25
dakika pişirin. Fırından çıkınca kenarlarına tereyağı sürüp servis yapın.
Afiyet olsun.