Klasik Ramazan Pidesi Tarifi

 

Malzemeler:

·        2 su bardağı (400 ml) ılık su
·        1 paket (10 gr) kuru maya
·        4,5 su bardağı (500 gr) un
·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·        Üstü için: 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı yoğurt  ve (tercihe bağlı olarak: susam, çörekotu)
·        Tepsiye serpmek için: Biraz galeta unu

Yapılışı:


·        2 su bardağı (400 ml) ılık suya,  1 paket (10 gr) aktif kuru maya ekleyip karıştırın. 10 dakika bekletin.
·        Derin bir karıştırma kabına 4,5 su bardağı (500 gr) un  ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu birlikte eleyin.
·        Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra elinizle bir süre yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.
·        Hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine aktarın. Kenarlarından tutup çekiştirerek esnetin ve kenarları üst üste katlayıp, toparlayın. Kaldırıp tezgaha vurun ve toparlayıp tekrar katlayın. Katlama ve tezgaha vurma işlemine, hamur elastikiyet kazanıp pürüzsüz hale gelene kadar,  en az 5-6 dakika süre ile devam edin.
·        Formunu alan hamuru kabın içine aktarıp, üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın üzerine aktarın, hafifçe bastırıp havasını alıp, biraz daha yoğurun. 2 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirin.
·        Pişirme kağıdı üzerine biraz galeta unu serpin. Bezeleri yerleştirip üstlerini mutfak havlusu ile örtün ve yarım saat bekletin.
·        Avuçlarınızın içi ile hamurun üzerine hafifçe bastırıp, dışa doğru esneterek hamurlarınızı açın.
·        Parmak uçlarınızla bastırarak hamurun üzerinde, kenara 2 parmak yakınlıkta bir çember deseni oluşturun. Yine aynı şekilde, parmak uçlarınızla bastırıp, çemberin içinde de küçük kare desenler oluşturun.
·        1 yumurtanın sarısına, 2 yemek kaşığı yoğurt ekleyip karıştırın. Bir fırça ile hamurların üstlerine sürün ve biraz susam ve çörek otu serpin.
·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.