Malzemeler:
·
2 su bardağı (400 ml) ılık su
·
1 paket (10 gr) kuru maya
·
4,5 su bardağı (500 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·
Üstü için: 1 yumurta sarısı, 2
yemek kaşığı yoğurt ve (tercihe bağlı
olarak: susam, çörekotu)
·
Tepsiye serpmek için: Biraz
galeta unu
Yapılışı:
·
2 su bardağı (400 ml) ılık suya, 1 paket (10 gr) aktif kuru maya ekleyip
karıştırın. 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 4,5 su bardağı (500
gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu
birlikte eleyin.
·
Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde
açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek
karıştırın. Daha sonra elinizle bir süre yoğurarak, yapışkan bir hamur elde
edin.
·
Hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine
aktarın. Kenarlarından tutup çekiştirerek esnetin ve kenarları üst üste
katlayıp, toparlayın. Kaldırıp tezgaha vurun ve toparlayıp tekrar katlayın.
Katlama ve tezgaha vurma işlemine, hamur elastikiyet kazanıp pürüzsüz hale
gelene kadar, en az 5-6 dakika süre ile
devam edin.
·
Formunu alan hamuru kabın içine aktarıp, üzerini
streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya
bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın üzerine
aktarın, hafifçe bastırıp havasını alıp, biraz daha yoğurun. 2 eşit parçaya
bölün ve her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirin.
·
Pişirme kağıdı üzerine biraz galeta unu serpin.
Bezeleri yerleştirip üstlerini mutfak havlusu ile örtün ve yarım saat bekletin.
·
Avuçlarınızın içi ile hamurun
üzerine hafifçe bastırıp, dışa doğru esneterek hamurlarınızı açın.
·
Parmak uçlarınızla bastırarak hamurun üzerinde,
kenara 2 parmak yakınlıkta bir çember deseni oluşturun. Yine aynı şekilde,
parmak uçlarınızla bastırıp, çemberin içinde de küçük kare desenler oluşturun.
·
1 yumurtanın sarısına, 2 yemek kaşığı yoğurt
ekleyip karıştırın. Bir fırça ile hamurların üstlerine sürün ve biraz susam ve
çörek otu serpin.
·
Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 20 dakika kadar
pişirin.
Afiyet olsun.