Bazlama Tarifi – Balon gibi kabaran, yumuşacık bazlama


Malzemeler:

·        2 su bardağı (380 ml) ılık su
·        1 paket (10 gr) aktif kuru maya
·        5 su bardağı (550 gr) un
·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz

Hazırlanması:


·        2 su bardağı (380 ml) ılık suya,  1 paket (10 gr) aktif kuru maya ekleyip karıştırın. 10 dakika bekletin.
·        Derin bir karıştırma kabına 5 su bardağı (550 gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu birlikte eleyin.
·        Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşık ile, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra elinizle bir süre yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.
·        Hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine aktarın. Kenarlarından tutup çekiştirerek esnetin ve kenarları üst üste katlayıp, toparlayın. Kaldırıp tezgaha vurun ve toparlayıp tekrar katlayın. Katlama ve tezgaha vurma işlemine, hamur elastikiyet kazanıp pürüzsüz hale gelene kadar,  5-6 dakika süre ile devam edin. Hamurun yumuşaklığını kaybetmemesi için, asla ezerek yoğurma işlemi yapmayın.
·        Formunu alan hamuru kabın içine aktarıp, üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamurun üzerine, parmaklarımızla hafifçe bastırıp esneterek havasını alın. Rulo şeklinde katlayarak somun şekli verin ve 6 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp beze topları haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini örtün.
·        Her bir bezeyi, merdane ile 20 cm çapında yuvarlak hamurlar şeklinde açın ve üstlerini örtüp, 20 dakika daha bekletin.
·        Orta ateşte ısıtacağınız bir tavada, hamurları alt üst çevirerek pişirip servis yapın.

               Afiyet olsun.