Malzemeler:
·
2 su bardağı (380 ml) ılık su
·
1 paket (10 gr) aktif kuru maya
·
5 su bardağı (550 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
Hazırlanması:
·
2 su bardağı (380 ml) ılık suya, 1 paket (10 gr) aktif kuru maya ekleyip
karıştırın. 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 5 su bardağı (550
gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde
açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşık ile, kenar
kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın.
Daha sonra elinizle bir süre yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.
·
Hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine
aktarın. Kenarlarından tutup çekiştirerek esnetin ve kenarları üst üste katlayıp,
toparlayın. Kaldırıp tezgaha vurun ve toparlayıp tekrar katlayın. Katlama ve
tezgaha vurma işlemine, hamur elastikiyet kazanıp pürüzsüz hale gelene kadar, 5-6 dakika süre ile devam edin. Hamurun
yumuşaklığını kaybetmemesi için, asla ezerek yoğurma işlemi yapmayın.
·
Formunu alan hamuru kabın içine aktarıp, üzerini
streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat
mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamurun üzerine, parmaklarımızla
hafifçe bastırıp esneterek havasını alın. Rulo şeklinde katlayarak somun şekli
verin ve 6 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp beze
topları haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini örtün.
·
Her bir bezeyi, merdane ile 20 cm çapında
yuvarlak hamurlar şeklinde açın ve üstlerini örtüp, 20 dakika daha bekletin.
·
Orta ateşte ısıtacağınız bir tavada, hamurları
alt üst çevirerek pişirip servis yapın.
Afiyet olsun.