Sütlü Ekmek Tarifi - Ekmeğinizi evde kendiniz yapın


Malzemeler:

·        4/5 su bardağı (158 ml) ılık süt
·        4/5 su bardağı (158 ml) ılık su
·        1 paket (10 gr) aktif kuru maya
·        4,5 su bardağı (515 gr) un
·        1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuz
·        1,5 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker
·        4 yemek kaşığı (60 gr) eritilmiş ılık tereyağı

Hazırlanması:



·        4/5 su bardağı (158 ml) ılık sütü ve 4/5 su bardağı (158 ml) ılık suyu bir kaba koyun. 1 paket (10 gr) aktif kuru maya ekleyin ve karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kapatın ve 10 dakika bekletin.
·        Derin bir karıştırma kabına 4,5 su bardağı (515 gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuzu birlikte eleyin. 1,5 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker ilave edip karıştırın. Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde açın ve mayalı karışımı bu boşluğa döküp, 4 yemek kaşığı da (60 gr) eritilmiş ılık tereyağı ilave edin. Kenar kısımlardaki  unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra elinizle hamuru bir süre yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.
·        Hamuru tezgahın üzerine aktarın. Parmak uçlarınızla bastırıp esneterek biraz inceltin. Kenarlarından tutup çekiştirerek esnetin ve birkaç kez üst üste katlayıp, avuçlarınızla top şekli verin. Kabın içine aktarıp, üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu ile örtün. 1 saat mayalanmaya bırakın.
·        Mayalanıp hacim kazanan hamurun havasını almak için, tekrar tezgahın üzerine alın. Yukarıda belirtilen açma, esnetme, katlama ve toparlama işlemlerini hamura tekrar uygulayın. Yeniden kabın içine koyun. İkinci kez 1 saat süre ile beklemeye almadan önce, hamurun üzerine biraz sıvı yağ sürün ve yine kabın üzerini örtün.
·        2 kez mayalama işlemi sonunda hamuru, elenmiş un serpilen tezgaha aktarın. Yine açma, esnetme ve katlama işlemleri sonrasında, top şekli vereceğiniz hamuru ortadan 2 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı beze topları haline getirin.
·        Tezgahın üzerine pamuklu bir bez serin ve üzerine un serpin. Hamurlarınızı, aralıklı olarak bezin üzerine aktarın ve üstlerine de biraz un serpin. Üzerini örtüp, 20 dakika tepsi mayası için beklemeye alın.
·        Süre sonunda hamurları, pişirme kağıdı yerleştireceğiniz bir fırın tepsisine aktarın. Bir bıçakla üstlerinde birer kesik oluşturun (çok derin olmasın). Üstlerine su püskürtün.
·        200 derecede ön ısıtma yapacağınız fırında 20 - 25 dakika kadar pişirin. Üstleri kızarıp, alt kısımlarının da piştiğinden emin olunca fırından alın ve fırın teli üzerinde soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.