Katmer Poğaça Tarifi


MALZEMELER

Hamur malzemeleri:

·        (16 adet katmer poğaça için)
·        3 su bardağı (335 g) un
·        ½ çay bardağı (50 ml) ılık su
·        ½ paket (6 g) instant kuru maya
·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·        1,5 tatlı kaşığı (8 g) toz şeker
·        ½ tatlı kaşığı (3 g) tuz
·        1 adet yumurta (akı hamur için, sarısı üzerine sürmek için)
·        1 çay bardağı (75 ml) zeytinyağı
·        6 yemek kaşığı (100 g) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış

İç malzemeleri:

·        1 adet patates (kabuğu soyulmuş, haşlanmış ve ezilmiş)
·        100 g beyaz peynir (ezilmiş)
·        6-7 dal ince kıyılmış maydanoz
·        Kırmızı pul biber, karabiber ve tuz


YAPILIŞI





·        Öncelikle 3 su bardağı (335 g) unu bir kaba eleyin.
·        ½ paket (6 g) instant kuru mayayı karıştırma kabına koyun ve ½ çay bardağı (50 ml) ılık su ilave edip eritin.
·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1,5 tatlı kaşığı (8 g) toz şeker
·        ½ tatlı kaşığı (3 g) tuz ve 1 adet yumurtanın akını ekleyip, şeker eriyene kadar karıştırın.
·        1 çay bardağı (75 ml) zeytinyağını da ilave ettikten sonra, elediğiniz unu, karışıma kısım kısım ekleyip karıştırın.
·        Oluşan hamuru biraz yoğurun ve kabın üzerini bir mutfak havlusu ile örtüp, oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu arada iç malzemeleri hazırlamaya başlayın.
·        1 adet kabuğu soyulmuş, haşlanmış ve ezilmiş patatesi, 100 g ezilmiş beyaz peyniri, 6-7 dal ince kıyılmış maydanozu, tercihe bağlı olarak, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu bir kaba koyup karıştırın.
·        Tezgaha biraz un serpin ve mayalanıp hacim kazanan hamuru, biraz yoğurup somun şekli verin. Hamuru 6 eşit parçaya bölün ve yuvarlayıp bezeler haline getirin.
·        Her bir bezeyi, merdane ya da oklava ile tabak büyüklüğünde açın. Üstlerine, ince bir tabaka halinde tereyağı sürüp, üst üste yerleştirin. En üste yerleştirilen son parçaya yağ sürmeyin. Kenarlarını elinizle düzeltip, eşit boyda olmalarını sağlayın.
·        Tezgaha tekrar un serpin ve hazırlanan hamurlardan, tepsi büyüklüğünde, ince bir hamur açın.
·        Açtığınız hamurun kenarlarından merkeze doğru, birbirine eşit 16 adet üçgen parça kesin. Hamuru önce dörde, her bir parçayı da tekrar dörde keserek 16 parçayı elde edebilirsiniz.
·        Hazırladığınız iç malzemeyi, parçaların dış (geniş) kenarlarına eşit olarak paylaştırın ve parçaları dış kenardan merkeze doğru sarın (sigara böreği sarar gibi).
·        Poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.
·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirip servis yapın.

Afiyet olsun