MALZEMELER
·
Kelepçeli kek kalıbı (26 cm)
Tabanı
için:
·
2 paket (260 gr) burçak bisküvi
·
1 su bardağı (80 gr) ceviz içi (iri dövülmüş)
·
1 dolu yemek kaşığı (20 gr) toz şeker
·
100 gr tereyağı
Balkabağı
püresi için:
·
450 gr balkabağı (kabukları soyulmuş,
çekirdekleri temizlenmiş ve dilimlenmiş)
·
150 gr tatlı patates (soyulup küp küp doğranmış)
·
1 çay bardağı (90 gr) toz şeker
·
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
·
2,5 su bardağı (500 ml) su
·
1 çay kaşığı (2 gr) tarçın
·
1 çay kaşığı (3 gr) taze zencefil (rendelenmiş)
Krema
dolgusu için:
·
2 kutu
(400 gr) krem peynir (tuzsuz)
·
2 kutu (400 ml) süt kreması
·
1 su bardağı (180 gr) toz şeker
·
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1 çay bardağı (60 gr) mısır nişastası
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 portakal kabuğu rendesi
YAPILIŞI:
Video Tarif
·
2 paket (260 gr) burçak
bisküviyi blender ile öğütün ve derin bir kaba alın. Üzerine 1 yemek
kaşığı (20 gr) toz şeker, 1 su bardağı (80
gr) iri dövülmüş ceviz içi ve 100 gr
eritilmiş tereyağı ilave edip karıştırın.
·
26 cm çapındaki
kelepçeli kek kalıbının iç kısmını margarin ile yağlayın ve pişirme kağıdı ile
kaplayın.
·
Karışımı kek
kalıbının tabanına yayın ve kaşık
ya da bardak dibi ile bastırarak iyice sıkışmasını sağlayın.
·
Önceden
180° C ısıtılan
fırında 10 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
·
450 gr
temizlenmiş balkabaklarını ve 150 gr kabuğu temizlenmiş tatlı patatesi küp küp
doğrayıp pişirme kabına koyun. 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker, 1 su bardağı taze
sıkılmış portakal suyu, 2,5 su bardağı (500
ml) su ve 1 çay kaşığı (3 gr) rendelenmiş taze zencefil ekleyip orta ateşte, hafif karamelize olana
kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin.
·
Ocaktan
alın ve blender ile
püre haline getirin. Üzerine ½ çay kaşığı (1 gr) tarçın serpin ve karıştırıp, soğumaya bırakın.
·
Büyük bir karıştırma kabına, 2
kutu (400 gr) krem peynir (tuzsuz) ve 2
kutu (400 ml) süt kreması koyup mikser ile karıştırın.
·
1 su bardağı (180 gr) toz şeker ilave edip,
şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin.
·
3 adet yumurta (oda sıcaklığında), 1 çay bardağı
(60 gr) mısır nişastası, 1 paket (5 gr) toz vanilya ve 1 portakal kabuğu
rendesi ekleyip karıştırın.
·
Hazırladığınız
kremalı karışımın 1/3 kadar kısmını, önceden hazırlamış olduğunuz kabak püresine
ilave edin ve bir spatula ile karıştırın.
·
Kabak püreli karışımı
kelepçeli kalıba döküp düzeltin. Üzerine, kalan kremalı karışımı yayın.
·
Kalıbın dış kenarlarını
alüminyum folyo ile kaplayın ve yarım parmak kadar su koyacağınız fırın
tepsisine oturtun.
·
Önceden 160° C ısıtılan
fırında, yaklaşık 65 - 70 dakika kadar pişirin (üstü hafif sararıncaya kadar).
·
Fırın ısısını
kapatıp kapağı aralayın ve 30 dakika daha fırında tuttuktan sonra soğumaya
bırakın.
· Üzerini bir miktar bal kabağı püresi ve dövülmüş ceviz ile süsleyip servis
yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.