MALZEMELER:
Krokan malzemeleri:
·
150 g kavrulmuş
badem
·
100 g kavrulmuş
fındık
·
1 su bardağı+2
yemek kaşığı (210 g) toz şeker
Hamur
malzemeleri:
·
2,5 çay bardağı (145 gr) elenmiş un
·
4 adet yumurta
·
1 çay bardağı+2 yemek kaşığı (120 ml) süt
·
1 çay bardağı+2 yemek kaşığı (120 ml) su
·
8 yemek kaşığı (115 gr) tereyağı - küp küp
kesilmiş (oda sıcaklığında)
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
Hamurun üzerine serpmek için biraz pudra şekeri
Krema malzemeleri:
·
3,5 çay bardağı (350 ml) süt
·
2/3 çay bardağı (60 g) toz şeker
·
4 adet büyük boy yumurta sarısı
·
1,5 yemek kaşığı (20 g) un
·
1,5 yemek kaşığı (20 g) mısır nişastası
·
3 yemek kaşığı (50 g) tereyağı (oda sıcaklığında)
·
1 paket (5 g) toz vanilya
Kremaya
karıştırmak için:
·
Hazırlanacak olan krokan püre (275 g)
·
6 yemek kaşığı (100 g) tereyağı (oda sıcaklığında)
HAZIRLANMASI:
Krokan püresinin (pralin) hazırlanması:
·
Isıtılan tavaya
1 su bardağı+2 yemek kaşığı (210 g) toz şeker koyun ve kısık ateşte
karıştırmadan eritin. Şeker eriyip karamel rengini alınca, ısıyı kapatın ve
bademlerden bir avuç kadar kısmını pastanın üzeri için ayırıp, kalan bademleri ve
fındıkları şekere ekleyip karıştırın.
·
Pişirme kağıdı
üzerine yayıp soğumaya bırakın. Soğuyup sertleşen krokanı, önce eliniz ile
parçalara bölün. Sonra, üzerine bir pişirme kağıdı/mutfak havlusu serin ve
merdane ile vurarak minik parçalar halinde kırın.
·
Dövülmüş
krokanın ¼ kadar kısmını, pasta
kremasının üzerine serpmek için ayırın ve kalanı blender ile, püre halini
alıncaya kadar öğütün.
Hamurun
Hazırlanması:
·
Karıştırma kabına 2,5 çay bardağı (145 gr) unu
eleyin.
·
4 adet yumurtayı ayrı bir kapta çırpın.
·
Pişirme kabına 1 çay bardağı+2 yemek kaşığı (120
ml) süt, 1 çay bardağı+2 yemek kaşığı (120 ml) su, 8 yemek kaşığı (115 gr) oda
sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu koyup karıştırın.
Ocağa koyun ve orta ateşte kaynatın.
·
Kaynayınca,
2,5 çay bardağı (145 gr) elenmiş unu bir seferde ekleyin ve tahta bir
kaşıkla kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Hamur toparlanıp, pişirme
kabının tabanına yapışmayan bir kıvam aldığında ateşten alın (dibinin
tutmamasına dikkat edin).
·
Pişen
hamura, çırpılmış yumurtaları kısım kısım ekleyerek mikserin en düşük devrinde
iyice karıştırarak soğutun.
·
Fırın
tepsisi boyutundaki bir pişirme kağıdı üzerine 8 cm çapında daireler çizin.
Ters çevirip fırın tepsisine yerleştirin.
·
Hazırlanan
yumuşak hamuru, krema sıkma torbası ile, her biri yaklaşık 1,5 cm kalınlığında
ve çizdiğiniz dairelerin boyutunda pişirme kağıdı üzerine aralıklı olarak sıkın
(fırında 2-3 kat hacim kazanacağından birbirine yapışmaması için). Parmağınızı
ıslatıp, hamurların birleşme yerlerini düzeltin.
·
Hamur
halkalarının üzerine pudra şekeri ve file badem serpin.
·
Önceden
180 derece C 'ye ısıtılan fırında 40 dakika pişirin ve kabarmalarını izleyin. Fırının
kapağını açmayın. Fırının ısısını kapatıp kapağını aralayın ve kurumaları için 15
dakika daha pişirip fırından alın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Krokanlı kremanın Hazırlanması:
·
350
ml sütü kaynatın.
·
Karıştırma
kabında 4 adet büyük boy yumurta sarısını çırpın. 2/3 çay bardağı (60 g) toz şeker ekleyip,
mikser ile iyice karıştırın. 1,5 yemek kaşığı (20 g) un ve 1,5 yemek kaşığı (20
g) mısır nişastası ilave edin.
·
Isı dengelemesi sağlamak için, sıcak sütten 2 kepçe
yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın ve karışımı tekrar sütün içine aktarıp
karıştırın. Koyulaşana
kadar sürekli karıştırarak pişirin.
·
Ocağı
kapatın ve 3 yemek kaşığı (50 g) oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve 1
paket (5 g) toz vanilya ekleyip karıştırın.
·
Krema
kabının üzerini streç film ile kapatın ve önce oda sıcaklığında soğumasını
bekleyip, sonra buzdolabına kaldırın. Kaymak tabakası oluşmaması için streç
filmi, kremanın üst yüzeyine değecek şekilde yerleştirmeye dikkat edin.
·
Soğuyan
kremayı 1 dakika kadar mikser ile yüksek hızda karıştırın ve hazırladığınız
krokan püresini ekleyip tekrar karıştırın.
·
Son
olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 6 yemek kaşığı (100 g) tereyağını ekleyip, pürüzsüz
bir krema oluşana kadar mikser ile (yaklaşık 5 dakika kadar) karıştırmaya devam
edin.
Pastaların Tamamlanması:
·
Pişirilen
hamur halkalarını, bir bıçakla yatay olarak ikiye kesin ve hazırladığınız
krokanlı kremayı, taban hamuru içindeki boşluğa sıkın.
·
Kremanın
üzerine, önceden ayırdığınız krokan parçacıklarından bir miktar serpiştirin.
·
Üst
parçalarını da yerleştirip, üzerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.