MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
- 3 su bardağı (320 gr) un
- 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
- 225 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
- 1 çay bardağı (115 ml) soğuk su
- 1 adet yumurtanın akı
- 28 cm çapında tart kalıbı
İç malzemeleri:
- 4 adet ince pırasa (yaklaşık 400 gr)
- Ispanak (yaklaşık 400 gr)
- 5-6 yemek kaşığı (75 ml) zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı (15 ml) nar ekşisi
- ½ tatlı kaşığı (3,5 gr) tuz
- 1/2 kutu (100 ml) süt kreması
- 1 çay bardağı (100 ml) süt
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı (100 gr) kaşar peyniri
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
HAZIRLANMASI:
Video Tarifi izleyin
İç malzemelerin hazırlanması:
- Pırasaların sadece beyaz kısımlarını ince ince doğrayın ve bol suda yıkayıp süzün. Ispanakların yaprak kısımlarını da bol suda yıkayıp süzün.
- Önce 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağında pırasaları kavurun.
- Yine 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağında ıspanakları da kavurun ve soğuyunca suyunu süzüp, kağıt havlu arasında sıkarak suyunun tamamen çıkmasını sağlayın.
- Ispanakları ince ince kıyın ve pırasalarla karıştırıp tavaya koyun. Bir yemek kaşığı nar ekşisi ve bir miktar tuz ilave edip orta ateşte biraz karıştırdıktan sonra bir kaba aktarıp kenara alın.
- 3 adet yumurtayı çırpın. 1/2 kutu (100 ml) süt kreması ve 1 çay bardağı (100 ml) süt ekleyip karıştırın.
- 1 su bardağı (100 gr) kaşar peynirini rendeleyip bir kaba koyun.
Hamurun hazırlanması:
- Buzdolabında beklemiş tereyağını küp küp doğrayın.
- Karıştırma kabına 3 su bardağı (320 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu eleyin.
- Tereyağı küplerini unun içine koyup harmanlayın ve bir çatal ya da parmaklarınızla ezerek topak kalmamasını sağlayın.
- 1 çay bardağı (115 ml) çok soğuk su ilave edin ve hamuru iyice yoğurun.
- Yoğurduğunuz hamuru, streç film ile sarıp 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
- 28 cm çapında bir tart kalıbının içini margarin ile yağlayın ve tabanına yuvarlak bir pişirme kağıdı yerleştirin.
- Tezgahın üzerine biraz un serpin. Buzdolabında sertleşen hamuru tezgaha koyup, merdane yardımıyla yaklaşık 3-4 mm kalınlığında ve 40 cm çapında bir hamur açın.
- Açtığınız hamuru kenarları dışa taşacak şekilde tart kalıbına düzgün bir biçimde yerleştirin ve taşan kenarları içe kıvırıp, kalıbın iç kenarlarına yapıştırın. Elinizle bastırıp hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın.
- Üzerini örtmeden buzdolabında bekletin.
Kişin hazırlanması:
- Buzdolabından aldığınız soğumuş hamurun üzerinde, bir çatal ile minik delikler oluşturun ve tabanının çapında bir pişirme kağıdı kesip hamurun üzerine yerleştirin.
- Üzerini alüminyum folyo ile kaplayın ve ağırlık yapması için, içini kuru bakliyatla doldurun.
- Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika pişirin ve üzerinden folyoyu, bakliyatları ve pişirme kağıdını alıp hamuru tekrar fırına koyun. Üzeri sararıp, kenarları hafif kahverengine dönmeye başlayınca fırında çıkarın.
- Hamur sıcak iken, bir fırça ile üzerine 1 adet yumurtanın akını sürün. Kavurduğunuz sebzeleri üzerine yayıp düzeltin ve kırmızı pul biber, karabiber ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
- Son olarak, hazırladığınız krema/süt/yumurta karışımını üzerine yavaş yavaş, gezdirerek dökün.
- Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Kalıbı salladığınızda üst malzeme sallanmıyorsa kişiniz pişmiş demektir.
- 20 dakika kadar soğumaya bırakın ve servis yapın.