Sebzeli Kiş Tarifi – Ispanaklı Pırasalı Kiş


MALZEMELER:

Hamur malzemeleri: 
  • 3 su bardağı (320 gr) un
  • 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
  • 225 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
  • 1 çay bardağı (115 ml) soğuk su
  • 1 adet yumurtanın akı
  • 28 cm çapında tart kalıbı 
İç malzemeleri: 
  • 4 adet ince pırasa (yaklaşık 400 gr)
  • Ispanak (yaklaşık 400 gr)
  • 5-6 yemek kaşığı (75 ml) zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı (15 ml) nar ekşisi
  • ½ tatlı kaşığı (3,5 gr) tuz
  • 1/2 kutu (100 ml) süt kreması
  • 1 çay bardağı (100 ml) süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı (100 gr) kaşar peyniri
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber


HAZIRLANMASI:


Video Tarifi izleyin



İç malzemelerin hazırlanması: 
  • Pırasaların sadece beyaz kısımlarını ince ince doğrayın ve bol suda yıkayıp süzün. Ispanakların yaprak kısımlarını da bol suda yıkayıp süzün.
  • Önce 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağında pırasaları kavurun.
  • Yine 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağında ıspanakları da kavurun ve soğuyunca suyunu süzüp, kağıt havlu arasında sıkarak suyunun tamamen çıkmasını sağlayın.
  • Ispanakları ince ince kıyın ve pırasalarla karıştırıp tavaya koyun. Bir yemek kaşığı nar ekşisi ve bir miktar tuz ilave edip orta ateşte biraz karıştırdıktan sonra bir kaba aktarıp kenara alın.
  • 3 adet yumurtayı çırpın. 1/2 kutu (100 ml) süt kreması ve 1 çay bardağı (100 ml) süt ekleyip karıştırın.
  • 1 su bardağı (100 gr) kaşar peynirini rendeleyip bir kaba koyun. 
Hamurun hazırlanması: 
  • Buzdolabında beklemiş tereyağını küp küp doğrayın.
  • Karıştırma kabına 3 su bardağı (320 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu eleyin.
  • Tereyağı küplerini unun içine koyup harmanlayın ve bir çatal ya da parmaklarınızla ezerek topak kalmamasını sağlayın.
  • 1 çay bardağı (115 ml) çok soğuk su ilave edin ve hamuru iyice yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamuru, streç film ile sarıp 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
  • 28 cm çapında bir tart kalıbının içini margarin ile yağlayın ve tabanına yuvarlak bir pişirme kağıdı yerleştirin.
  • Tezgahın üzerine biraz un serpin. Buzdolabında sertleşen hamuru tezgaha koyup, merdane yardımıyla yaklaşık 3-4 mm kalınlığında ve 40 cm çapında bir hamur açın.
  • Açtığınız hamuru kenarları dışa taşacak şekilde tart kalıbına düzgün bir biçimde yerleştirin ve taşan kenarları içe kıvırıp, kalıbın iç kenarlarına yapıştırın. Elinizle bastırıp hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın.
  • Üzerini örtmeden buzdolabında bekletin.  
Kişin hazırlanması:  
  • Buzdolabından aldığınız soğumuş hamurun üzerinde, bir çatal ile minik delikler oluşturun ve tabanının çapında bir pişirme kağıdı kesip hamurun üzerine yerleştirin.
  • Üzerini alüminyum folyo ile kaplayın ve ağırlık yapması için, içini kuru bakliyatla doldurun.
  • Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika pişirin ve üzerinden folyoyu, bakliyatları ve pişirme kağıdını alıp hamuru tekrar fırına koyun. Üzeri sararıp, kenarları hafif kahverengine dönmeye başlayınca fırında çıkarın.
  • Hamur sıcak iken, bir fırça ile üzerine 1 adet yumurtanın akını sürün. Kavurduğunuz sebzeleri üzerine yayıp düzeltin ve kırmızı pul biber, karabiber ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
  • Son olarak, hazırladığınız krema/süt/yumurta karışımını üzerine yavaş yavaş, gezdirerek dökün.
  • Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Kalıbı salladığınızda üst malzeme sallanmıyorsa kişiniz pişmiş demektir.
  • 20 dakika kadar soğumaya bırakın ve servis yapın. 
          Afiyet olsun.