Kestaneli & Çikolatalı Pay Tarifi


MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        3 su bardağı (350 gr) un
·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·        2 yemek kaşığı (25 gr) toz şeker
·        1/2 çay bardağı (60 ml) soğuk su
·        285 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
·        28 cm çapında tart kalıbı

İç malzemeleri:

·        500 gr kestane (haşlanmış, kabukları soyulmuş)
·        2 su bardağı (400 ml) su
·        1 su bardağı (185 gr) toz şeker
·        1 paket (5 gr) toz  vanilya
·        1/2 portakal kabuğu rendesi

Üst malzemeleri:

·        60 gr bitter ve 60 gr sütlü çikolata
·        ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması
·        1 tatlı kaşığı tereyağı


HAZIRLANMASI:


Video Tarifi İzleyin





Hamurun hazırlanması:

·        Buzdolabında beklemiş 285 gr soğuk tereyağını küp küp doğrayın.
·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (350 gr) unu, 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu eleyin ve 2 yemek kaşığı (25 gr) toz şeker ilave edip karıştırın.
·        285 gr küp küp doğranmış soğuk tereyağını, unlu karışıma ekleyip harmanlayın ve bir çatal ya da parmaklarınızla ezerek topak kalmamasını sağlayın.
·        1/2 çay bardağı (60 ml) çok soğuk su ilave edin ve hamuru iyice yoğurun.
·        Yoğurduğunuz hamuru, streç film ile sarıp 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
·        28 cm çapında bir tart kalıbının içini margarin ile yağlayın ve tabanına yuvarlak bir pişirme kağıdı yerleştirin.
·        Hamurunuzu buzdolabından çıkarın ve 2 eşit parçaya bölün.
·        Tezgahınızın üzerine biraz un serpin. Merdane yardımıyla yaklaşık 3 mm kalınlığında ve 35 cm çapında iki adet hamur açın. Hamurlardan biri taban, diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır.
·        Açtığınız hamurlardan ilkini, kenarları dışa sarkacak şekilde tart kalıbına yerleştirin. İç kısmına elinizle hafifçe bastırıp, hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın.
·        Açılan diğer hamuru da düz bir tabağa koyun ve her iki hamuru da buzdolabında bekletin.

 İç malzemelerin hazırlanması:

·        500 gr kestaneyi 1 saat süreyle suda bekletin.  Sudan çıkan kestaneleri bir bıçakla çizip pişirme tenceresine koyun. Üzerini örtecek kadar su ile doldurup, kabukları soyulacak hale gelinceye kadar haşlayın. 
·        Haşlanan kestanelerin kabuklarını soyun ve bir tencereye koyup, üzerine 1 su bardağı (185 gr) toz şeker, 1 paket (5 gr) toz  vanilya, 1/2 portakal kabuğu rendesi ve 2 su bardağı (400 ml) su ilave edin. Orta ateşte (zaman zaman karıştırarak)  25 - 30 dakika suyunu çekene kadar pişirin.
·        Ocaktan alıp, bir blender ya da rondo yardımıyla püre haline getirip soğumaya bırakın.

Payın hazırlanması:


·        Tart kalıbına yerleştirip buzdolabında bekletilen taban hamurunun üzerinde, bir çatal ile minik delikler oluşturun.
·        Hazırladığınız kestane püresini hamurun üzerine yayıp düzeltin.
·        Açtığınız ikinci hamuru (kapak hamurunu) buzdolabından alın ve kestane dolgusunun üzerine kapak şeklinde kapatın. Taban hamurunun, kalıptan sarkan kısımları ile kapak hamurunun kenarları eşit olacak şekilde, kalıbın yaklaşık 1 cm dışında kalmak üzere kesin ve fazla hamuru çıkarın.
·        İki hamurun kenarlarını bastırıp yapıştırın ve fazla kısmı içe kıvırıp şekil verin.
·        Bir bıçakla, kapak hamurunun merkezinden dışa doğru, yıldız şeklinde 5 adet kesik oluşturun.
·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 1,5 saat kadar pişirin. Üzeri sararıp, kenarları hafif kahverengine dönmeye başlayınca fırında çıkarıp soğumaya bırakın.
·        Bir pişirme kabının 3/4' ünü su ile doldurun. Isıya dayanıklı bir kaseye, küçük parçalar halinde kırılmış 60 gr bitter ve 60 gr sütlü çikolata, ½ çay bardağı (50 ml) süt kreması ve 1 tatlı kaşığı tereyağı koyun ve kaseyi  pişirme kabının üzerine oturtup, orta ateşte karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın.
·        Eriyen çikolatalı karışımı, pay hamurunun üzerine yayıp düzeltin. Üzerini süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.