MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
·
3 su bardağı (350 gr) un
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
2 yemek kaşığı (25 gr)
toz şeker
·
1/2 çay bardağı (60 ml)
soğuk su
·
285 gr soğuk tereyağı
(küp küp doğranmış)
·
28 cm çapında tart
kalıbı
İç malzemeleri:
·
500 gr kestane (haşlanmış, kabukları
soyulmuş)
·
2 su bardağı (400 ml) su
·
1 su bardağı (185 gr) toz şeker
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1/2 portakal kabuğu rendesi
Üst malzemeleri:
·
60 gr bitter ve 60 gr sütlü çikolata
·
½ çay bardağı (50 ml) süt kreması
·
1 tatlı kaşığı tereyağı
HAZIRLANMASI:
Video Tarifi İzleyin
Hamurun hazırlanması:
·
Buzdolabında beklemiş 285
gr soğuk tereyağını küp küp doğrayın.
·
Karıştırma kabına 3 su
bardağı (350 gr) unu, 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu eleyin ve 2 yemek kaşığı (25 gr)
toz şeker ilave edip karıştırın.
·
285 gr küp küp doğranmış
soğuk tereyağını, unlu karışıma ekleyip harmanlayın ve bir çatal ya da
parmaklarınızla ezerek topak kalmamasını sağlayın.
·
1/2 çay bardağı (60 ml)
çok soğuk su ilave edin ve hamuru iyice yoğurun.
·
Yoğurduğunuz hamuru,
streç film ile sarıp 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
·
28 cm çapında bir tart
kalıbının içini margarin ile yağlayın ve tabanına yuvarlak bir pişirme kağıdı yerleştirin.
·
Hamurunuzu buzdolabından
çıkarın ve 2 eşit parçaya bölün.
·
Tezgahınızın üzerine
biraz un serpin. Merdane yardımıyla yaklaşık 3 mm kalınlığında ve 35 cm çapında
iki adet hamur açın. Hamurlardan biri taban, diğeri ise kapak hamuru olarak
kullanılacaktır.
·
Açtığınız hamurlardan
ilkini, kenarları dışa sarkacak şekilde tart kalıbına yerleştirin. İç kısmına elinizle
hafifçe bastırıp, hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın.
·
Açılan diğer hamuru da
düz bir tabağa koyun ve her iki hamuru da buzdolabında bekletin.
İç
malzemelerin hazırlanması:
·
500 gr kestaneyi 1 saat süreyle suda
bekletin. Sudan çıkan kestaneleri bir bıçakla çizip pişirme tenceresine koyun.
Üzerini örtecek kadar su ile doldurup, kabukları soyulacak hale gelinceye kadar
haşlayın.
·
Haşlanan kestanelerin kabuklarını soyun ve
bir tencereye koyup, üzerine 1 su bardağı (185 gr) toz şeker, 1 paket (5
gr) toz vanilya, 1/2 portakal kabuğu rendesi ve 2 su bardağı (400
ml) su ilave edin. Orta ateşte (zaman zaman karıştırarak) 25 - 30
dakika suyunu çekene kadar pişirin.
·
Ocaktan
alıp, bir blender ya da rondo yardımıyla püre haline getirip soğumaya bırakın.
Payın hazırlanması:
·
Tart kalıbına
yerleştirip buzdolabında bekletilen taban hamurunun üzerinde, bir çatal ile
minik delikler oluşturun.
·
Hazırladığınız kestane
püresini hamurun üzerine yayıp düzeltin.
·
Açtığınız ikinci hamuru
(kapak hamurunu) buzdolabından alın ve kestane dolgusunun üzerine kapak
şeklinde kapatın. Taban hamurunun, kalıptan sarkan kısımları ile kapak
hamurunun kenarları eşit olacak şekilde, kalıbın yaklaşık 1 cm dışında kalmak
üzere kesin ve fazla hamuru çıkarın.
·
İki hamurun kenarlarını
bastırıp yapıştırın ve fazla kısmı içe kıvırıp şekil verin.
·
Bir bıçakla, kapak
hamurunun merkezinden dışa doğru, yıldız şeklinde 5 adet kesik oluşturun.
·
Önceden 180 dereceye
ısıtılan fırında yaklaşık 1,5 saat kadar pişirin. Üzeri sararıp, kenarları hafif
kahverengine dönmeye başlayınca fırında çıkarıp soğumaya bırakın.
·
Bir
pişirme kabının 3/4' ünü su ile doldurun. Isıya dayanıklı bir kaseye, küçük
parçalar halinde kırılmış 60 gr bitter ve 60 gr sütlü çikolata, ½ çay
bardağı (50 ml) süt kreması ve 1 tatlı kaşığı tereyağı koyun ve kaseyi pişirme kabının
üzerine oturtup, orta ateşte karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın.
·
Eriyen
çikolatalı karışımı, pay hamurunun üzerine yayıp düzeltin. Üzerini süsleyip
servis yapın.
Afiyet olsun.