MALZEMELER:
·
2 kg bal kabağı (kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş)
·
3 su bardağı (540 gr) toz şeker (kabaklara
eklenmek için)
·
2 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker (fırınlama
işleminde kullanmak için)
·
Üstü İçin: Tercihe bağlı olarak dövülmüş ceviz /
kaymak
YAPILIŞI:
·
Kabuğu soyulmuş, yıkanıp dilimlenmiş bal kabaklarının
yeşil kısımlarını kesip çıkarın ve 2 parmak kalınlığında doğrayın.
·
Büyük bir tencerenin tabanına, bir kat bal kabağını
dizin ve üzerine bir kat toz şeker serpin. Tekrar bir kat bal kabağı ve bir kat
toz şeker esasıyla kabakların tamamını tencereye yerleştirip kapağını kapatın. Toplam
3 su bardağı kadar (540 gr) toz şeker kullanılacaktır.
·
Suyunu salması için, oda sıcaklığında bir gece
bekletin. Böylece şekerin tamamı eriyecek ve kabak ile özdeş hale geleceği için
ayrıca su eklemeye gerek kalmayacaktır.
·
Orta ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Kabakların
fazla yumuşayıp dağılmaması için, ara sıra bir çatal ile sertliğini kontrol
edin. Pişirme sırasında ilave edeceğiniz 8-10 damla limon suyu, tatlınızın daha
parlak görünmesini ve şerbetinin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır.
Tencerenin kapağını açıp 10 dakika kadar daha kısık ateşte pişirdikten sonra
ocaktan alın.
· Tencerede
pişen kabak tatlısının rengi daha açık, kıvamı daha sulu olur. Fırında pişen
kabak tatlısının ise suyu çekilir, meyveleri karamelize olur. Karamel etkisi
sağlamak için, kabakları fırın tepsisine yerleştirip suyunu
üzerine dökün.
· Üzerine 2 yemek kaşığı (40 gr) toz şeker serpin ve
önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 10-15 dakika kadar pişirin. Fırından alıp
soğumaya bırakın.
· Tercihinize bağlı olarak, dövülmüş ceviz ve/veya
kaymak ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.