Sarımsaklı & Peynirli Ekmek Tarifi



MALZEMELER:

Hamuru için:
  • 2,5 su bardağı (280 gr) un
  • 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
  • 2 yemek kaşığı (25 gr) toz şeker
  • ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuz
  • 3 yemek kaşığı (45 gr) tereyağı
  • 1+1/4 çay bardağı (125 ml) ılık süt
  • 1 adet yumurta

İçi ve üstü için :
  • 100 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 100 gr mozarella peyniri (küçük doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı
  • 2 yemek kaşığı taze kekik (ince kıyılmış)
  • 3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta sarısı (üstüne sürmek için)


YAPILIŞI :



  • Bir kabın içinde, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya, 2 yemek kaşığı (25 gr) toz şeker ve 1 + ¼  çay bardağı (125 ml) ılık sütü karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, 10 dakika bekletin.
  • 1 adet yumurtayı çırpın ve 3 yemek kaşığı (45 gr) tereyağını eritin.
  • Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (280 gr) un ve ½ tatlı kaşığı (3 gr) tuzu eleyin ve yukarıdaki diğer malzemeleri ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Yoğurulan hamuru zeytinyağı ile yağlanmış bir kaba koyup, üzerini streç film ile kapatın. 2 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru, biraz un serpilen pişirme kağıdının üzerine koyup, hamurun üzerine de bir streç film yayın. Merdane yardımı ile yuvarlak bir hamur açın.
  • Karıştırma kabına 2 yemek kaşığı (30 gr) eritilmiş tereyağı koyup, 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kekik, 3 diş ezilmiş sarımsak ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin.
  • Hazırlanan sosun 1 yemek kaşığı kadarını ayırın ve kalanı bir fırça yardımı ile hamurun üzerine yayın.
  • Hamurun kenarlarında 2-3 cm boşluk kalacak şekilde peynirleri serpin.
  • Pişirme kağıdının bir ucunu kaldırıp, hamurun 1/3 bölümünü tabanın üzerine katlayın. Diğer ucu da kaldırıp katlanan parçanın üzerine kapatın. Elinizle hamura somun biçimi verin.
  • Fırın tepsisine başka bir pişirme kağıdı serin ve hazırlanan hamuru ters çevirip, tepsiye aktarın (önceden sarılmış olan pişirme kağıdını çıkarın).
  • Üzerine 1 yumurta sarısı sürün ve ayırmış olduğunuz sosu da fırça ile hamurun üzerine yayın.
  • Hamurun üzerinde bir bıçak ile birbirine paralel kesikler oluşturun.
  • Önceden 180°C ısıtılan fırında 30 dakika kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın. 

Afiyet olsun.