Mercimek Köftesi Tarifi


MALZEMELER

·        2 su bardağı (370 gr) kırmızı mercimek (yıkanmış /süzülmüş)
·        5 su bardağı (1 litre) sıcak su
·        1 yemek kaşığı domates salçası
·        1 yemek kaşığı biber salçası
·        2 su bardağı (330 gr) köftelik ince bulgur
·        1 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhun
·        ¾ su bardağı (150 ml) zeytinyağı
·        2 adet orta boy kuru soğan (ince doğranmış)
·        1 yemek kaşığı tatlı kırmızı pul biber
·        2 tatlı kaşığı tuz (tercihe göre)
·        4 diş sarımsak (minik doğranmış)
·        1 demet maydanoz (ince doğranmış)
·        4 dal taze yeşil soğan (ince doğranmış)
·        Sunum için: Kıvırcık salata/marul ve limon


YAPILIŞI

 

   
·        Yıkanıp süzülmüş 2 su bardağı (370 gr) kırmızı mercimeği bir tencereye koyup, üzerine 5 su bardağı (1 litre) sıcak su dökelim.
·        Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken köpükleri alalım. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ocakta 25-30 dakika pişirelim.
·        1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edip karıştıralım. Birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
·        Üzerine 2 su bardağı (330 gr) köftelik ince bulgur ve 1 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhun ekleyip karıştıralım. Kapağını kapatıp soğumaya bırakalım.
·        Tavaya ¾ su bardağı (150 ml) zeytinyağı koyalım ve 2 adet ince doğranmış orta boy kuru soğan ekleyip kavuralım. Soğanlar sararıp yumuşayınca, 1 yemek kaşığı tatlı kırmızı pul biberi ilave edelim ve ocaktan alalım.
·        Ilık hale gelen mercimeğe, 2 tatlı kaşığı tuz (tercihe göre) ve 4 diş minik doğranmış sarımsak ekleyip elimizle yoğurmaya başlayalım.
·        İnce doğranmış 1 demet maydanoz ve 4 dal taze yeşil soğanı ilave edip yoğurmaya devam edelim.
·        Ilık hale gelen, kavurduğumuz soğanları da ilave edip iyice karıştıralım.
·        Köfte harcımızdan parçalar alıp avucumuzda şekil verelim.
·        Kıvırcık salata ya da marul yaprakları ve limon dilimleri ile birlikte servis yapalım.

Afiyet olsun.