MALZEMELER
Hamuru için:
- 2 adet yufka
- 1 su bardağı (200 ml) süt
- 1 adet yumurta
- ½ çay bardağı (40 ml) sıvı yağ
İç Harcı için:
- 150 gr beyaz peynir (ezilmiş)
- 1 adet haşlanmış patates (200 gr)
- 3-4 dal maydanoz (ince kıyılmış)
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Üstü için:
- 1 adet yumurta sarısı
- Susam ve çörek otu
YAPILIŞI
- Bir karıştırma kabına 1 adet çırpılmış yumurta, 1 su bardağı (200 ml) süt ve ½ çay bardağı (40 ml) sıvı yağ koyup karıştırın.
- 1 adet patatesi haşlayıp rendeleyin. 150 gr ezilmiş beyaz peynir, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve 3-4 dal maydanoz (ince kıyılmış) ekleyip karıştırın.
- Yufkalardan birini mutfak tezgahının üzerine yayıp düzeltin. Hazırlanan yumurta/ süt/ sıvı yağ karışımından bir kısmını, yufkanın yarısına kadar döküp, bir fırça ile yayın.
- Yufkanın diğer parçasını, soslu parçanın üzerine “D” harfi şeklinde kapatıp düzeltin. Yuvarlak bir hamur kesme aparatı ile (ya da küçük bir kase ile) yufkadan yuvarlak parçalar kesin.
- İkinci yufkaya da yukarıdaki işlemleri aynen uygulayın.
- Kesilmiş yufka parçalarının ortalarına 1 kaşık peynirli harcınızdan koyun ve etrafına, bir fırça ile biraz yumurtalı sosunuzdan sürün.
- Hamurları kapatma işlemini 2 yöntem ile yapabilirsiniz:
- Ortasına peynirli harç konulmuş birinci parçanın üzerine ikinci bir parçayı kapatın. Kenarlarını parmağınız ile bastırın ve yapıştırın. Kenarlardan 3-4 mm kadar kısmını, büzgü şeklinde yukarı kıvırıp parmağınızla yapıştırın.
- Yine ortasına peynirli harç konulmuş ve etrafına yumurtalı sos sürülmüş bir parçanın iki kenarını “D” şeklinde yukarı kaldırıp, orta kenara doğru büzgü şeklinde kenarları toplayın ve 2 ucunu da büküp yapıştırın (kapatma yöntemleri için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz).
- Hazırlanan börekleri, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin ve üstlerine yumurta sarısı sürün. Biraz susam ve çörek otu serpin ve önceden 180°C ısıtılan fırında 30 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun.