MALZEMELER
Karamel
için:
- ¾ çay bardağı (75 ml) su
- ¾ su bardağı (125 gr) toz şeker
- ¾ su bardağı (125 ml) süt kreması
- 1 paket (5 gr) vanilya
Kreması
için:
- 200 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay kaşığı (2,5 gr) tuz
- 2 su bardağı (300 gr) pudra şekeri
Hamuru
İçin:
- 1 + 3/4 su bardağı (190 gr) un
- 1 çay kaşığı (2,5 gr) tuz
- ½ paket (5 gr) hamur kabartma tozu
- 1 paket (5 gr) vanilya
- 2/3 su bardağı (60 gr) kakao
- 1 tatlı kaşığı (2 gr) Nescafe
- 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı + 1,5 yemek kaşığı (210 gr) toz şeker
- ¾ çay bardağı (70 ml) sıvı yağ
- 1 çay bardağı (100 ml) su
- 1,5 çay bardağı (150 ml) süt
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay bardağı (70 gr) damla çikolata
YAPILIŞI
Karamelin
Hazırlanması:
- Pişirme kabına ¾ çay bardağı (75 ml) su ve ¾ su bardağı (125 gr) toz şeker koyun ve orta ateşte, karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin. Şeker yanmaması için ara sıra pişirme kabını hafifçe sallayın. Karamel rengini aldığında ateşten alın.
- ¾ su bardağı (125 ml) süt kreması ve 1 paket (5 gr) vanilya ekleyip, hızlı hızlı ve sürekli karıştırarak, karamel ile kremanın iyice karışmasını sağlayın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Bu tarifte, hazırlanan karamelin 1/3 miktarı kullanılacak olup, artan karameli kapaklı cam bir kavanozda muhafaza edin. Dondurma üzerinde ya da kremalarda kullanabilirsiniz.
- Oda sıcaklığında beklemiş 200 gr tereyağını karıştırma kabına koyup, 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Yaklaşık 5 dakika kadar mikser ile karıştırın.
- Başka bir kaba 2 su bardağı (300 gr) pudra şekerini eleyin ve çırptığınız tereyağına kısım kısım ilave ederek mikser ile iyice karıştırın.
- Soğuyan karamelin 1/3 kadar miktarını ekleyin ve mikser ile karıştırmaya devam edin. Karameli kısım kısım ekleyip tadına bakarak, şeker miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
- Oda sıcaklığında muhafaza ediniz ve keklerin üzerine sıkma işlemi öncesinde, biraz sertleşmesi için, 10-15 dakika buzdolabına koyun.
- 1 + 3/4 su bardağı (190 gr) unu, 1 çay kaşığı (2,5 gr) tuzu, ½ paket (5 gr) hamur kabartma tozunu, 1 paket (5 gr) vanilyayı, 2/3 su bardağı (60 gr) kakao ve 1 tatlı kaşığı (2 gr) Nescafe’yi derin bir karıştırma kabının içine eleyin.
- Ayrı bir karıştırma kabında, 1 adet yumurta (oda sıcaklığında) ve 1 su bardağı + 1,5 yemek kaşığı (toplam: 210 gr) toz şekeri mikser ile, tamamen özdeş hale gelene kadar karıştırın.
- ¾ çay bardağı (70 ml) sıvı yağ, 1 çay bardağı (100 ml) su, 1,5 çay bardağı (150 ml) süt ve 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edip karıştırmaya devam edin.
- Unlu karışımı, sıvı karışıma parti parti ekleyip, çırpıcı ile iyice karıştırın.Son olarak, 1 çay bardağı (70 gr) damla çikolata ekleyip spatula ile karıştırın.
- Hazırlanan karışımı, üstlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kalıplara eşit olarak paylaştırın.
- Önceden 180°C ısıtılan fırında 25 dakika kadar
pişirin. Kürdan testi yaparak içinin piştiğinden emin olun (keke batırılan
kürdan temiz çıkmalıdır).
- Tamamen soğumalarını bekleyin.
- Soğuyan keklerin üzerine, hazırladığınız karamelli kremayı, krema sıkma torbası ile sıkarak (ya da dondurma kaşığı ile de koyabilirsiniz) cupcake’lerinize son halini verin. Artan karamelden az bir miktarını kremanın üzerine damlatıp cupcake’leri süsleyebilirsiniz. 3-4 saat buzdolabında bekletip servis yapın.
Afiyet olsun.